Publicador de continguts

La Fundació Caixa d’Enginyers participa en la Nit de la Indústria

26.11.2021

Un any més, la Fundació Caixa d’Enginyers ha participat en la Nit de la Indústria, organitzada pel Consejo General de Colegios Oficiales de Ingenieros Industriales i que es va celebrar aquest dijous al Museu Reina Sofía de Madrid.

Félix Masjuan, president de la Fundació Caixa d’Enginyers, va participar en l’entrega de la VIII Edició dels Premis Nacionals d’Enginyeria Industrial, que posen en relleu l’esforç que fan els professionals, les empreses i els agents socials en favor de la millora de la qualitat de vida dels ciutadans i l’impuls de l’economia.

En el seu discurs, Masjuan va destacar que, més enllà del compromís de Caixa d’Enginyers amb la societat, “la sostenibilitat forma part del nostre ADN i el nostre compromís com a banca responsable és ferm. Som una entitat pionera en Inversió Socialment Responsable i duem més de 15 anys aplicant els criteris ambientals, socials i de bon govern en totes les nostres accions”.

La Fundació Caixa d'Enginyers col·labora amb el programa de Beques Menjador de la Fundació Educo

09.12.2021
Gràcies a aquesta donació es garanteix que 39 nens i nenes puguin menjar cada dia d'aquest curs en el menjador escolar i equival a més de 6.000 àpats.

La Fundació Caixa d'Enginyers, l'expressió de la vocació de responsabilitat social corporativa de Caixa d'Enginyers, ha fet una donació al programa de Beques Menjador de la Fundació Educo. Gràcies a les aportacions dels socis, sòcies i professionals del Grup, 39 nens i nenes podran menjar cada dia d'aquest curs en el menjador escolar, la qual cosa equival a més de 6.000 àpats.

A Espanya, hi ha milions de llars que viuen en situació de pobresa, i la pandèmia no ha fet més que agreujar les diferències econòmiques i socials i ha augmentat considerablement el nombre de famílies vulnerables. Les beques menjador són una manera de garantir un menjar complet i equilibrat al dia, però el seu impacte arriba molt més lluny, ja que, a més de ser una ajuda directa al rendiment dels nens i nenes, té un paper clau en la seva integració a l'escola.

Actualment, el 33% de la població infantil està en situació de risc de pobresa o exclusió social, del qual un 13% viu en pobresa extrema, no obstant això, les beques i ajudes públiques de menjador per a l'educació obligatòria només arriben a un 11% de l'alumnat. Milers de mares i pares fan malabars per poder pagar el lloguer, la llum i l'aigua i per emplenar la nevera. La “nova normalitat”, per a moltes famílies, és la supervivència, i els més indefensos són els nens i les nenes.

Iñaki Irisarri, coordinador de la Fundació Caixa d'Enginyers ha comentat: “Des de la Fundació Caixa d'Enginyers no ens oblidem de les greus conseqüències derivades de la COVID-19, i volem seguir treballant i ajudant com a continuïtat de les accions excepcionals que vàrem començar a desenvolupar a inicis de la pandèmia. En aquest cas, estem recolzant a un dels col·lectius que ha patit en silenci les conseqüències de la terrible situació que vivim”.

La capacitat de rendiment escolar dels infants depèn en gran part que estiguin ben alimentats; i el menjador és, a més, un lloc de trobada en el qual desenvolupar habilitats comunicacionals i teixir relacions. Es tracta d'un espai per a l'educació, protecció i formació de valors, socialització i oci, clau en el dret a l'educació.

En aquest sentit, Irisarri ha explicat que “No es pot permetre que l'ofec de les famílies ofegui també la formació dels seus fills i filles. La inversió en educació ha d'incloure els elements necessaris que garanteixin l'equitat que permeti la compensació de les desigualtats d'origen”.

El Grup Caixa d'Enginyers treballa de manera activa en la consecució dels ODS. Una de les línies d'actuació de la Fundació és garantir la formació i la reinserció social, i aposta per aquest projecte de la Fundació Educo perquè contribueix a garantir una educació inclusiva, equitativa i de qualitat i està lligat a l’ODS 4.

Instead Technologies és l’startup guanyadora del IX Premi Emprenedoria de la Fundació Caixa d'Enginyers

21.12.2021
El bastó Egara d’Instead Tecnologies pot detectar i advertir a una persona amb ceguesa o deficiència visual sobre obstacles aeris entre el maluc i el cap.

La Fundació Caixa d'Enginyers, l'expressió de la vocació de responsabilitat social corporativa de Caixa d'Enginyers, acaba d'anunciar que l’startup guanyadora de la IX edició del Premi Emprenedoria per a la Ciència la Tecnologia i la Innovació és l'empresa Instead Technologies pel seu projecte denominat Bastó Egara.
Amb una dotació econòmica de 15.000€, aquesta convocatòria reconeix el talent i l'excel·lència professional d'aquelles empreses de l'àmbit de la ciència, la tecnologia i la innovació, amb especial èmfasi en projectes relacionats amb els àmbits de la indústria 4.0, la mobilitat sostenible i les ciutats intel·ligents, medi ambient i energia, innovació i economia circular i alta tecnologia.

Egara és un sistema totalment compatible amb el bastó blanc tradicional, que a més pot detectar i advertir a l'usuari d'obstacles aeris gràcies a tres sensors situats en la part inferior del seu mànec. Per a això utilitza algoritmes d'intel·ligència artificial que s'encarreguen de generar un avís quan existeix un perill situat per sobre de la cintura del subjecte. Això constitueix una millora significativa del bastó guia blanc tradicional. Quan detecta un obstacle, l'usuari rep un senyal en la polsera que està connectada de manera magnètica amb el mànec. Si davant de l'usuari es troba, per exemple, una altra persona, una paret o alguna cosa que el subjecte pugui detectar amb el rastreig normal del bastó, no rep cap avís. D'aquesta manera, evita advertiments repetitius i la necessitat d'atenció contínua.

Localitzada a Elx, Instead Technologies està orientada a ajudar a les persones amb discapacitat i està impulsada per un equip multidisciplinari de la Universitat Miguel Hernández. La companyia està desenvolupant solucions clínicament impactants i competitivament diferenciades per a ajudar a persones amb diferents problemes sensorials i motors. També fabrica i distribueix eines intel·ligents assistides per robots per a la rehabilitació i sistemes personalitzats per a la recerca animal.

Antonio Alarcon, CEO de Instead Technologies, ha comentat: “El nostre objectiu a llarg termini és aconseguir convertir-nos en una empresa líder en el mercat i de referència en el desenvolupament de dispositius d'ajuda per a persones amb diferents tipus de discapacitats i continuar millorant Egara, que es posiciona clarament en el creixent nínxol de mercat de les tecnologies disruptives. Estem molt contents per haver guanyat el Premi Emprenedoria de la Fundació Caixa d'Enginyers. El seu suport i finançament ens ajudaran a donar un gran impuls al projecte”.

L'Organització Mundial de la Salut estima que en el món hi ha 253 milions de persones amb discapacitat visual. D'aquests, 36 milions són cecs i 217 milions tenen una discapacitat moderada o greu. A Europa hi ha més d'un milió de persones usuàries del bastó guia i prop de 10 milions en el món utilitzen aquest dispositiu cada dia. Aquest producte està considerat la millor eina disponible perquè una persona cega o amb discapacitat visual pugui moure's pel seu entorn, i el bastó Egara constitueix una innovació tecnològica que augmenta la seguretat dels seus usuaris.

Iñaki Irisarri, coordinador de la Fundació Caixa d'Enginyers, explica: “Estem molt contents per la qualitat de les candidatures que s'han presentat enguany. Totes elles exposen interessants projectes d’startups en el camp de la indústria 4.0, la mobilitat sostenible i ciutats intel·ligents, medi ambient i energia, innovació i economia circular i alta tecnologia. El nostre objectiu amb aquest premi és ajudar les empreses perquè desenvolupin les seves idees i evolucionar cap a un model econòmic i industrial més sostenible”.

En la present convocatporia s'han rebut 70 candidatures. El premi està emmarcat en l'activitat de la Fundació Caixa d'Enginyers, la qual centra la seva actuació en accions relacionades amb la sostenibilitat i el medi ambient, el suport a les persones en risc d'exclusió social i el foment d'activitats de recerca que contribueixin a perfeccionar el món laboral i empresarial.

La Fundació Caixa d’Enginyers patrocina el Baròmetre Industrial 2021 elaborat pel COGITI

01.02.2022

El V Baròmetre Industrial, elaborat pel Consejo General de la Ingeniería Técnica Industrial de España (COGITI) y que patrocina la Fundació Caixa d’Enginyers constata la caiguda del sector industrial durant la pandèmia i preveu una complicada recuperació si o s’utilitzen de manera eficient els fons associats al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. Aquesta és una de les principals conclusions que s’extreu de la cinquena edició del baròmetre.

Aquest estudi sociològic, elaborat a través de les respostes de més de 3.500 enginyers tècnics industrials i graduats en enginyeria de la branca industrial de tots els àmbits productius i de tota la geografia espanyola, valora la situació actual del sector a Espanya i la seva evolució i també la incidència de la crisi generada per la Covid-19 a l’economia de les empreses industrial i com està afectant l’increment del preu de l’energia a l’activitat industrial, així com la repercussió dels fons Next Generation EU al creixement del sector.

El president del COGITI, José Antonio Galdón, assenyala que “el V Baròmetre Industrial reflecteix l’evident millora de les condicions globals del sector en relació al caòtic any 2020, però a la vegada posa de manifest l’alta incertesa que existeix al sector i els nombrosos problemes als que ha d’enfrontar-se a curt termini sense que existeixi una estratègia clara per a dinamitzar aquest importantíssim sector productiu i estratègic”.

Per a Galdón, “l’encariment i el desproveïment de matèries primeres, els elevats costos energètics, les nombroses inversions a realitzar, la dificultat de les pimes per accedir als fons, i la pròpia situació d’inestabilitat que estem vivint, estan afectant de manera especial al teixit industrial, que sens dubte està més necessitat d’estímuls que mai. Però també hi ha moltes oportunitats i reptes per al sector que no podem deixar escapar i per les que hem d’apostar decididament, i és que hem de ser capaços de liderar les tecnologies i crear l’entorn productiu, amb les que realitzar la transició energètica i sostenible de la nostra economia, perquè seran l’eix del desenvolupament dels propers anys”.

Per llegir l’informe complert segueix aquest enllaç.

El Grup Caixa d'Enginyers i Creu Roja posen en marxa una campanya d'ajuda sanitària per ajudar Ucraïna

09.03.2022
Aquesta campanya es farà en suport a la Creu Roja Espanyola i té com a principal objectiu oferir ajuda sanitària i articles de primera necessitat als afectats pel conflicte d'Ucraïna.

A més, dos fons ISR i un pla de pensions de Caixa d'Enginyers també destinaran aportacions a aquesta causa, posant de manifest el compromís de l'Entitat amb oferir als seus socis fons que aportin un retorn a la societat.

El grup cooperatiu financer i assegurador, Caixa d'Enginyers, llança una campanya entre els seus socis i sòcies per ajudar a recaptar fons destinats als afectats pel conflicte a Ucraïna. La campanya, en col·laboració amb Creu Roja Espanyola, que ja està mobilitzant recursos per donar suport a la causa, té com a objectiu oferir assistència sanitària i articles de primera necessitat als països limítrofs a Ucraïna, on s'estima que 1,5 milions de persones fugen dels combats i que, segons l'ONU, caldran 1.700 milions de dòlars per poder cobrir les necessitats bàsiques dels desplaçats pel conflicte.

Alhora, el Grup realitzarà dues aportacions addicionals a través de la seva matriu Caixa d'Enginyers i la seva Fundació, aquesta última procedent dels Fons Solidaris, Fonengin ISR, FI i CdE ODS Impact ISR, FI, i el pla de pensions solidari CI Global Sustainability ISR, PP, que destinen una part dels seus beneficis a causes socials i mediambientals. Aquestes aportacions mostren el compromís de l’Entitat amb les causes socials i també amb la importància d’oferir als socis i sòcies productes que aportin un retorn a la societat.

Félix Masjuan, President de Caixa d'Enginyers ha declarat: “Són moments d'incertesa i impotència, per això hem d’estar presents per recolzar-nos els uns als altres i destinar l'ajuda necessària a tots aquells que per desgràcia estan vivint aquest terrible conficte. Ara, més que mai, és imprescindible respondre amb solidaritat i empatia”.

En una situació en què és molt necessària l'ajuda humanitària i la protecció a la població, tant a Ucraïna com als països veïns, Caixa d'Enginyers també anima els seus socis i sòcies que col·laborin amb donacions econòmiques. Alhora, l'Entitat farà la seva aportació per ajudar els afectats.

Fes clic aquí per obtenir més informació sobre com pots col·laborar.

La Fundació Caixa d’Enginyers ha guardonat amb el Premi Emprenedoria a l'empresa Instead Technologies

23.03.2022
Amb aquest premi, la Fundació Caixa d'Enginyers distingeix el talent i l'excel·lència de nous projectes professionals relacionats amb l'àmbit de la ciència, la tecnologia i la innovació.

La Fundació Caixa d'Enginyers, l'expressió de la vocació de responsabilitat social corporativa de Caixa d'Enginyers, ha celebrat avui a Terrassa la IX edició del Premi Emprenedoria per a la Ciència, la Tecnologia i la Innovació.

L'acte ha tingut lloc a una de les oficines de Caixa d'Enginyers a Terrassa, situada al Passeig del Compte Egara, 1, i ha comptat amb la presència de la Sra. Núria Marín, 2a Tinent d'Alcalde de l'àrea de Promoció Econòmica i Projecció de la Ciutat, i també Regidora de Projecció de la Ciutat, Indústria i Polígons, Empresa, Ocupació i Formació Professional i Consum i Polítiques de Gènere. El lliurament del Premi ha estat presidit pel President Honorari de Caixa d'Enginyers, Josep Oriol Sala, i també ha comptat amb Eduardo Jover, Fundador d'Instead Tecnologies, i Joaquim López, President de la Càtedra de Recerca en Retinosi Pigmentària Bidons Egara.

L'empresa premiada ha estat Instead Tecnologies amb el seu projecte “Bastó Egara”, un sistema compatible amb el bastó blanc que utilitzen les persones amb ceguesa o deficiència visual que, a més, pot detectar i advertir l'usuari d'obstacles aeris gràcies a tres sensors ubicats a la part inferior del mànec. Instead Tecnologies ha rebut una dotació econòmica de 15.000€ per impulsar i desenvolupar el seu projecte. Instead Tecnologies es tracta d'una startup spin-off de la càtedra Egara, impulsada pel mecenes Joquim Egara, present a l'acte.

“El nostre objectiu a llarg termini és aconseguir convertir-nos en una empresa líder al mercat i de referència en el desenvolupament de dispositius d'ajuda per a persones amb diferents tipus de discapacitats i continuar millorant Egara, que es posiciona clarament al nínxol de mercat de les tecnologies disruptives. Estem molt contents d´haver guanyat el Premi Emprenedoria de la Fundació Caixa d´Enginyers. El seu suport i finançament ens ajudaran a donar un gran impuls al projecte” ha declarat Antonio Alarcón, CEO d'Instead Tecnologies.

Aquesta novena edició del Premi Emprenedoria fa especial èmfasi en projectes relacionats amb el sector de la indústria 4.0, la mobilitat sostenible i ciutats intel·ligents, el medi ambient i l'energia, la innovació i l'economia circular. Es tracta d'uns premis que reconeixen el talent i l'excel·lència professional de les empreses emergents de la societat, per tal de potenciar els negocis beneficiant així el seu desenvolupament.

El guanyador ha estat escollit per un panell d'experts que ha valorat la viabilitat, la factibilitat i la innovació de la proposta.

Josep Oriol Sala, President Honorari de Caixa d'Enginyers i President del jurat del Premi Emprenedoria, explica: “A través d'aquest premi volem donar suport i impulsar el talent dels emprenedors que volen dur a terme projectes innovadors en el marc de la ciència, la tecnologia i la innovació. Per això convidem a participar totes aquelles startups que busquen impulsar els seus projectes en aquests àmbits”.

Aquest premi s’emmarca en l’activitat de la Fundació Caixa d’Enginyers, que centra la seva actuació en accions relacionades amb la sostenibilitat i el medi ambient, el suport a les persones en risc d’exclusió social i el foment d’activitats de recerca que contribueixin a perfeccionar el món laboral i empresarial.

La Fundació Caixa d’Enginyers recolza una activitat de recollida de residus a la platja d’Alacant

12.04.2022

Un equip de 30 voluntaris vinculats a l’Escola Politècnica Superior de la Universitat d’Alacant, van realitzar el cap de setmana una neteja de residus a la platja de Muchavista, a Alacant.

Aquesta activitat, que promou la Fundació Caixa d’Enginyers, es va desenvolupar a l’arenal de la platja i els voluntaris van recollir residus com burilles, pals de caramels, bastonets i fins i tot petites joguines durant més de tres hores.

Per a Javier Álvarez, director de l’oficina de Caixa d’Enginyers a Alacant i participant en aquesta iniciativa, “aquestes accions són molt importants i necessàries per a donar visibilitat al problema de la contaminació que generen els petits residus diaris a les nostres platges. Aquest és l’últim pas endavant que ens queda com a societat; primer vam ser contaminants, després utilitzàvem productes reciclables i ara inclús ens mobilitzem per recollir i netejar els residus que fan mal al nostre entorn”.

Arrenca la 5ª Edició del ‘Premi Idees Innovadores Isabel P. Trabal’, organitzat per la Fundació Caixa d'Enginyers

13.04.2022
El concurs impulsa el desenvolupament de propostes emprenedores, relacionades amb l’enginyeria, el desenvolupament sostenible i el medi ambient, amb especial interès pels projectes enfocats a millorar la qualitat de vida de les persones

La Fundació Caixa d'Enginyers obre el termini d'inscripció a la 5ª edició del Premi Idees Innovadores Isabel P. Trabal, concurs que impulsa el desenvolupament de projectes en fase inicial i que compta amb una dotació econòmica de 10.000€. L'objectiu de la Fundació amb aquest premi és donar suport a l'emprenedoria i contribuir a la transformació d'idees de negoci en empreses reals. En aquesta convocatòria, l'anterior edició de la qual va comptar amb més de 155 projectes, s’hi poden presentar idees de negoci en fase inicial de tot el país.

A través d'aquest premi, la Fundació Caixa d'Enginyers impulsa propostes d'emprenedors que desenvolupen projectes enfocats a millorar la qualitat de vida de les persones, donant prioritat a projectes dels àmbits de l'enginyeria, el desenvolupament sostenible i el medi ambient. Totes aquestes són línies d'actuació en les quals se centra l'activitat de la Fundació i que se sumen a altres àrees de treball, com el suport a les persones en risc d'exclusió social i el foment d'activitats de recerca que contribueixin a perfeccionar el món laboral i empresarial.

“Després de 4 anys de vida del Premi, en què hem vist grans idees i on les guanyadores han passat del paper a la realitat, aquest 2022 estem molt il·lusionats de tornar a obrir la convocatòria i volem posar el focus a potenciar idees que busquin millorar la qualitat de vida de les persones i que promoguin el desenvolupament sostenible, en definitiva, idees que generin impactes positius. El nostre Comitè de Selecció continua treballant amb tots els finalistes contribuint als seus projectes per tal que es converteixin en propostes empresarials d'èxit”, comenta Iñaki Irisarri, Coordinador de la Fundació Caixa d'Enginyers.

El ‘Premi Idees Innovadores Isabel P. Trabal’ compta amb un Comitè de Selecció encarregat d'avaluar la viabilitat de cada projecte i de seleccionar-ne els 10 millors, que rebran sessions individuals i en grup, en les que acabaran de definir les seves idees de negoci durant els tres mesos següents a l'enviament dels projectes. Tots els treballs presentats seran avaluats pel Comitè de Selecció amb la informació oferta en el formulari d'inscripció, el Business Model Canvas de la seva idea de negoci.

Aquest Comitè estarà format per representants de la Fundació Caixa d'Enginyers i membres de Peninsula Corporate Innovation, que integra perfils dels àmbits de l'estratègia, negocis, màrqueting i tecnologia. El nom del projecte guanyador es farà públic durant el mes de juliol.

Els interessats poden consultar les bases del concurs i emplenar el formulari d'inscripció a través de https://premioideasinnovadoras.com/ca fins el 29 d’abril de 2022.

El Grup Caixa d'Enginyers i els seus socis col·laboren amb la Creu Roja per oferir ajuda sanitària als afectats pel conflicte a Ucraïna

29.04.2022
La campanya, liderada pel Grup Caixa d’Enginyers, ha recollit 130.000 euros per donar suport a la Creu Roja amb l’objectiu d’oferir ajuda sanitària i articles de primera necessitat als afectats pel conflicte d'Ucraïna.

El grup cooperatiu financer i assegurador Caixa d'Enginyers va posar en marxa al mes de març una campanya amb la Creu Roja per donar suport als afectats pel conflicte a Ucraïna. Gràcies a les aportacions dels seus socis i sòcies i al propi Grup s’han recaptat 130.000 euros per donar resposta a les necessitats humanitàries dels afectats.

La intervenció s’ha centrat en 7 eixos prioritaris: cobrir les necessitats bàsiques dels desplaçats pel conflicte, enfortir el benestar emocional dels afectats, assistència jurídica en el procés de sol·licitud de protecció internacional, reforç de competències i habilitats per a l'autonomia personal, establir itineraris d'inserció laboral, crear xarxes amb la societat d'acollida i foment d'una participació ciutadana igualitària i l’ èxit escolar, reforçant i donant suport a la escolarització.

Gràcies a la recaptació global de la campanya , més de 31.000 persones han rebut assistència sanitària i articles de primera necessitat. Així mateix, 31.644 persones han estat acollides a les diferents províncies d’Espanya i s’han atès a prop de 10.000 demandes telefòniques i a través de les xarxes socials.

Per altra banda, els equips de voluntariat han realitzat una primera atenció en els punts d’acollida posant en marxa diferents activitats dirigides de lleure per acompanyar els nens i joves procedents d'Ucraïna, acompanyant i atenent les diferents necessitats i generant espais d'entreteniment.

El president de Caixa d'Enginyers, Félix Masjuan, ha declarat que “En situacions com l’actual és imprescindible respondre amb solidaritat i empatia per part de totes les entitats i destinar l'ajuda necessària a tots aquells que estan vivint aquest terrible conflicte. En la nostra aposta pel model cooperatiu, Caixa d’Enginyers té un gran compromís amb les causes socials, i l’impuls d'iniciatives d'acció social i el foment del voluntariat són una manera de contribuir a donar resposta als reptes que demana la societat”.

En aquest sentit, la cooperativa de crèdit ha realitzat dues aportacions a través de la seva matriu Caixa d'Enginyers i la seva Fundació, aquesta última procedent dels Fons Solidaris, Fonengin ISR, FI i CdE ODS Impact ISR, FI, i el pla de pensions solidari CI Global Sustainability ISR, PP, que destinen una part dels seus beneficis a causes socials i mediambientals.

Aquest acord amb la Creu Roja, així com totes les iniciatives que la companyia està duent a terme per donar suport, estan en línia amb el compromís del Grup amb l'Agenda 2030, en concret amb l'ODS 17, “Aliances per aconseguir els Objectius” i l'ODS 16, “Promoure societats justes, pacífiques i inclusives”.

La Fundació Caixa d’Enginyers i l’IEF organitzen l’acte “L’economia i els mercats, dos mesos des de l’inici de l’agressió bèl·lica a Ucraïna”

29.04.2022

La sessió online, organitzada per la Fundació Caixa d’Enginyers i l’Institut d’Estudis Financers (IEF), va abordar les conseqüències que a mig termini pot tenir l’actual conflicte a Ucraïna, tant en l’economia com en els mercats. Sota el títol “L’economia i els mercats, dos mesos des de l’inici de l’agressió bèl·lica a Ucraïna”, els ponents van parlar de l’entorn econòmic i financer, la inflació i el creixement que podem esperar els propers deu anys, així com quins seran els efectes socials i polítics que tindrà la crisi d’Ucraïna.

A l’acte hi van participar Joan Cavallé, Director General de Caixa d’Enginyers; Ramon Alfonso, soci director de Norz Patrimonia i col·laborador acadèmic de l’Institut d’Estudis Financers; Antonio Toribio, gestor sènior de renda fixa, Trea AM; Bas Fransen, Director de Mercat de Capitals de Caixa d’Enginyers; i Miguel Otero, investigador principal del Real lnstituto Elcano.

Aquet acte s’emmarca dins la col·laboració de la Fundació Caixa d’Enginyers amb l’Observatori de Divulgació Financera, promogut per l’IEF, una plataforma de divulgació i coneixement sobre les novetats i les innovacions que es produeixen en la pràctica dels mercats financers i les institucions.

Segueix aquest enllaç per veure la sessió en diferit.

Primera fase de finalistes: Premi Idees Innovadores Isabel P. Trabal

31.05.2022

La Fundació celebra aquest any la 5a edició del Premi Idees Innovadores Isabel P. Trabal per impulsar la transformació d'idees de negoci enfocades a millorar la qualitat de vida de les persones, donant prioritat a projectes dels àmbits de l'enginyeria, la sostenibilitat i la preservació del medi ambient.

Amb l’objectiu de donar suport a l'emprenedoria, la Fundació Caixa d’Enginyers ha seleccionat les 10 idees finalistes que participaran en un programa de seguiment, tant a nivell grupal com individual per tal d’evolucionar la idea.

Les idees presentades donen solució a problemes mediambientals i socials com la regeneració de la biodiversitat, la reducció del consum d'energia, la monitorització d'emissions de CO2 a la cadena de valor i la substitució d'envasos d'un sol un fins a idees que milloren la mobilitat a les ciutats, entre d’altres.

Els projectes seleccionats s’endinsaràn en un programa per refinar les idees durant els propers dos mesos i seran assessorats per experts de l'entorn emprenedor. L’estructura d’aquest programa està dividida en tres fases:

  1. Sessions de formació: impartides per formadors especialitzats amb experiència acreditada en el seu camp, així com coneixement del món de l’emprenedoria. Aquesta primera fase està estructurada en 24 sessions, de 2h cadascuna, amb conceptes sobre l’emprenedoría, el procés de desenvolupament del client i l’ anàlisis de competidors, entre d’altres.
  2. Classes invertides: 3 sessions de dues hores de duració dinamitzades i guiades per un expert en aquesta dinàmica. Es realitzen de manera conjunta amb tots els participants, on els diferents grups presenten el progrés de cadascun dels projectes de manera que la resta pot valorar i aportar el seu feedback per poder millorar la idea inicial. Cada sessió està basada en presentar una activitat diferent a partir del contingut après en les formacions.
  3. Mentories de negoci: 6 hores de mentories individuals per equip amb mentors que acompanyen els participants a la resolució i validació de qüestions específiques dels seus projectes a través de l’eina virtual Sharing Academy. L’objectiu de les sessions de mentoring és ensenyar exemples pràctics de com altres equips han complert els seus experiments. Així mateix, hi ha una borsa d’hores addicionals per aquells equips que requereixin ajuda addicional, o per emprenedors que tinguin dubtes puntuals durant l’any.

Finalment, un jurat seleccionarà la millor idea, a la qual se li atorgarà un premi de 10.000 € per fer del projecte, una realitat.

La Fundació Caixa d’Enginyers i la Fundació Universitat-Empresa de les Illes Balears MP, unides per promocionar l’enginyeria en l’àmbit universitari

05.07.2022
Gràcies a aquesta aliança, la Fundació del Grup Caixa d'Enginyers concedirà els Premis Fundació Caixa d'Enginyers als 3 millors expedients acadèmics i un programa de formació per als centres de secundària de les Illes Balears.

La Fundació Universitat-Empresa de les Illes Balears MP (FUEIB) i la Fundació Caixa d’Enginyers han signat una aliança estratègica per impulsar l'enginyeria al teixit universitari. L’acte ha comptat amb la presència de la doctora Loren Carrasco, vicerectora d’Innovació i Transformació Digital de la Universitat de les Illes Balears (UIB) i Félix Masjuan, president de la Fundació Caixa d’Enginyers.

El conveni té com a objectiu impulsar iniciatives formatives i de reconeixement a l'àmbit universitari del territori balear. La Fundació Caixa d'Enginyers concedirà tres guardons per premiar els millors expedients de la universitat i, en paral·lel, en el marc de les activitats que duu a terme la FUEIB en matèria de suport a la innovació, a la transferència de coneixement i emprenedoria, l'acord contempla el desenvolupament d'un programa que té com a objectiu fomentar l'enginyeria i les matemàtiques als centres de secundària del territori.

Per a Félix Masjuan, president de la Fundació Caixa d'Enginyers: “Aquesta col·laboració té com a objectiu que els estudis en enginyeria formin part de l'horitzó personal i professional de les generacions futures. Volem incentivar l'interès en aquesta matèria, per això impulsem programes de formació per promoure la vocació en aquest àmbit des d'escoles, instituts i universitats, tot fomentant l'interès en edats primerenques”.

Els Premis Fundació Caixa d'Enginyers es concediran a alumnes que s'hagin graduat l'any acadèmic 2021-2022 a l'Escola Politècnica Superior. Tres guardons valorats en 450 euros per a cadascun dels millors expedients acadèmics dels graus d’Enginyeria Telemàtica, de Matemàtiques i del doble grau de Matemàtiques i Enginyeria Telemàtica.

Així mateix, el programa de promoció, que es posarà en marxa als centres de secundària del territori, a més de contemplar el desenvolupament d'activitats, tallers formatius i demostracions de projectes, es reforçarà amb pràctiques i seminaris per fomentar el talent i el coneixement dels alumnes.

En paraules de Loren Carrasco, vicerectora d'Innovació i Transformació Digital de la UIB: “un dels principals problemes a què s'enfronta el nostre país si vol avançar en el camí del coneixement, la innovació i el desenvolupament sostenible és la manca d'enginyers, matemàtics i altres professionals de l’àrea STEM. Per aquest motiu, iniciatives i accions com les que es faran gràcies a aquesta col·laboració de la Fundació Caixa d'Enginyers amb la UIB són tan importants”.

Sobre la Fundació Universitat-Empresa de les Illes Balears (FUEIB)

La Fundació Universitat-Empresa de les Illes Balears MP es una fundació cultural privada de caràcter permanent, constituïda per la Universitat de les Illes Balears, i promoguda mitjançant acord de la Junta de Govern de la UIB del dia 26 de febrer de 1996 i acord del Consell Social de la UIB del dia 29 de febrer de 1996.

La Fundació té com a objectiu fomentar, promoure i dur a terme activitats dirigides de manera genèrica al foment de la cultura, l'educació i la investigació en tots els aspectes de la vida econòmica i social que puguin contribuir a millorar la societat en què s'emmarca la Fundació. En particular, a establir vies de diàleg i col•laboració entre la Universitat de les Illes Balears i les empreses del seu entorn econòmic i social, a afavorir la cooperació amb els diferents departaments de la Universitat i fomentar la transferència de tecnologia entre la Universitat i la societat .

La Fundació Caixa d'Enginyers fomenta la mobilitat internacional dels estudiants de Mallorca amb la Beca Erasmus

14.09.2022
Irene Coll González, estudiant del grau de Turisme a la Universitat de les Illes Balears, podrà continuar els seus estudis a la Hochschule Worms a Alemanya, gràcies a la Beca Erasmus de Caixa d’Enginyers. La Beca Erasmus de Caixa d’Enginyers fomenta la mobilitat internacional, en el marc de l’acord amb la Universitat de Balears i la Fundació Universitat-Empresa de les Illes Balears (FUEIB), i demostra el compromís de l’Entitat amb la formació i el creixement professional.

La Fundació Caixa d’Enginyers, l’expressió de la vocació de Responsabilitat Social Corporativa de Caixa d’Enginyers, ha reconegut amb la Beca Erasmus a l’estudiant Irene Coll González, del grau de Turisme a la Universitat de les Illes Balears. Gràcies a aquesta ajuda, l’estudiant podrà continuar els seus estudis a la Universitat Hochschule Worms a Alemanya, on estudiará el Doble Grau en Turisme i Tourism & Travel Management entre la UIB i HWorms.

L'estudiant, originària de Palma de Mallorca, ha comentat: “M'omple d'orgull haver rebut aquesta beca perquè és un reconeixement a l'esforç fet durant tots aquests mesos per a poder gaudir de la meva mobilitat al màxim. Crec que aquest tipus d'ajudes que ofereix Caixa d'Enginyers són molt necessàries per a promoure, motivar i inspirar a tots els alumnes a lluitar pels seus somnis i a valorar l'enriquidora que pot ser aquest tipus d'experiència Erasmus. M’enorgulleix especialment el fet que hagi estat aquesta entitat la que m'ha concedit la beca perquè comparteixo molts dels seus valors, com l’aposta per la sostenibilitat i el medi ambient, i estic desitjant poder aplicar-los durant la meva estada en Worms”.

L’entrega de la beca Erasmus ha tingut lloc avui a l’Auditorium de l’edifici Arxiduc de la Universitat de les Illes Balears, dins de l’acte d’inauguració del curs 2022-23, on s’ha fet entrega dels premis a l’excel·lència als alumnes de la facultat de turisme. “És molt important comptar amb entitats com Caixa d'Enginyers, disposades a invertir en una formació de qualitat dels nostres estudiants, ja que representen els futurs professionals del nostre sector turístic. Gràcies a les beques Erasmus de la Fundació Caixa d’Enginyers podem oferir als nostres alumnes l’oportunitat de complementar i ampliar la seva formació acadèmica i personal a països de la Unió Europea” ha declarat Dolores Tirado Bennasar, degana de la Facultat de Turisme de la UIB.

Les beques Erasmus formen part del compromís amb la formació de Caixa d’Enginyers i la seva aposta per la mobilitat internacional. Aquesta beca, a més, s’emmarca en les activitats que la Fundació de l’Entitat desenvolupa amb la Universitat de Balears i la Fundació Universitat-Empresa de les Illes Balears (FUEIB)” ha declarat Xisca Oliver, directora de l’oficina de Caixa d’Enginyers a Palma. Una col·laboració que també inclou el reconeixement dels millors expedients acadèmics dels graus d’Enginyeria Telemàtica, de Matemàtiques, i del doble grau de Matemàtiques i Enginyeria Telemàtica de l’Escola Politèccnica Superior (EPS). La Fundació, juntament amb la Universitat, s’encarrega d’organitzar tallers, concursos de projectes, pràctiques de secundària o d’impartir seminaris, entre d’altres activitats.

A més d’aquestes beques, a través del servei Erasmus, Caixa d’Enginyers també ofereix l’Assegurança Erasmus, amb les cobertures més completes per les estades a l'estranger; el Préstec Estudis, per finançar diverses modalitats de formacions (cursos, graus, postgraus, etc.); i la Targeta MOVE Crèdit, amb avantatges exclusius a l’estranger.

“Nereidas” és el projecte guanyador de la 5ª edició del “Premi Idees Innovadores Isabel P. Trabal” de la Fundació Caixa d'Enginyers

15.09.2022
Nereidas facilita la regeneració de la biodiversitat marina a ports comercials i esportius mitjançant esculls artificials fabricats amb impressió 3D. Amb aquest premi, la Fundació impulsa el desenvolupament de propostes emprenedores que fomentin el desenvolupament sostenible i protegeixin el medi ambient. El “Premi Idees Innovadores” té una dotació econòmica de 10.000€ destinats a desenvolupar el projecte guanyador.

La Fundació Caixa d'Enginyers, l'expressió de la vocació de responsabilitat social corporativa de Caixa d'Enginyers, acaba d'anunciar que la startup guanyadora de la 5ª edició del Premi Idees Innovadores Isabel P. Trabal és l'empresa Nereidas, un projecte que va créixer en plena pandèmia i que facilita la regeneració de biodiversitat marina a ports comercials i esportius, gràcies als esculls artificials fabricats amb impressió 3D.

Amb una dotació econòmica de 10.000€, la Fundació Caixa d'Enginyers impulsarà el desenvolupament de Nereidas, amb l'objectiu de donar suport a l'emprenedoria i contribuir a transformar idees de negoci en empreses.

Nereidas és un projecte que contribueix a la sostenibilitat ambiental, a la regeneració de la biodiversitat marina i a convertir el litoral en un sistema actiu de mitigació del canvi climàtic, quelcom que afecta a les condicions de vida i salut de les persones, dels ecosistemes vius i productius dels que tots depenem. Per aconseguir-ho, cultiven posidònies i milloren les aigües portuàries, disminuint la contaminació i incrementant la vida marina. A través del seu sistema “Nereidas: marine regeneration” restauren ecosistemes danyats a zones degradades emprant intel·ligència de materials i tecnologia d'impressió additiva 3D.

Marc Masmiquel, responsable de direcció i disseny 3D de Nereidas, explica: “El canvi climàtic es combat amb ciència i esperança. Som un equip d'enginyers, científics i bussejadors que treballem per regenerar la biodiversitat marina. És tot un honor haver guanyat el Premi Idees Innovadores de la Fundació Caixa d'Enginyers. El seu suport i finançament ens ajudarà a donar un gran impuls al projecte, invertint en nous materials, millores al taller i a sumar alguna impressora 3D a la nostra granja d'impressió, tot això per aconseguir el nostre objectiu: regenerar la biodiversitat marina perquè tots tinguem un futur”.

Els ports estan cada cop més compromesos amb la sostenibilitat ambiental i el compliment dels ODS 2030 (Objectius de Desenvolupament Sostenible 9, 13 i 14). En aquest sentit, Nereidas ofereix un projecte plausible i assumible pel port per poder complir aquests requisits i a més regenerar ambientalment les seves aigües a mitjà i llarg termini.

Iñaki Irisarri, coordinador de la Fundació Caixa d'Enginyers, comena que “la qualitat de les candidatures presentades aquest any ha estat molt alta. Nereidas és un projecte que permetrà dur a terme innovacions en economia circular i en regeneració de biodiversitat marina, generant un impacte molt positiu al medi ambient. Contribuir a que desenvolupin amb èxit la seva idea, per tal de seguir evolucionant cap a un model econòmic i industrial més sostenible, ens enorgulleix”.

A través d'aquest premi, que aquest any ha rebut 126 candidatures, la Fundació Caixa d'Enginyers cerca impulsar propostes d'emprenedors que tinguin projectes enfocats a millorar la qualitat de vida de les persones, donant prioritat a projectes dels àmbits de l'enginyeria, desenvolupament sostenible i el medi ambient.

El 'Premi Idees Innovadores Isabel P. Trabal' compta amb un Comitè de Selecció, format per representants de la Fundació Caixa d'Enginyers i membres de Peninsula Corporate Innovation, encarregats d'avaluar la viabilitat de cada projecte i seleccionar els 10 millors, que reben sessions individuals i en grup, en que acaben de definir les seves idees de negoci durant els tres mesos següents a l'enviament dels projectes.

La Fundació Caixa d'Enginyers selecciona les 10 startups finalistes de la 10ª edició del Premi Emprenedoria

14.11.2022

Oniria Therapeutics, UniSCool, Clevergy, Kreios Space, AirCO2, Mapsi, Jolt, Theker, Economagnet i Recovo són les startups triades com a finalistes.

La 10ª edició evoluciona respecte a les edicions anteriors incorporant un programa d'acceleració personalitzat per a les candidatures finalistes, que es desenvoluparà durant el darrer trimestre d'aquest 2022, amb l'objectiu de millorar els seus projectes empresarials durant el certamen.

La startup guardonada, que es coneixerà el gener del 2023, rebrà una dotació econòmica de 15.000€ per desenvolupar el seu projecte.

 

La Fundació Caixa d'Enginyers, l'expressió de la vocació de responsabilitat social corporativa de Caixa d'Enginyers, ha seleccionat les 10 startups finalistes del seu Premi Emprenedoria, que aquest any celebra la desena edició. Totes pertanyen als àmbits de la tecnologia i la innovació, amb especial atenció a la indústria 4.0, l'energia sostenible, l'alta tecnologia i l'economia circular, en definitiva, sectors que es troben dins dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

A continuació es presenten les 10 startups finalistes:

1. Oniria Therapeutics: es tracta d'una empresa biofarmacèutica en etapa preclínica que té com a objectiu el desenvolupament de fàrmacs innovadors en l'àmbit de l'oncologia de precisió.

2. UniSCool: ofereix una solució de refredament transversal amb capacitat per solucionar els problemes tèrmics dels centres de processament de dades, dispositius electrònics, plaques fotovoltaiques i vehicles elèctrics.

3. Kreios Space: startup que desenvolupa un sistema de propulsió elèctrica per a satèl·lits, introduint al mercat de la tecnologia aeroespacial solucions que permeten col·locar els satèl·lits en una posició abans no possible, i una millor monitorització d'aspectes. Aquesta tecnologia es diu ABEP (Air-Breathing Electric Propulsion) i permet que els satèl·lits orbitin més a prop de la Terra sense fer servir combustible.

4. Clevergy: neix amb el propòsit de connectar a comercialitzadores energètiques amb els seus consumidors per assolir els seus objectius de descarbonització, permetent estalviar diners energia i contribuir a un futur més sostenible. En proveir les comercialitzadors amb resultats del consum dels seus usuaris, aquestes són capaces d'entendre el consumidor d'una manera molt més detallada.

5. AirCO2: solució per a empreses i propietaris forestals per calcular, reduir i compensar la petjada de carboni.

6. Mapsi: ha desenvolupat una tecnologia revolucionària basada en infrarojos, capaç de detectar temperatures, gasos, líquids o sòlids. Això pot ser molt útil per a la indústria o la sanitat, per exemple, ja que amb un simple filtre es podria detectar la presència de gasos nocius o controlar les emissions de CO2.

7. Jolt: consisteix en un mètode ultraràpid per fabricar elèctrodes industrials autoportants i impulsar el mercat de l'hidrogen verd. El procés es basa en la combustió de solucions, produint òxids metàl·lics amb un rendiment significativament millorat a un cost reduït. Aquests elèctrodes s'utilitzaran inicialment en electrolitzadors i piles de combustible, però amb el potencial, en un futur, de ser aplicats a altres àrees de negoci com el cloro-àlcali i les bateries.

8. Theker: companyia de tecnologia de soldadura i desoldadura microelectrònica més avançada del món que aposta per la refabricació automatitzada tot fomentant l'economia circular.

9. Ecomagnet: posseeix una tecnologia que permet fabricar pols d'imant a partir d'imants rebutjats.

10. Recobo: és una plataforma de revenda B2B on les marques poden comprar i vendre teixits sobrants. Contribueixen a un futur circular a la moda a través de la tecnologia, la traçabilitat i el poder de la comunitat. A través de la recuperació tèxtil les marques els poden donar una segona oportunitat i minimitzar-ne l'impacte ambiental.

Aquest any, a diferència de les edicions anteriors, la Fundació Caixa d'Enginyers evoluciona el certamen incorporant un programa d'acceleració personalitzat que finalitzarà al desembre, amb l'objectiu de millorar els projectes empresarials dels finalistes. Així, cadascuna rebrà una mentoria personalitzada i formació sobre “lean startup”. L'equip de mentors està format per emprenedors amb profunds coneixements en màrqueting, vendes, models de negoci, entre d'altres especialitats, i membres del Patronat de la Fundació Caixa d'Enginyers amb una llarga trajectòria dirigint empreses. Així mateix, les startups finalistes tindran accés al campus virtual, que compta amb 24 mòduls de Formació Lean Startup.

Aquest premi s’emmarca en l’activitat de la Fundació Caixa d‟Enginyers, que centra la seva actuació en accions relacionades amb la sostenibilitat i el medi ambient, el suport a les persones en risc d‟exclusió social i el foment d’activitats de recerca que contribueixin a perfeccionar el món laboral i empresarial. Dels deu finalistes, s'escollirà un guanyador, que es coneixerà el gener del 2023 i que rebrà una dotació econòmica de 15.000€ per desenvolupar el projecte.

Per a Iñaki Irisarri, coordinador de la Fundació Caixa d'Enginyers: “Durant tots aquests anys hem recolzat projectes molt diversos a través dels guardons de la Fundació, però tots tenen alguna cosa en comú, més enllà de tot l'esforç i il·lusió dels qui els presenten, la utilització de l'enginy i la innovació per millorar les nostres vides i, en definitiva, la societat. Així, mitjançant aquest premi volem reconèixer el talent i l'excel·lència professional de les startups presentades amb la finalitat de fer dels seus projectes, tota una realitat i generadora de valor i impacte social”.

 

La Fundació Caixa d’Enginyers i els seus socis i sòcies col·laboren amb ASSÍS per donar visibilitat a les dones sense llar

15.12.2022
El Grup Caixa d'Enginyers ha llançat una campanya de crowdfunding per visibilitzar el sensellarisme femení i impulsar la recuperació de les vides de les dones que el pateixen

Per això, la Fundació Caixa d'Enginyers col·labora amb el projecte "Cap dona sense llar", impulsat per ASSÍS, que treballa per donar una resposta específica a aquestes situacions amb recursos específics i professionals especialitzats.

Segons les dades de l'enquesta de perfil d'ASSÍS, en els darrers 10 anys el percentatge de dones obligades a viure en espais públics ha incrementat un 60% i més de la meitat de les dones estan treballant actualment.

En aquestes dates tan assenyalades, la Fundació Caixa d'Enginyers ha llançat una campanya de crowdfunding per donar veu i suport a les dones sense llar a través del programa "Cap dona sense llar". Impulsat per l'associació ASSÍS, aquest projecte suposa un salt endavant en la lluita per donar una resposta a aquesta situació, garantint els drets bàsics de les dones, atenent-ne les necessitats i acompanyant-ne els processos.

El sensellarisme femení és una realitat actual invisibilitzada que ha incrementat en un 60% en els darrers 10 anys. Tot i que la societat situa les dones en situació de desavantatge en l'àmbit econòmic, elles tenen més capacitat de consolidar xarxes de suport i de mobilitzar recursos personals. De fet, el 68% de dones sense llar està treballant actualment -una xifra que contrasta amb la dels homes, que és d'un 10%- principalment en l'àmbit de les cures, però el sou no els permet tenir una llar estable.

Iñaki Irisarri, coordinador de la Fundació Caixa d'Enginyers, explica que: "És moment que la societat visibilitzi la realitat del col·lectiu i impulsi la recuperació de les vides de les dones sense llar. Per això, hem decidit apostar per aquest projecte de caràcter social a través de la nostra Fundació, per donar veu a un problema social del qual gairebé no es parla."

Les causes, conseqüències i necessitats són molt diferents i estan relacionades principalment amb ruptures sentimentals i la violència de gènere. Així mateix, la invisibilització és també una forma de violència estructural, ja que les dones sense llar es troben amb recursos i serveis profundament masculinitzats, on no hi ha espais segurs. A més, rebre un acompanyament intensiu i continuat i recuperar xarxes socials són els factors protectors més valorats per elles, necessitats que sovint queden diluïdes per manca de professionals específics i de temps.

Per a Elena Sala, responsable del programa "Cap dona sense llar" d'ASSÍS, "les dones sense llar estan invisibilitzades, principalment perquè tendim a fixar-nos en la realitat més evident i colpidora: les persones dormint al carrer. I en això les dones són una minoria. Però si ampliem la mirada, ens trobem amb un ampli ventall de situacions en què les dones en són les protagonistes". ASSÍS atén des de fa 20 anys per a persones sense llar, amb recursos específics i professionals especialitzats.

Més de 270 dones sense llar rebran ajuda gràcies a la darrera campanya de crowdfunding de la Fundació Caixa d'Enginyers

20.01.2023
La Fundació Caixa d'Enginyers va llançar el passat mes de desembre una campanya de crowdfunding per donar veu i suport a les dones sense llar a través del programa “Dones amb llar”.

El projecte està impulsat pel centre ASSÍS i suposa un salt cap endavant en la lluita per donar una resposta a aquesta situació, garantint els drets bàsics de les dones, atenent-ne les necessitats i acompanyant-ne els processos.

El sensellarisme femení és una realitat actual invisibilitzada que ha incrementat en un 60% en els darrers 10 anys. Tot i que el 68% de dones sense llar està treballant actualment -una xifra que contrasta amb la dels homes, que és d'un 10%- principalment en l'àmbit de les cures, el sou no els permet tenir una llar estable.

En total, es van superar els 16.000€ en donacions per part dels socis i sòcies de Caixa d'Enginyers i de la Fundació. Aquesta xifra permetrà a l'Associació ASSÍS acompanyar més de 270 dones sense llar, garantint els seus drets bàsics com l'alimentació, l'accés a la salut i la higiene, la tecnologia, un allotjament estable i segur i el seguiment psicosocial; així com facilitant la formació i la inserció laboral.

UniSCool, guardonada amb el Premi Emprenedoria de la Fundació Caixa d’Enginyers

24.01.2023
A la seva 10ª edició, la Fundació ha incorporat com a novetat un programa d'acceleració personalitzat per impulsar desenvolupament dels projectes empresarials de tots els finalistes

La Fundació Caixa d'Enginyers, l'expressió de la vocació de responsabilitat social corporativa de Caixa d'Enginyers, ha atorgat la 10ª edició del Premi Emprenedoria a UniSCool, una spin-off sorgida de la Universitat de Lleida i la Universitat de Sherbrooke (Canadà) que té l'objectiu de reduir el consum elèctric dels centres de dades i alhora incrementar-ne la velocitat i fiabilitat del processament.

L'empresa lleidatana ofereix un producte que elimina les restriccions tèrmiques per incrementar la capacitat de processament dels centres de dades i permet el creixement ràpid d'aplicacions com 5G, RV o IA amb un baix consum energètic, alt rendiment i espai reduït de forma sostenible i respectuosa amb el medi ambient. UniSCool ha rebut una dotació econòmica de 15.000€ per impulsar i desenvolupar el seu projecte.

UniSCool va ser creada el 2022 per Montse Vilarrubí i Jérôme Barrau, investigadors de l'Escola Politècnica Superior de la UdL juntament amb Luc Fréchette (Universitat de Sherbrooke) i Ramón Jiménez (CEO de l'empresa).

És tot un orgull haver estat guardonats amb el Premi Emprenedoria, sens dubte, el reconeixement a tota la nostra feina. Busquem convertir-nos en la solució referent de refredament transversal als problemes tèrmics de centres de processament de dades, dispositius electrònics, plaques fotovoltaiques i vehicles elèctrics, creiem realment en el nostre projecte i que a més serem una solució real per a les empreses. A més, és tot un orgull per a nosaltres poder tenir un impacte real a la societat i millorar-la”, ha declarat Ramón Jiménez, CEO de UniSCool.

A diferència de les anteriors edicions d'aquest premi, la Fundació Caixa d'Enginyers ha incorporat un programa d'acceleració personalitzat que va finalitzar el mes de desembre passat, amb l'objectiu de millorar els projectes empresarials dels finalistes: Oniria Therapeutics, Kreios Space, Clevergy, AirCO2, Mapsi, Jolt, Theker, Ecomagnet, Recobo i, la guanyadora, UniSCool. Totes han rebut mentories personalitzades i formacions seguint la metodologia de desenvolupament de negocis i productes “Lean Startup”. Així mateix, les startups finalistes han pogut accedir a un campus virtual amb 24 mòduls de Formació Lean Startup.

Aquesta 10ª edició del Premi Emprenedoria posa èmfasi en projectes relacionats amb el desenvolupament sostenible, la tecnologia i la innovació, amb especial atenció a la indústria 4.0, l'energia sostenible, l'economia circular, l'alta tecnologia, i els sectors que es trobin dins els objectius de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides.

El guanyador ha estat escollit per un panell d'experts que ha valorat la viabilitat i la solidesa establerts conforme el mercat, l'avantatge competitiu, l'equip i la possibilitat de generar valor a la societat.

Per a Iñaki Irisarri, responsable de la Fundació Caixa d'Enginyers: “Amb aquest premi donem suport i impulsem el talent dels emprenedors que busquen dur a terme projectes innovadors en el marc de la indústria 4.0 i el desenvolupament sostenible. Tot i això, un dels factors més importants és que aquestes startups aconsegueixin generar un valor i un impacte positiu en la societat fent realitat els seus projectes”.

La Fundació Caixa d’Enginyers centra la seva actuació en accions relacionades amb la sostenibilitat i el medi ambient, el suport a les persones en risc d’exclusió social i el foment d’activitats de recerca que contribueixin a perfeccionar el món laboral i empresarial.

La Fundació Caixa d’Enginyers presenta el ‘Futur de l’Enginyeria’ com a motor econòmic al Parlament de Catalunya

08.03.2023
La Fundació Caixa d'Enginyers, juntament amb els agents socials i els representants del món universitari català, han compartit en Audiència al Parlament de Catalunya, les principals conclusions de l’estudi dut a terme per l’Observatori de l’Enginyeria

A Catalunya es necessitaran entre 55.000 i 72.000 nous professionals de l’enginyeria en els propers 10 anys, segons l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP), que relaciona el PIB industrial amb el número d’enginyers d’un país

La Fundació Caixa d’Enginyers ha impulsat l’Observatori de l’Enginyeria d’Espanya per l’estreta vinculació amb els Enginyers, que van fundar l’Entitat l’any 1967

 

Agents socials i representants del món universitari, econòmic i social, juntament amb la Fundació Caixa d'Enginyers, han reflexionat sobre el futur i els reptes de l'enginyeria com a motor econòmic del nostre país en una Audiència al Parlament de Catalunya, anomenada ‘El Futur de l'Enginyeria’.

‘El Futur de l’Enginyeria’ ha comptat amb la presència d’Alba Vergés, vicepresidenta primera del Parlament; Assumpta Escarp, vicepresidenta segona del Parlament; Félix Masjuan, president de la Fundació Caixa d’Enginyers i del Grup Caixa d’Enginyers; Joan Cavallé, director general del Grup Caixa d’Enginyers; Josep Oriol Sala, president de l’Observatori de l’Enginyeria; Daniel Crespo, rector de la Universitat Politècnica de Catalunya - BarcelonaTech (UPC) i president de l’ACUP; així com de diversos representants d’universitats (rectors i rectores, vicerectors i vicerectores), patronals i col.legis professionals, que han posat en valor el paper clau de l’enginyeria com a un dels principals impulsors de l’activitat econòmica del país. Segons dades de l’ACUP, que relacionen el PIB industrial amb el nombre d’enginyers i enginyeres d’un país, es preveu que Catalunya necessitarà entre 55.000 i 72.000 nous professionals de l’enginyeria en la propera dècada.

Segons ha explicat Félix Masjuan, president de la Fundació Caixa d’Enginyers i del Grup Caixa d’Enginyers: “La Fundació Caixa d’Enginyers ha impulsat l’Observatori de l’Enginyeria per l’estreta relació amb aquest col·lectiu professional, que van fundar l’Entitat l’any 1967. Tot i que avui som una banca cooperativa oberta a tothom, el 30% dels nostres socis i sòcies segueixen sent enginyers”.

200.000 nous enginyers i enginyeres en els pròxims 10 anys

L'Observatori de l'Enginyeria d'Espanya alerta que, per a la dècada vinent, es necessitaran 200.000 nous enginyers i enginyeres a tota Espanya. Fent enfàsi en la situació d’aquest col·lectiu a altres països com Alemanya, per exemple, que té un PIB industrial del 29% i una taxa de 20,4 enginyers i enginyeres per cada 1.000 habitants. En el cas d’Espanya, amb un PIB industrial del 14,5%, aconsegueix una ràtio de 15,7. Catalunya concentra el 16% de la població d'Espanya i contribueix amb el 21% al PIB estatal. El PIB industrial de Catalunya és del 18,9% i l'aspiració del Govern català és incrementar el PIB industrial fins al 25% l'any 2030. Segons aquests càlculs, es necessitaran més de 55.000 nous professionals de l’enginyeria.

Per a Joan Cavallé, director general del Grup Caixa d'Enginyersa Catalunya existeix talent i existeix capacitat; les empreses catalanes estan en un bon moment per a captar professionals, i també cal tenir en compte l'atracció que genera Catalunya i el seu ecosistema digital, per la retenció de talent i l’establiment de seus d'importants multinacionals”. Cavallé també ha posat en valor la contribució del model cooperatiu de Caixa d’Enginyers a l’economia i la importància de l’economia social i el tercer sector per al conjunt de la societat: “Com a Entitat transparent, solvent, propera i amb una clara vocació de servei personalitzat, estarem sempre compromesos amb la societat i amb el planeta. I aquesta és una de les raons per les quals estem avui aquí”.

En aquest context, durant l’Audiència al Parlament de Catalunya, s'ha conclòs que és clau el paper d'empreses, institucions educatives i agents socials per apostar per aquest col·lectiu professional, tant en l'oferta laboral, com en l'àmbit de la formació i del marc legal. En aquest sentit, i segons la Vicepresidenta primera, Alba Vergés: “Els enginyers i enginyeres tenen un paper capdal a la societat, i aquí a Catalunya tenim capacitat a les nostres universitats per formar-los molt bé i convertir-los en referents. El Parlament, i jo mateixa com a enginyera que soc, estem compromessos a ser part proactiva en aquest canvi de mirada per tal d’enfrontar-nos a tots els reptes que tenim, ja sigui la bretxa salarial o la disponibilitat de professionals. Anys enrere era impossible trobar un informe que exposès totes aquestes dades i gràcies a l’Observatori de l’Enginyeria podem donar un pas i contribuir a aquesta professió tan necessària pel nostre país”.

A més, segons paraules del president de l’ACUP i rector de la UPC, Daniel Crespo: “La formació d’enginyers i d’enginyeres és imprescindible per permetre l’increment del PIB industrial que Catalunya necessita, recollit al Pacte Nacional per la Indústria. El sistema universitari públic de Catalunya està preparat per respondre a aquest repte si es compleix el Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement”. Fes clic aquí per descarregar l’informe de l’Observatori de l’Enginyeria.

Fes clic aquí per descarregar l’informe de l’Observatori de l’Enginyeria.

La Fundació Caixa d’Enginyers crea el “Bosc Caixa d’Enginyers” amb 5.500 arbres, reforestant més de 150 hectàrees

21.03.2023
La sostenibilitat és una de les línies d'actuació principals de la Fundació Caixa d'Enginyers i per això treballa activament per mitigar els efectes del canvi climàtic

La Fundació ha creat el 'Bosc Caixa d'Enginyers' plantant 5.500 arbres a Espanya dins les activitats commemoratives dels 55 anys del Grup Caixa d'Enginyers

 

La plantació de 150 hectàrees compensarà 1.423,8 tones de CO2 generant un impacte positiu al medi ambient i a les comunitats de Catalunya, Madrid, Andalusia i València

 

La sostenibilitat és una de les línies d'actuació principals de la Fundació Caixa d'Enginyers i per això treballa activament per mitigar els efectes del canvi climàtic

 

La Fundació Caixa d'Enginyers, l'expressió de la vocació de responsabilitat social corporativa de Caixa d'Enginyers, ha animat els seus socis i sòcies que s'uneixin a la plantació de 5.500 arbres a diferents comunitats autònomes d’Espanya en commemoració del 55è aniversari de l’Entitat. Els socis, que han estat convocats a través de les xarxes socials, el newsletter i la pàgina web de la Fundació, podran seguir l'evolució dels seus arbres a través d'una app.

L'Entitat ha creat el 'Bosc Caixa d'Enginyers', amb el qual ajudarà a reforestar un total de més de 150 hectàrees i a compensar 1.423,8 tones de CO2, generant un impacte positiu al medi ambient i a les comunitats d'aquestes zones. Les comunitats autònomes on s'ha dut a terme la plantació d'arbres han estat Catalunya, Madrid, Andalusia i València.

“La sostenibilitat i el medi ambient és una de les línies d’actuació de la Fundació de Caixa d’Enginyers i per a nosaltres és prioritari treballar activament en sensibilitzar la societat de la importància de preservar i regenerar la biodiversitat amb iniciatives com aquesta. Amb aquesta acció, tanquem les activitats commemoratives de la celebració dels 55 anys de la nostra entitat, 55 anys que es tradueixen en 5.500 arbres”, ha explicat Iñaki Irrisarri, Coordinador General de la Fundació Caixa d'Enginyers.

La Fundació participa en altres iniciatives per promoure la sostenibilitat mediambiental i preservar la biodiversitat, com el projecte 'Boscos que curen', amb l'objectiu d'establir les bases per a la consolidació d'un futur santuari forestal de biodiversitat a l'Albera, amb una extensió de 2.500 hectàrees de bosc salvatge, o el projecte Ramats de foc que involucra ramaders rurals que a través del pasturatge contribueixen a eliminar el risc d'incendis alhora que el projecte promou i fomenta una economia local i circular i dinamitza l'economia rural. La Fundació també impulsa altres iniciatives de sensibilització, com el projecte Ciència Ciutadana liderat pel CREAF, que busca involucrar la societat en la recollida d'informació i dades que identifiquin senyals de possibles riscos i canvis ambientals per al seu ús científic.

 

Focus en la sostenibilitat

El Grup Caixa d'Enginyers promou les Finances Sostenibles i l'economia verda i és pioner en ISR (Inversió Socialment Responsable). El 65% dels fons i els plans de l'Entitat són ISR i més del 80% està categoritzat com a inversió sostenible segons la normativa SFDR. A més, el Grup Caixa d'Enginyers promou la inversió en companyies que lluiten contra el canvi climàtic, i és pioner en mesurar l'impacte ambiental dels fons d'inversió, a través d'aliances estratègiques amb organitzacions alineades amb els ODS, com a membre del Climate Action 100+ o estant adherit al Pacte Mundial de les Nacions Unides.

D'altra banda, el 2022 el Grup ha reduït la seva petjada de carboni en un 16% respecte al 2018. A més, Caixa d'Enginyers compensa el 100% de les seves emissions i, per cinquè any consecutiu, és Grup neutre en carboni.

 

Aplicacions anidades
Botón noticias fundación
Ves Superior