Editor de continguts

La màgia dels boscos està en tot el que ens aporten

07.05.2019
Els boscos sempre s'han relacionat amb la màgia, el misteri, l’inconegut. Són escenari de contes, referents de la nostra cultura i font d'inspiració en l'art. Però la màgia dels boscos també es troba en el pla empíric: tenen el poder de protegir el medi ambient i la societat mitjançant processos naturals.

Quan parlem de boscos, l'edat és important. Encara que en poc més d'un segle la superfície forestal ha passat d'un mínim a un màxim històric, en aquest procés han sobreviscut poquíssims boscos madurs o vells. Aquests boscos -amb arbres centenaris i una gran diversitat d'espècies animals i vegetals- són com el “nucli antic” del medi forestal i tenen una importància vital en funcions com ara regular els cicles de l'aigua, conservar els sòls més profunds i fèrtils i ser reservoris de biodiversitat. En definitiva, els boscos madurs cuiden de la salut, el benestar i la seguretat de les persones.

Un altre dels seus grans poders és ajudar-nos a mitigar el canvi climàtic i a adaptar-nos als seus efectes. D'una banda, emmagatzemen grans quantitats de carboni que s’alliberarien a l'atmosfera en forma de CO2 si aquests es talessin. I alhora, són una via per a l'adaptació, sobretot per la regulació dels cicles hídrics (funcionen com a esponges evitant inundacions) i per ser veritables laboratoris en la investigació de les dinàmiques naturals autoregulades (podem aprendre molt de la seva manera d’adaptar-se al canvi climàtic).

Aquests processos són el que s’anomenen serveis ecosistèmics. Tot i que és una paraula moderna, explica el que ha passat durant segles: els boscos sempre han estat venerats com a éssers ancestrals de protecció del poble. És ara quan més desconnectats estem de la naturalesa i cal prendre’n consciència i mesures. Aquesta és la raó que va portar a Jaume Hidalgo a fundar Sèlvans, una associació de persones que treballen per preservar els boscos més singulars, implicant societat i empreses per fer-ho. La Fundació Caixa d'Enginyers hi col·labora des de fa 7 anys, i és una aliança clau en el nostre compromís amb la sostenibilitat i el medi ambient.

 

Boscos alquimistes

A més de tot el que aporten, la màgia també està en el com ho fan. Perquè tot això succeeixi, només cal deixar aquests boscos a dinàmica natural, és a dir, deixar-los ser i deixar-los fer. Un bosc antic és un bosc savi, un ecosistema que s'autoregula sense necessitat de l'acció humana. Així desplega tot el seu potencial i crea, com a alquimistes, tots aquests béns i serveis per al planeta.

Per assegurar aquest procés natural, Sèlvans elabora mecanismes com la Reserva Forestal Privada, un contracte amb el qual els propietaris d'aquests boscos es comprometen a “no tocar-los” i amb el qual s’obtenen beneficis econòmics i fiscals que compensen aquesta no tala amb què guanyem tots. Continuant amb l'analogia del “nucli antic” d’un espai urbà, “oi que a ningú no se li ocorreria enderrocar-lo per vendre'l a pes?”, explica Stefan de Sèlvans. Realment, fer-ho suposa perdre la biodiversitat i els seus serveis associats durant més d'un segle.

Un altre dels projectes de Sèlvans és la creació d'una xarxa de boscos terapèutics, una experiència inspirada en els “shinrin-yoku” del Japó i pionera a Europa. La comunitat científica, sota el concepte de “medicina forestal”, investiga com les característiques físiques i bioquímiques dels boscos més naturals aporten beneficis a l'organisme tant a nivell físic com psicològic.

Can Fornaca (Caldes de Malavella) és el primer d'aquests boscos i s’ha implementat amb el patrocini de la Fundació Caixa d'Enginyers. Si t'hem despertat les ganes de reconnectar amb la naturalesa, t'animem a experimentar el seu poder en el teu cos amb un bany de bosc. T'estaràs cuidant de tu i d’ells.

Èxit de la primera patrulla #SensePlàstic!

13.05.2019
La Fundació Caixa d'Enginyers ha col·laborat aquest dissabte, 11 de maig, en la primera patrulla #SensePlàstic a la platja de la Barceloneta per prendre consciència de la contaminació generada per la brossa marina. En la jornada van participar més de 100 voluntaris, entre socis i professionals de l'Entitat. Des d'aquí volem agrair la participació de tots els socis i empleats de Grup que van assistir.

Al final del dia, es van recol·lectar i identificar més de 10 ítems entre els quals destaquen les següents xifres: 5.353 burilles de cigarret, 1.593 fragments de plàstic, 159 taps d'ampolles, 87 palletes o escuradents, 82 bastonets de cotó, 65 llaunes, 45 fragments de poliestirè, 43 xapes de begudes, 40 envasos alimentaris i 29 fragments de vidre.

#SensePlàstic forma part del programa de voluntariat Ocean Initiatives, organitzat per Surfrider Espanya, entitat sense ànim de lucre que treballa per sensibilitzar sobre la problemàtica de la brossa marina i fomentar l'ús de bons hàbits. Amb l'ajuda d'una xarxa internacional de voluntaris que es mobilitzen per mantenir netes les platges i oceans, Surfrider gestiona les patrulles #SensePlàstic, que consisteixen en neteges organitzades per a prendre consciència de la contaminació generada per la brossa marina.

 

Top 10 dels ítems recol·lectats:

5353
Burilles de cigarreta
1593
Fragments de plàstic 2,5-50cm
159
Taps d'ampollas
87
Palletes/escuradents
 
82
Bastonets de cotó
65
Llaunes
45
Fragments de poliestirè 2,5-50cm
 
43
Xapes de begudes
40
Envasos alimentaris
 
29
Fragments de vidre
 

 

Aquesta acció, duta a terme a Barcelona, és la primera de les 6 accions que la Fundació Caixa d'Enginyers realitzarà en aliança amb Surfrider al llarg de l'any. La següent serà el 8 de juny a València i també estan previstes a Alacant, Tarragona, Màlaga i Palma de Mallorca, passada la temporada d'estiu.

Pròximament us anirem informant de les següents dates per a formar part de la patrulla #SinPlástico.

El YouTube que dona veu

17.07.2019
El fenomen youtuber obre una finestra per connectar amb els joves d’una manera més directa, en el seu codi. “Fes clic a YouTube” és un projecte innovador que utilitza aquest efecte crida per educar i crear un impacte positiu en joves en situacions de vulnerabilitat. És un clic cap a una integració social efectiva i transformadora.
Roc (youtuber formador) i Juanma (participant)

“Fes clic a YouTube” és un taller creat per la Fundació IRES en col·laboració amb la Fundació Caixa d’Enginyers, el qual neix de la necessitat de fer un projecte que unís la integració d’aquests joves amb la formació en noves tecnologies. Forma part del projecte “Click”, un programa socioeducatiu que busca potenciar les habilitats socials i les capacitats de joves en situacions de risc.

Els perfils són molt diversos, així com les seves realitats i dificultats. Des de la Fundació remarquen que el que és vulnerable és la situació, no la persona. D’aquesta manera, es fuig d’etiquetes i se subratlla el caràcter temporal i reversible. D’una situació vulnerable en pot sortir una oportunitat. Per conèixer i entendre millor el projecte, parlem amb alguns dels seus protagonistes

Quin n’és l’objectiu?

Parlem amb el Carles, educador social i responsable del projecte.

Té un doble objectiu. D’una banda, està la part tècnica, de formació en TIC. Els nois i noies aprenen sobre el procés creatiu dels vídeos: el guió, el so, la gravació, l’edició… Però aquesta part és gairebé una excusa per treballar la part emocional i educativa: empoderar donant eines per promoure l’esperit crític, fomentant el treball en equip i la creativitat.

Molts dels joves que tenim no encaixen en els estereotips socials, i a l’adolescència això suposa un risc d’exclusió, que se suma a les situacions que poden patir. Per això és molt important treballar les capacitats i habilitats per guanyar confiança en un mateix.

Com fer de YouTube una eina per a la integració?

Parlem amb en Roc, youtuber professionalitzat i formador del taller.

El Roc és periodista esportiu, i d’entre el munt de coses que ha provat en la seva vida professional hi ha el canal de YouTube. I va funcionar. Avui dia compta amb gairebé 800.000 seguidors, i el seu contingut són principalment vídeos de gaming. L’entrevista amb en Roc és per Skype; té una agenda força moguda, però no ha costat gens fer-hi un forat.

Com és la dinàmica de les sessions?

Tot s’adapta sempre al grup. El primer any vaig arribar amb molts prejudicis inconscientment: pensava que eren joves que havien passat per situacions difícils i que a través dels vídeos voldrien explicar la seva història, donar un missatge... Quan vaig arribar-hi, em van dir que el que volien era fer vídeos d’humor. El contingut s’explica amb la pràctica, és a dir, mentre treballem el guió o ens posem a gravar. No tenim la intenció de ser acadèmics, és molt millor connectar amb ells i centrar-se en la dinàmica de grup. En ser una dinàmica flexible crees un espai en què tothom pugui trobar el seu lloc: fent d’actors, gravant, editant… El que realment els enganxa és sentir que ells també poden, que la seva veu és important. Això els empodera.

Quin és l’impacte real?

Parlem amb el Juanma, participant des de la primera edició.

Hem quedat al casal de Click, al 22@, un entorn molt tecnològic. Abans d’arribar-hi, el Juanma envia un whatsapp per preguntar si pot gravar l’entrevista. Després, parlant amb ell, veig que aprofita qualsevol oportunitat per crear continguts. Com molts dels joves, el Juanma va arribar al taller atret per la formació en YouTube.

Ell ja tenia un canal abans, però volia aprendre amb un youtuber professional. Actualment, treballa com a recepcionista i segueix apuntant-se al taller i a altres concursos d’audiovisuals. Tot i que té clar que per a ell això és un hobby, és també molt més que un entreteniment: l'ésser humà és creatiu per naturalesa, i crear vídeos reforça les seves capacitats i valor.

En què creus que t’ha ajudat el taller?

Abans era més tancat. Després del taller em vaig sentir més obert i més segur. Vaig començar a provar coses noves al meu canal, a fer un estil propi i a no tenir por de les crítiques.

I què en penses de YouTube com a eina d’expressió?

Hi ha gent que vol dir moltes coses, però no s’hi atreveix. Aquí pots expressar-te perquè és més íntim. Des de la webcam a la teva habitació és més fàcil explicar els teus sentiments, ajuda molt “a treure”.

En Roc reflexiona sobre aquesta capacitat democratitzadora de YouTube: “A través de YouTube, les persones poden fer-se ressò de temes tabú o donar veu a col·lectius que fins ara havien estat invisibles, com per exemple el col·lectiu LGTBI. És democratitzador per a qui crea contingut, però també perquè hi ha més veus que ens representen”.

Sens dubte, les xarxes socials i les TIC han transformat la societat, i saber aprofitar el seu potencial per crear un impacte positiu n’és el repte.

Dones enginyeres

17.07.2019
La desigualtat de gènere en ciències i tecnologia planteja una necessitat urgent: incorporar el talent femení a un sector clau per a la societat, i amb els perfils més demandats en el futur. La Real Academia de Ingeniería (RAI) treballa per a aquest objectiu amb el projecte “Dona i Enginyeria”. Per conèixer el seu impacte, parlem amb dues dones que formen part d'aquesta comunitat: Mercedes Oliver i Andrea Grande de Dios.
Mercedes Oliver (mentora) i Andrea Grande de Dios (mentee)

Encara que la majoria d'estudiants universitaris són dones (54 %), en Enginyeria i Arquitectura trobem només un 25 %, i el percentatge cau fins a un 12 % en carreres com Enginyeria Informàtica. “Dona i Enginyeria” té com a missió canviar aquesta situació per diferents vies: des d'accions per despertar vocacions entre nenes i adolescents en àrees STEM (Ciències, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques) fins a visibilitzar les dones enginyeres encoratjant-les a assumir llocs de responsabilitat i convertir-se en líders tecnològiques.

Mentoring: una palanca per a les oportunitats

La Mercedes i l’Andrea són enginyeres aeronàutiques i es van conèixer en el programa de mentoring de “Dona i Enginyeria”, destinat a donar suport a les estudiants d'Enginyeria amb referents reals i propers. La Mercedes, amb més de 30 anys d'experiència en el sector, va ser mentora de l'Andrea quan aquesta estava finalitzant un màster especialitzat en integració de sistemes.

La Mercedes utilitza el símil de la palanca -molt d'enginyeria- per descriure la funció de la mentoria: “Amb un petit esforç amplifiques la capacitat de la persona que acompanyes. No es tracta de donar respostes, sinó d'ajudar a fer-se les preguntes correctes i orientar perquè arribin a la seva pròpia solució”.

En la teoria, pot semblar que la mentee (la persona acompanyada) és l'única beneficiada, pels consells i les eines que rep, però en la pràctica la mentora s'enriqueix igual o més amb l'experiència. “El meu primer any com a mentora em va agafar immersa en una promoció en la meva carrera. Vaig admirar en la meva mentee el fet que tingués tan clar el seu desenvolupament professional, i això em va servir per abordar-hi el meu”, explica la Mercedes.

Per a ella, como mentora, un dels principals beneficis és reconèixer el potencial propi, la qual cosa pot ajudar a optar a més oportunitats: “Les dones tendim a exigir-nos complir el 95 99 % dels requisits d'un lloc per subscriure’ns-hi, si no, ni ho intentem”. Per això, a més de transmetre a les seves mentees la necessitat de buscar més la visibilitat i les oportunitats, recomana també a totes les dones enginyeres unir-se al mentoring. L'experiència sempre és un grau per aportar valor a una altra persona, i l'empoderament és mutu.

De fet, l’Andrea, la mentee, ja havia participat abans en el programa com a mentora d'unes altres dues noies estudiants de primers anys de carrera. En aquest rol, ls seves mentees també la van fer valorar-se i agafar més confiança. “En reflexionar en veu alta, és potser quan t'adones que estàs aconseguint els teus objectius”, comenta l’Andrea.

Com a mentee, l’Andrea també considera clau en el seu desenvolupament professional haver estat mentorada per la Mercedes. Curiosament, abans de començar oficialment el mentoring, ella havia d'abordar una entrevista de treball a Airbus. La Mercedes primer la va ajudar a preparar l'entrevista i, després d'aconseguir-ne el lloc, a integrar-se al seu nou equip. Avui dia, les dues continuen participant en el programa donant suport a estudiants d'Enginyeria amb eines, consells i passió.

Promoure l'interès en ciències i tecnologia

Entre les principals raons de la baixa representació de dones en l'Enginyeria hi ha els estereotips de gènere, així com la falta de referents femenins. I per combatre aquestes causes estructurals cal actuar-hi des de la base: l'educació. “Dona i Enginyeria” també fomenta l'interès per la tecnologia i la investigació amb programes com TECHMI, un repte adreçat a nenes i nens en el qual han d'identificar un problema social i donar-li solució a través de la creació d'un prototip o robot.

El vessant social aquí no és trivial: les dades demostren que de les dones en carreres de STEM, la majoria trien Ciències de la Salut, i fins i tot dins de les tècniques, Bioenginyeria és la preferida. En les dones, ajudar la societat és un element motivador; per això, comunicar l'impacte real de l'Enginyeria en la vida de les persones és essencial per generar vocacions i no perdre la representació femenina en un sector transformador.

“Considero que els enginyers ens venem molt malament. La societat no sap el que fem realment, només pensa que ens dediquem a «coses difícils» i que hem d'estudiar molt durant la carrera, per la qual cosa aquest tipus de programes em semblen imprescindibles per trencar aquests mites i estereotips, especialment en edats primerenques,” explica l’Andrea.

Tancar la bretxa de gènere en tecnologia és una cursa de fons, i encara que la situació no ha canviat gaire en vint anys -des dels anys d'universitat de la Mercedes a l’Andrea-, sí ho ha fet la conscienciació i les accions engegades per a la paritat. Per a la Fundació Caixa d'Enginyers, col·laborar amb “Dona i Enginyeria” és clau no només per la promoció de l'Enginyeria, sinó també pel nostre compromís amb la igualtat d'oportunitats en la societat.

La Fundació Caixa d'Enginyers impulsa la formació d'11 joves en risc d'exclusió social

18.07.2019
Ahir, 17 de juliol de 2019, va tenir lloc l'acte de lliurament dels diplomes del curs de soldadura i mecànica impulsat per la Fundació Caixa d'Enginyers, i del qual han pogut beneficiar-se 11 joves en risc d'exclusió social del Convent Santa Clara de Manresa.

Durant el curs, els joves han après l'ofici de soldador, s'han familiaritzat amb les tècniques bàsiques de la indústria de la metal·lúrgia i han adquirit hàbits de treball i de seguretat. La finalitat és que puguin fer pràctiques en empreses de la comarca per trobar una feina en el sector i incorporar-se al món laboral al més aviat possible.

Aquesta iniciativa s'emmarca dins de la línia d'actuació de retorn social i reinserció laboral de la Fundació Caixa d'Enginyers, que té com a objectiu la col·laboració amb diferents organitzacions per construir una societat més justa.

Benergys, guanyador de la II edició del Premi idees innovadores Isabel P. Trabal de la Fundació Caixa d’Enginyers

18.07.2019
La idea guanyadora consisteix en un software basat en Intel·ligència Artificial per a la gestió energètica d’edificis predictius

La Fundació Caixa d'Enginyers ha seleccionat a un equip internacional i multidisciplinar format per dos espanyols, Luis Romeral i Miguel Delgado, una polonesa, Natalia Skwarek, i un italià, Alonzo Romero, com a guanyadors de la II edició del Premi idees innovadores Isabel P. Trabal, pel seu projecte Benergys, un software basat en Intel·ligència Artificial per a la gestió energètica d’edificis predictius. El guanyador rep com a premi 10.000€ per promoure i desenvolupar el seu projecte, en fase d’iniciació.

L'objectiu d'aquest premi és fomentar la iniciativa emprenedora i impulsar la transformació d'idees de negoci en una realitat, sempre sota els paràmetres de la sostenibilitat, la ciència, la tecnologia i la innovació.

Benergys ha estat seleccionada pel jurat tant pel seu component innovador com per la seva aposta per la sostenibilitat i el seu compromís social. Aquest projecte és un software basat en Intel·ligència Artificial que aconsegueix fins a un 40% d’estalvi energètic, disminuint al mateix temps les emissions de CO2. Benergys és una solució basada en algorismes d’autoaprenentatge que determinen l’ús òptim de l’energia. Recopila les dades, les analitza i les retorna en forma d’un pronòstic de la necessitat energètica exacte i el control del funcionament de la maquinària (calefacció, llum, aire condicionat, etc.).

El guanyador ha estat seleccionat d'entre 10 iniciatives finalistes. Tots elles han pogut participar d'un programa de mentoring de 3 mesos que els ha servit per avançar en les seves idees de negoci.

Els deu finalistes han estat els següents projectes: Filaments reciclats per a la impressió 3D; Kaykun Care; Light Humanity Soluciones Solares; WeSafe 5G; Benergys; CreatSens Health; SolarNo.Cloud; Game of Doctors; Intranous R8; Ecodicta.

Entrevista a Josep Oriol Sala a la revista Infoindustrial

04.09.2019
La revista del Col·legi d'Enginyers Industrials de la Comunitat Valenciana, Infoindustrial, recull una entrevista a Josep Oriol Sala, president de Caixa d'Enginyers i de l'“Observatorio de la Ingeniería de España”.

 

A l'entrevista destaca la necessitat de comptar amb un Observatori d'àmbit estatal: “L'enginyeria cada vegada estarà més present en les nostres vides. L'Observatori serà un referent en el nostre sector”.

A continuació es pot consultar l'entrevista completa de la revista Infoindustrial.

 

Josep Oriol Sala, President de la Fundació Caixa d’Enginyers, a l’entrega dels Premios Nacionales de la Ingeniería Industrial

20.09.2019
Josep Oriol Sala, President de la Fundació Caixa d’Enginyers, va entregar ahir, en el marc de la 7ª edició dels Premios Nacionales de la Ingeniería Industrial al Museu del Ferrocarril de Madrid, el Premi Fundació Caixa d’Enginyers al Millor Projecte Solidari.

 

La ONG basca “Ingeniería para la Cooperación” (ICLI) va ser la vencedora d’aquesta categoria, pel seu caràcter altruista i compromès amb la societat dels enginyers industrials. En els seus 25 anys de trajectòria, ICLI ha impulsat 182 projectes de cooperació a 25 països per a promoure el desenvolupament d’algunes de les zones més desfavorides del planeta.

 

Així mateix, Josep Oriol Sala, també va entregar una menció honorífica, dins la mateixa categoria, a Ramón Espejo, CEO de Proysa. El jurat distingeix així el seu caràcter solidari i humanitari, ja que l’entitat col·labora des de fa anys amb diferents projectes socials amb el Govern de Pando (Bolivia), Ypané (Uruguay), Burkina Faso i Mali.

 

L’entrega de premis està promoguda pel Consejo General de Colegios Oficiales de Ingenieros Industriales (CGCOII) i ha comptat per primer any amb la participació de la Fundació Caixa d’Enginyers, que té entre els seus principals objectius desenvolupar l’enginyeria dins la societat i acompanyar als professionals del sector.

Cuinant una vida més plena i independent

01.10.2019
Viure de forma independent i ser inclosos en la comunitat no només és un dret de les persones amb problemes de salut mental, sinó que a més contribueix a la seva recuperació i benestar.

Des de fa 3 anys, la Fundació Caixa d’Enginyers col·labora amb Sant Pere Claver en el servei de Suport a la Vida Independent, el qual està pensat per acompanyar aquestes persones en processos de canvi, emancipació i creixement personal.

A aquest espai s’hi acosten persones amb problemes de salut mental o discapacitat intel·lectual lleu que volen generar algun canvi en la seva vida per tal de fer-la més autònoma, més plena. I què vol dir això? Aquesta és la pregunta que es fa a cada persona quan hi arriba. El servei té com a base la flexibilitat: adaptar-se a cada objectiu, a cada necessitat, a cada somni.

Hi ha persones que viuen amb els pares i volen emancipar-se o canviar dinàmiques sobreprotectores que minoren la seva independència. Persones que desitgen poder sortir d’una residència, i d’altres que no volen deixar-la, però sí plantejar-hi canvis per guanyar més autonomia i llibertat com, per exemple, poder decidir i cuinar-se el seu propi menjar. Persones que tenen reptes com començar a fer exercici, fer un canvi de dieta o obrir una finestra en la seva vida i ampliar la xarxa social després de temps d’aïllament.

Cada situació és única, però tenen una cosa en comú: la dificultat per tenir la possibilitat real i efectiva de fer un camí cap a una vida amb més capacitat de decisió i autonomia. “El que hem descobert a Sant Pere Claver és que moltes vegades l’obstacle principal no és personal ni del mateix trastorn, sinó les resistències que hi posem des de fora: el tarannà paternalista dels professionals de la salut, les dinàmiques familiars establertes o els mateixos mecanismes del sistema sanitari”, explica l’Eshel, el coordinador del servei.

Aconseguir una plaça en una residència, per exemple, pot costar anys. Per això, si un usuari vol somiar o començar a treballar cap a un camí per sortir-ne en uns anys i anar a un pis compartit, es trobarà segurament amb les resistències de la família, perquè s’arrisca a perdre-la. Per això hem d’entendre la preocupació de la família, però també saber acompanyar i donar suport i eines a aquesta persona. Capacitar-la per ser més autònoma.

L’acompanyament del servei té dues formes principals: una és la individualitzada, en la qual un professional acompanya per explorar en quin punt es troba l’usuari i cap a on vol anar, fent un full de ruta amb actuacions concretes; l’altra és un espai grupal, en el qual es treballen capacitats i competències pràctiques amb tallers com el de gestió econòmica, el d’habilitats socials i comunicatives o el de cuina, aquest últim dinamitzat per la Rosa, antiga usuària del servei i ara voluntària. El cercle perfecte: de la recuperació a la inclusió.

Voluntariat inclusiu: el taller de cuina de la Rosa

La Rosa va arribar al servei de Suport a la Vida Independent amb l’objectiu d’estabilitzar-se amb el seu trastorn i d’explorar noves activitats i motivacions. “Començar a tenir ganes de fer coses”, ens diu ella. Després d’un any de treball, centrat sobretot en l’autoestima i la confiança, va sorgir l'oportunitat: donar el taller de cuina amb adolescents usuaris de l’Hospital de dia. Un repte important per a qualsevol persona.

Van fer la prova, i en veure que s’hi entenien i que tenia la capacitat per conduir-lo, van tirar endavant, i després també van ampliar-ho a un taller per a adults. Al taller estudien cada dia una recepta, van junts a comprar al supermercat -treballant a la vegada competències de gestió dels recursos i habilitats socials- i després cuinen tots junts.

Actualment, la Rosa va dos dies a la setmana al centre a fer el taller, més un altre dia com a usuària del gimnàs. No obstant, és molt conscient de l’impacte positiu que té el voluntariat a la seva vida: “Aquí vinc un dia a treballar i un dia per a mi, però els altres dies també”. La possibilitat de ser significatiu en la vida d’un altre, apreciar la capacitat d’ajudar, donar valor a allò que un pot oferir, practicar el compromís i la constància… Tots són ingredients estrella per gaudir d’una vida plena i amb sentit. Fonts de salut i benestar.

 

Per als usuaris del taller, el fet que la persona voluntària tingui un diagnòstic de salut mental enriqueix l’experiència. Especialment per als adolescents: ser conscients que la persona voluntària és tant fràgil com capaç humanitza la relació i els fa tenir un grau més alt de responsabilitat com a usuaris. I, a la vegada, el voluntari és un model de superació que empodera per trobar el propi camí.

El millor és que el cas de la Rosa no és aïllat. El servei és possible gràcies a les aportacions privades com la de Fundació Caixa d’Enginyers i al voluntariat. Per sorpresa, molts dels voluntaris són, alhora, usuaris o antics usuaris, i cada aportació és significativa per a ambdues bandes.

El servei de Suport a la Vida Independent no pretén tenir la resposta a totes les preguntes. Seguint la base de l’adaptació a cada persona i la missió d’integració a la comunitat, s’acompanya els usuaris per trobar l’espai més adient si l’oferta interna no és suficient, ja sigui en un altre servei de salut mental o fora a la comunitat, des d’un centre cívic o un gimnàs fins a començar a estudiar a la universitat.

I en cada cas, darrere hi trobem el dilema que relaciona sempre les necessitats de protecció enfront de l’autonomia. “Es tracta de calibrar els riscos i assumir-hi junts les implicacions. És un camí ple de reptes, però també molt apassionant.” L’autonomia ens possibilita, a tots, a construir una vida més plena i amb sentit, i això és positiu per a tota la societat.

Presentació del III Baròmetre Industrial de COGITI a Madrid

09.10.2019
Josep Oriol Sala, President de Caixa d’Enginyers, a la presentació del III Baròmetre Industrial de COGITI a Madrid
El President de la Fundació Caixa d’Enginyers, Josep Oriol Sala, a la presentació del Baròmetre amb destacades personalitats del mon econòmic, de la universitat i de l’enginyeria

Josep Oriol Sala, President de la Fundació Caixa d’Enginyers, va participar, el 8 d’octubre, a l’Acte de presentació del III Baròmetre Industrial 2019 elaborat pel COGITI (Consejo General de la Ingeniería Técnica Industrial de España), en col·laboració amb la Fundació Caixa d’Enginyers i amb el Consejo General de Economistas de España.

La sessió es va celebrar a la seu del COGITI a Madrid i hi van tenir un paper rellevant personalitats destacades del mon econòmic, de la universitat i de l’enginyeria. La Fundació Caixa d’Enginyers ha col·laborat amb el Baròmetre Industrial COGITI des dels seus inicis. L’objectiu d’aquest estudi és conèixer la percepció del col·lectiu d’enginyers sobre el sector industrial. A més, el Baròmetre ajuda a tenir una visió més clara sobre el col·lectiu d’enginyers i la situació en la que es troba, tan a nivell professional com les empreses d’àmbit industrial, posant en valor la seva funció i aportació a la societat.

Aplicacions anidades
Botón noticias fundación

Consulta totes les notícies de la Fundació

 

 

Informació de les cookies utilitzades

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar el nostre servei, personalitzar i recollir informació estadística durant la teva navegació per les nostres pàgines. Si continues navegant, considerem que acceptes el seu ús. Aconsegueix més informació i coneix com canviar la configuració en la nostra Política de Cookies.

Ves Superior