Publicador de continguts

La Fundació Caixa d’Enginyers llança la 6ª Edició del ‘Premi Idees Innovadores Isabel P. Trabal’

17.04.2023

El premi, que deu el nom a Isabel de Portugal Trabal, primera dona enginyera de Catalunya i part del grup fundador de Caixa d'Enginyers, impulsa el desenvolupament de propostes emprenedores, relacionades amb l'enginyeria, el desenvolupament sostenible i el medi ambient, i que estiguin enfocades a millorar la qualitat de vida de les persones.

Aquest 2023, la dotació econòmica del premi que atorga la Fundació és de 15.000€ al projecte guanyador.

El termini de presentació de projectes estarà obert fins el proper dia 28 d'abril.

La Fundació Caixa d'Enginyers obre el termini d'inscripció per a la 6ª edició del 'Premi Idees Innovadores Isabel P. Trabal', concurs que impulsa el desenvolupament de projectes emprenedors en fase inicial i que aquest any compta amb una dotació econòmica de 15.000€ per a la idea guanyadora, 10.000€ en el moment que es conegui el projecte guanyador i aquesta edició, com a novetat, 5.000€ addicionals si el guanyador constitueix l'empresa en els 12 mesos següents a rebre el premi. L'objectiu de la Fundació amb aquest premi és donar suport a l'emprenedoria d'impacte social i contribuir a transformar idees de negoci en empreses. A aquesta convocatòria, l'edició de 2022 de la qual va rebre 126 candidatures, es poden presentar idees de negoci no constituïdes encara com a empresa.

El premi deu el seu nom a Isabel de Portugal Trabal i Tallada, que va formar part del grup fundador de Caixa d'Enginyers, sent la primera dona presidenta de l’Entitat, del 1991 al 2007, i Presidenta d'Honor del 2007 al 2014. Pionera i innovadora i fervent lluitadora per els drets de la igualtat de gènere, Isabel P. Trabal va ser la primera dona “enginyer” a Catalunya i la segona a Espanya.

Mitjançant aquest premi, la Fundació Caixa d'Enginyers busca ajudar a impulsar propostes d'emprenedors que tinguin projectes enfocats en millorar la qualitat de vida de les persones, donant prioritat a projectes dels àmbits de l'enginyeria, el desenvolupament sostenible i el medi ambient. Totes aquestes línies d'actuació que formen part d'un dels tres eixos de la Fundació, “Educació, excel·lència professional i enginyeria”, i que se suma a altres àrees de treball, com el suport a les persones en risc d'exclusió social, el foment d’activitats de recerca que contribueixin a perfeccionar el món laboral i empresarial i la conservació del medi ambient.

“Aquest any celebrem la sisena edició, i des de la seva creació, el nostre objectiu és donar suport perquè els projectes i les idees dels emprenedors d'aquest país puguin ser una realitat i ajudar així a millorar la qualitat de vida de les persones, promovent a la vegada, el desenvolupament sostenible”, destaca Iñaki Irisarri, responsable de la Fundació Caixa d'Enginyers.

El 'Premi Idees Innovadores Isabel P. Trabal' compta amb un Comitè de Selecció encarregat d'avaluar la viabilitat de cada projecte i de seleccionar els 10 finalistes, que rebran mentories individuals i en grup, en què acabaran de definir les seves idees de negoci durant els dos mesos següents a l'enviament dels projectes. Tots els treballs presentats seran avaluats pel Comitè de Selecció amb la informació del formulari d'inscripció, el Business Model Canvas de la seva idea de negoci.

Aquest Comitè està format per representants de la Fundació Caixa d'Enginyers i membres de Peninsula Corporate Innovation, que integra perfils en els àmbits de l'estratègia, els negocis, el màrqueting i la tecnologia. El nom del projecte guanyador es farà públic durant el mes de juliol del 2023.

Les persones interessades poden consultar les bases de la convocatòria i emplenar el formulari d'inscripció a través del web: https://premioideasinnovadoras.com/ca, tenint de termini fins al 28 d'abril de 2023.

La Fundació Caixa d’Enginyers signa un acord de col·laboració amb Càritas Catalunya

21.06.2023
El projecte permetrà ajudar col·lectius amb dificultats per a la seva integració a la societat i que puguin accedir a una millor qualitat de vida.

La Fundació ha signat una aliança estratègica d’impacte social amb Càritas per incrementar el número de persones que puguin beneficiar-se del seu programa d’ajudes i acompanyament a famílies vulnerables i amb urgència social.

L’acció es desenvoluparà en el marc del Programa de Servei d’Ajudes Econòmiques (SAE) i donarà cobertura als municipis de Badalona, Granollers, Vilanova, Manresa, Mataró i Terrassa, per ajudar a aquest col·lectiu.

Els socis i sòcies de Caixa d’Enginyers podrán col·laborar en aquest programa amb l’objectiu de fer reduir les desigualtats i el nombre de beneficiaris que actualment és de 10.000.

 

La Fundació Caixa d’Enginyers, l’expressió de la vocació de Responsabilitat Social Corporativa del Grup Caixa d’Enginyers, ha signat un acord de col·laboració amb Càritas Catalunya gràcies al qual més de 3.500 llars de la província de Barcelona se’n beneficiaran. L’objeciu de la Fundació Caixa d´Enginyers és incrementar el seu impacte social i que més de 10.000 persones puguin tenir accés a una vida millor.

Aquest projecte pretén ajudar col·lectius amb dificultats per a la seva integració a la societat i que puguin accedir a una millor qualitat de vida. L’Iñaki Irisarri, coordinador de la Fundació Caixa d'Enginyers ha destacat que: “Amb aquesta aliança volem enfortir el nostre compromís per resoldre un dels principals problemes socials, millorar la qualitat de vida dels col·lectius vulnerables i afavorir que puguin desenvolpar un projecte personal de vida a llarg termini”.

L'acció és possible gràcies al Servei d’Ajudes Econòmiques (SAE), un projecte ja consolidat dins d’Acció Social que desenvolupa Càritas des dels seus inicis. És un pla obert a tothom que necessiti ajuda i reuneixi unes condicions. Aquesta col·laboració donarà cobertura als municipis de Badalona, Granollers, Vilanova, Manresa, Mataró i Terrassa, amb la intenció de promoure un canvi en els beneficiaris i proporcionar-los suport fins que puguin gaudir d’autonomia. 

L'any passat ja es van beneficiar prop de deu mil persones i vora de quatre mil llars, gràcies a uns ajuts que garanteixen cobertura de les necessitats bàsiques de les persones que es troben en situació de vulnerabilitat i urgència social.

“És un projecte que es complementa amb altres programes de Càritas i que posa en valor l’acompanyament a les persones i famílies ateses envers una situació de vida digna, autònoma i inclusiva superant les situacions de vunerabilitat detectades. Gràcies a l’ajuda de la Fundació Caixa d’Enginyers podem seguir impulsant projectes que són fonamentals per cobrir les necessitats", declara Francesc Roig, President de Càritas Catalunya.

Aquesta aliança forma part del pla d’actuació dins el programa de suport social de la Fundació Caixa d’Enginyers, on la reinserció laboral i l’acció social són uns dels seus principals eixos, com també ho són la protecció del medi ambient i la sostenibilitat, el recolzament a l’excel·lència professional i l’enginyeria.

BCN Fem Tech: més dones en tecnologia; menys precarietat laboral femenina

13.07.2023
Projecte impulsat per la Fundació Caixa d'Enginyers i va adreçat a dones en situació de vulnerabilitat

BCN Fem Tech és un projecte creat per Formació i Treball juntament amb Factoria F5 i impulsat per la Fundació Caixa d'Enginyers, el qual va adreçat a dones en situació de vulnerabilitat i que consisteix en un curs becat de desenvolupament web full stack de sis mesos i en la posterior incorporació al sector tecnològic.

Una iniciativa a la qual donem suport pel seu doble objectiu social: combatre la bretxa de gènere en la tecnologia i donar l'oportunitat a dones d'accedir a un sector amb una demanda creixent i òptimes condicions laborals. D’aquesta manera es trenca amb el cicle de precarietat i la pobresa femenina.

Descobreix aquest projecte amb la Candy, una participant de la segona promoció (ja van per la quarta) que ja fa un any que treballa com a programadora a Adevinta, empresa digital de referència.

Com era la teva vida laboral abans de fer aquest curs?

Inexistent, no tenia experiència laboral. Vaig començar a estudiar Enginyeria Electrònica a la República Dominicana, el meu país d'origen, però ho vaig deixar per mudar-me aquí. Quan vaig arribar, vaig estar més de sis mesos buscant feina, però no en sortia cap i no sabia per on tirar. Un amic em va parlar de Factoria F5 perquè hi havia fet un bootcamp i havia trobat feina com a programador. Així que hi vaig anar a informar-me i després vaig aplicar per a BCN Fem Tech, el programa per a dones.

Què és el que més et va motivar per apuntar-t’hi?

Principalment, que no trobava feina i que si volia seguir estudiant aquí era molt difícil fer-ho per la formació reglada: m'havia de portar tots els papers, homologar-los, passar per tot el procés d'admissió… Tot això era molt de temps i molts diners, i no era possible sense feina. A més, també m'interessava molt que fos una formació molt pràctica, perquè em va molt millor aprendre coses fent-les.

I com va ser la formació?

Molt intensa! Són 6 mesos, 8 hores cada dia, de 8 del matí a 4 de la tarda. Les classes avancen molt de pressa perquè són molts temes en poc temps. T'expliquen un concepte i el poses en pràctica. A més, et demanen que li dediquis temps fora de les classes. Jo, en aquest sentit, tenia una posició privilegiada, perquè podia dedicar-hi tot el temps, però per a algunes de les meves companyes no era tan fàcil perquè tenien fills o havien de treballar després.

És clar, és una formació molt demandant... Tenies altres suports a més del curs per poder afrontar-ho?

Sí, des de l'escola ens donaven una beca, una ajuda mensual. Jo ho vaig saber després d'apuntar-m’hi, però gràcies a això em vaig poder centrar totalment en el curs. A més, les classes eren en línia, però també t'oferien un espai per fer-les. Jo a casa meva no les podia fer, així que hi anava cada dia, com moltes companyes. Això també va fer que tinguéssim molta proximitat amb els professors i entre nosaltres. De vegades costava seguir els temes i ens posàvem una mica emocionals, en el sentit 'no puc!', però sempre ens ajudàvem i al final sortien les coses. També moltes no tenien portàtil i l’escola te’l deixava.

Com va ser la incorporació a la teva empresa?

A banda de la formació tècnica, també ens van donar moltes classes de com fer servir eines de recerca, com millorar el currículum, com fer entrevistes… Fins i tot teníem empreses externes que venien per fer entrevistes flash.

En el cas de la meva empresa, Adevinta, ells estaven donant suport a la promoció BCN Fem Tech i a una altra mixta. Van fer un procés preliminar, escollint unes 20 persones, i ens van donar una formació més estesa. Després ens van entrevistar i van contractar 10 persones.

I tu n’eres una, enhorabona! I com ha canviat la teva vida aquesta formació?

Moltíssim, tant en l'àmbit laboral com personal. Quan vaig entrar en el bootcamp estava molt perduda, acabava d'arribar i no sabia què fer. Ara tinc una feina, bones condicions, estabilitat… i de fet m'acabo de mudar sola, que és una cosa que mai no m'hauria imaginat quan vaig arribar. Estic molt agraïda amb l'escola i amb tota la gent que em va donar aquesta oportunitat.

Recomanaries aquest programa a més dones? Què els diries?

Per a mi, l'experiència ha estat molt bona, però soc conscient que no tenia les mateixes càrregues que tenien altres companyes que eren mares o havien de compaginar-lo amb la feina.

Igualment, no el limitaria, perquè elles també l’han pogut fer, i l'escola dona moltíssimes facilitats precisament per a això. Els diria que és un esforç important, però és una superoportunitat perquè tens moltíssima ajuda, i el tomb que pot fer la teva vida paga totalment la pena.

 

Impulsant el talent de les noves generacions

13.07.2023
La Fundació Caixa d'Enginyers continua impulsant i reconeixent el talent enginyer

A més del compromís amb el medi ambient i la societat, la Fundació Caixa d'Enginyers continua impulsant també l'educació, l'excel·lència professional i l'enginyeria. Com a sector indispensable per al desenvolupament econòmic d'un país, la Fundació, a través de les beques, premis i col·laboracions, continua la seva aposta per desenvolupar actuacions per promocionar l'enginyeria a la societat i també per ajudar i acompanyar els nous professionals del sector, especialment les més joves d'aquest àmbit.

En aquest sentit, segons l'Observatori de l'Enginyeria, impulsat per la Fundació Caixa d'Enginyers, les dades demostren que encara hi ha una important bretxa de gènere al nostre país en aquest sector i que tan sols el 20 % dels 750.000 enginyers que hi ha a Espanya són dones. És per això que un dels objectius de la Fundació és promoure des d'edats molt primerenques l'accés a aquesta professió.

Del començament d'any ençà, la Fundació Caixa d'Enginyers ha desenvolupat activitats a escoles i instituts per apropar l'enginyeria i la ciència a més de 600 estudiants, i també ha atorgat ajudes a més de 65 joves perquè puguin desenvolupar la seva carrera formativa en els diferents graus d'enginyeria, des d'industrial, informàtica, aeroespacial o telecomunicacions fins a biomedicina o ciència de dades. Aquest compromís amb l'educació i el talent també s'ha manifestat mitjançant acords amb més de 40 escoles que pertanyen a les principals universitats de tot el territori espanyol, com ara la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la Universitat de Sevilla o la Universitat Rovira i Virgili, on s'ha reconegut el millor talent o s'han concedit beques i ajudes per a la mobilitat internacional.

Una aliança per la natura

13.07.2023
La Fundació Caixa d'Enginyers renova la seva aliança amb el CREAF

D’acord amb el compromís amb la protecció del medi ambient i la sostenibilitat, la Fundació Caixa d'Enginyers ha renovat la seva aliança amb el CREAF, el centre de recerca ecològica i aplicacions forestals que genera coneixement i eines per fer front als reptes ambientals més importants que encara la societat del segle XXI. Aquesta aliança s'emmarca en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) per afrontar els reptes socials, econòmics i mediambientals globals mitjançant una ciutadania informada i implicada en la presa de decisions.

La col·laboració també inclou el suport de la Fundació Caixa d'Enginyers al projecte “Ciència ciutadana”, que té com a objectiu sensibilitzar i divulgar coneixements i fer partícip la ciutadania d'aquestes accions per la natura. Es tracta d'una metodologia de recerca en què, a més de les científiques que treballen en centres específics, també s'hi impliquen ciutadans i ciutadanes que, moguts per la seva passió per la natura i de manera voluntària i activa, aporten dades, accions o coneixements i s'uneixen a l'engranatge de l'equip de recerca. “Ciència ciutadana” inclou projectes que estan disponibles en diferents àrees i durant tot l'any, mantenint vius el compromís i l'acció per la natura i la societat, valors que també formen part de la Fundació Caixa d'Enginyers.

Així, després de més de deu anys preservant un ferm compromís amb el desenvolupament social, cultural i econòmic des de l'ètica, el compromís i la sostenibilitat, la Fundació Caixa d'Enginyers continua establint i mantenint aliances amb els millors actors en cada àmbit, donant suport a projectes que ajudin a complir els objectius proposats.

Parlem amb Laura Force Seguí, tècnica de Ciència ciutadana i educació ambiental del CREAF sobre els desafiaments que representa la pèrdua de biodiversitat i la crisi climàtica. També del paper de la Fundació Caixa d'Enginyers, que pren part i acció en el projecte Ciència Ciutadana:

 

Premis de la Fundació Caixa d´Enginyers

13.09.2023
PidGin és el projecte guanyador de la 6ª edició del “Premi Idees Innovadores Isabel P. Trabal” de la Fundació Caixa d'Enginyers

PidGin, gràcies a una tecnologia innovadora, facilita la integració de les persones sordes a tots els àmbits de la societat

Amb aquest premi, la Fundació Caixa d'Enginyers impulsa el desenvolupament de propostes emprenedores enfocades a millorar la qualitat de vida de les persones i generadores d'impacte social, relacionades amb l'enginyeria, la tecnologia i el desenvolupament sostenible.

Aquest any, el “Premi Idees Innovadores” ha incrementat la dotació econòmica fins a 15.000€ destinats a desenvolupar el projecte.

La Fundació Caixa d'Enginyers, l'expressió de la vocació de responsabilitat social corporativa de Caixa d'Enginyers acaba d'anunciar que la idea guanyadora de la 6ª edició del “Premi Idees Innovadores Isabel P. Trabal” és PidGin, un projecte que neix amb la ferma convicció de facilitar la integració de les persones sordes en tots els àmbits de la societat. Ho fa a través d'una innovadora tecnologia – un servei de programari de traducció de llenguatge de senyals a veu i text en temps real – dissenyada per satisfer les necessitats específiques de diferents grups dins de la comunitat de persones sordes.

En aquesta edició, en què la dotació econòmica s'ha incrementat a 15.000€, la Fundació Caixa d'Enginyers impulsarà el desenvolupament de PidGin, amb l'objectiu de donar suport a l'emprenedoria i contribuir a transformar idees de negoci en empreses.

PidGin es basa en un programari de traducció de llenguatge de dades d'intel·ligència artificial. El seu funcionament és simple i potent alhora: quan la persona sorda parla, mitjançant una càmera, el programari capta els moviments de les mans i els tradueix a veu i text en temps real; quan parla la persona sense discapacitat auditiva, el programari reconeix la seva veu i el tradueix a text que apareix a la pantalla. Aquest procés passa de manera fluida, permetent que la comunicació es dugui a terme de manera natural i eficaç. Com que està basat en aprenentatge automàtic, el programari millora el seu rendiment i precisió a mesura que s'utilitza, adaptant-se a les particularitats de cada usuari.

 

Andrés Eduardo Jiménez, fundador de PidGin, explica: “Amb PidGin resolem una problemàtica que afecta milions de persones sordes a nivell global, els quals s'enfronten a multitud d'obstacles a la seva vida quotidiana a causa de la barrera del llenguatge. Per a nosaltres és tot un honor haver guanyat el Premi Idees Innovadores de la Fundació Caixa d'Enginyers. El seu suport i finançament ens permetrà seguir investigant contínuament el llenguatge de senyes i les seves variacions regionals, per mantenir la precisió de la nostra traducció i poder millorar el nostre producte.”

La capacitat de PidGin per oferir una experiència d'usuari excepcional va més enllà de facilitar la comunicació; també té un impacte en la contribució als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). En oferir un producte de fàcil ús, PidGin fomenta la inclusió i la igualtat, ajudant a assolir l'ODS 10, que se centra a reduir la desigualtat.

Iñaki Irisarri, coordinador de la Fundació Caixa d'Enginyers, explica: “PidGin neix amb el propòsit de facilitar la integració de les persones sordes a tots els àmbits de la societat, eliminant les barreres de comunicació existents, i ho fa a través de la tecnologia. Ens enorgulleix haver pogut ajudar-los a accelerar la seva idea i poder aportar eines i coneixements per al seu desenvolupament futur. Una idea que, sobretot, busca generar impacte social i ajudar milers de persones.”

A través d'aquest premi, que aquest any ha rebut 158 candidatures, un 25% més que a l'edició del 2022, la Fundació Caixa d'Enginyers cerca impulsar propostes d'emprenedors que tinguin projectes enfocats a millorar la qualitat de vida de les persones, donant prioritat a projectes dels àmbits de lenginyeria, el desenvolupament sostenible i el medi ambient.

El 'Premi Idees Innovadores Isabel P. Trabal' compta amb un Comitè de Selecció, format per representants de la Fundació Caixa d'Enginyers i membres de Peninsula Corporate Innovation, encarregats d'avaluar la viabilitat de cada projecte i seleccionar els 10 millors, que reben sessions individuals i en grup, en què acaben de definir les seves idees de negoci durant els tres mesos següents a l'enviament dels projectes

Fundació Caixa d’Enginyers

La Fundació Caixa d’Enginyers és l’expressió de la vocació de responsabilitat social corporativa de Caixa d’Enginyers. Creada el 2011, la institució té com a objectiu reforçar i vehicular l'acció social de l'Entitat i optimitzar l'eficiència dels recursos.

Acompanyant el talent amb el programa “Mentoring d'Excel·lència” de Dona i Enginyeria

06.10.2023
Fa més de 5 anys que la Fundació Caixa Enginyers col·labora amb el programa “Mentoring d'Excel·lència” del projecte Dona i Enginyeria, impulsat per la Reial Acadèmia d'Enginyeria.

Per promoure l'accés de les dones enginyeres al món laboral, la Fundació Caixa Enginyers ha tornat a donar suport al programa “Mentoring d'Excel·lència” de Dona i Enginyeria. A través d'aquest programa, professionals amb llocs de responsabilitat en companyies patrocinadores i associacions col·laboradores acompanyen, en la seva inserció al món laboral, joves que estan a punt de finalitzar els estudis d'enginyeria i altres estudis STEM. Aquesta formació és gratuïta per a les participants.

El programa, de 5-6 mesos de durada, estableix una relació entre el mentor o la mentora i les joves destinada a afavorir l'aprenentatge mutu, el desenvolupament d'habilitats, la gestió dels desafiaments i canvis, la consecució d'objectius i l'ajuda en la presa de decisions.

Amb això, la Fundació se suma al propòsit de Dona i Enginyeria per aconseguir que els estudis en enginyeria i tecnologia formin part de l'horitzó personal i professional de les nenes i joves.

Fèlix Masjuan, President del Grup Caixa Enginyers, va participar en l'acte de cloenda de la setena edició d'aquesta formació.

La Fundació Caixa Enginyers renova el compromís amb la UPC i la formació en enginyeria

21.11.2023

Estudiants dels diferents campus de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) es beneficiaran de l'acord mitjançant ajuts a la mobilitat internacional i reconeixements als millors expedients i projectes innovadors.

La Fundació Caixa Enginyers, l'expressió de la vocació de Responsabilitat Social Corporativa de Caixa Enginyers, referma el compromís amb l'enginyeria renovant el seu acord amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). L'acord marc té l'objectiu, entre d'altres, de reconèixer els millors expedients d'estudiants dels diferents campus que té la UPC a Catalunya i concedir ajuts a la mobilitat internacional per finalitzar o ampliar la formació a escoles de prestigi internacional, estudiants de les escoles d'enginyeria es podran beneficiar d'aquesta col·laboració. Així mateix, l'acord marc incorpora l'impuls de l'activitat que desenvolupa el TechLab de la UPC de Manresa, que té l'objectiu d'apropar la ciència i la tecnologia a la ciutadania, així com el suport als investigadors i les investigadores de la UPC que hi participen a la Competició Internacional XPRIZE Rainforest, a la recerca de solucions tecnològiques per estudiar i protegir la biodiversitat.

Es tracta d'una renovació que cerca reafirmar el suport i la vinculació de l'entitat cooperativa amb un col·lectiu i una professió tan important com són els enginyers i enginyeria, que forma part dels seus orígens. Félix Masjuan, President de la Fundació Caixa Enginyers ha comentat: “Com fem des dels nostres orígens, hem impulsat i reconegut les futures generacions d'enginyers i les noves propostes emprenedores i innovadores relacionades amb la ciència i la tecnologia. En aquest sentit, la UPC és per a nosaltres tot un referent i un aliat clau per continuar donant suport al talent com a promesa d'un món millor”.

D'altra banda, Daniel Crespo, Rector de la Universitat Politècnica de Catalunya, ha declarat que: “El nostre vincle amb Caixa Enginyers és històric, i és un partner clau en el suport a presents i futurs enginyers i enginyeres, perquè entén el sentit i la importància d'aquesta professió. Gràcies per continuar reconeixent i recolzant el talent dels estudiants en titulacions tan exigents i fonamentals com les enginyeries per al desenvolupament de l'economia i la societat”.

Aquest acord s’emmarca en l’activitat de la Fundació Caixa Enginyers, que centra la seva actuació en accions relacionades amb el foment de l’enginyeria i l’excel·lència professional, la sostenibilitat i el medi ambient i el suport a les persones en risc d’exclusió social. En concret, també està alineat amb el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, en concret amb l'ODS 4 (Educació de qualitat).

La Fundació col·labora amb el programa de coaching experiencial “REIMPULSA 50+”

06.02.2024
Potenciant el talent sènior femení

Del 6 de novembre del 2023 al 6 de febrer del 2024 va tenir lloc el programa “REIMPULSA 50+”, liderat per la Fundació Caixa Enginyers i organitzat pel Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials de la Comunitat Valenciana. Aquest programa de coaching experiencial busca dotar de competències professionals i personals dones de més de 50 anys amb títol universitari per millorar la seva ocupabilitat i recuperar el seu valor en el mercat laboral.

Segons les dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA) del segon trimestre del 2023, 760.000 aturats a Espanya feia dos o més anys que buscaven feina, i pràcticament la meitat d'aquests, 361.600, tenen més de 50 anys. De tots els aturats que fa més de dos anys que busquen feina, el 55 % són dones; i entre els més grans de 50, elles també són majoria.

Fidel al seu compromís d'afavorir la igualtat d'oportunitats en l'ocupació i la inserció social, la Fundació Caixa Enginyers ha participat en el programa “REIMPULSA 50+”, un programa de coaching experiencial per a dones més grans de 50 anys residents a la Comunitat Valenciana que tinguin una titulació universitària i es trobin en situació de desocupació. El seu objectiu és generar valor i augmentar l'ocupabilitat d'aquestes dones, així com millorar-ne les habilitats professionals, promovent-ne la participació i l'intercanvi d'experiències.

Durant 4 mesos, “REIMPULSA 50+” ha permès a un total de 15 dones adquirir noves habilitats personals i professionals per afrontar els nous reptes del mercat laboral. El programa, dirigit per Juan Fernando Bou, CEO de Bou Consultores, i Ana Añón, mentora i coach, s'ha compost de 10 jornades presencials de coaching experiencial, 21 hores de desenvolupament personal i 1 jornada de tancament d'alt impacte, dirigida per Arancha Arenas, enginyera industrial i creadora del projecte de consultoria del benestar The Balance Key.

Al llarg del programa han après rutines de benestar orientades als processos de recerca de feina en què han de demostrar competències tècniques i professionals. També s'hi han inclòs dinàmiques grupals sobre situacions que es poden trobar en un procés de selecció de personal o la creació d'una bona identitat digital a les xarxes socials, entre altres temes clau per al col·lectiu.

Aprenent les STEAM a través del joc amb ENGINY-era

11.03.2024
La Fundació Caixa Enginyers continua col·laborant amb ENGINY-era per fer arribar les STEAM als més petits.

Què vols ser de gran? Aquesta iniciativa impulsa l'aprenentatge de les STEAM a través del joc, amb una sensibilitat especial cap a la perspectiva de gènere per potenciar el talent femení. La Fundació ha donat suport a moltes activitats i tallers que s'han portat a escoles, especialment a les escoles que es troben en situació de vulnerabilitat. El 2023, hi han participat més de 230 nenes.

La Fundació Caixa Enginyers ha apostat per ENGINY-era, a través de sessions becades, per dur a terme programes relacionats amb les temàtiques STEAM en centres educatius i promoure la vocació cap a aquestes, especialment en les nenes.

La iniciativa impulsa l’aprenentatge de les STEAM mitjançant jocs d’experimentació científics i matemàtics, jocs de construcció i estructures, jocs de taula, recursos educatius pedagògics, llibres científics, etc. També inclou recursos amb perspectiva de gènere, com ara jocs o llibres que promocionen el talent femení.

Per a això, ha promogut tallers que es van realitzar en diferents centres interessats a participar-hi, seleccionats segons zona geogràfica, tipologia d'alumnat, projecte educatiu i dimensió, entre altres factors, prioritzant sempre la situació de vulnerabilitat del centre tant per raons geogràfiques com socials.

Participem en la jornada “Dones i Enginyeria: Construint el futur”, organitzada per la UAB

15.03.2024

El dia 15 de març passat va tenir lloc a l'Escola d'Enginyeria de la UAB (Universitat Autònoma de Barcelona) la jornada “Dones i Enginyeria: Construint el Futur”, una jornada orientada a fomentar la confiança i autoestima de les estudiants d'enginyeria, proporcionar-los eines per desenvolupar la seva marca personal i millorar les habilitats socials i de comunicació. Així mateix, la sessió tenia la finalitat de connectar aquestes estudiants amb dones sènior professionals de diferents àmbits de l'enginyeria, com són les telecomunicacions, la informàtica, la química, la IA, la gestió aeronàutica i les ciutats intel·ligents, mitjançant una sessió de networking.

Anna Salvatella, exalumne de doctorat de la UAB i directora de Risc de Crèdit a Caixa Enginyers, va participar en la primera taula rodona, orientada a la necessitat de trencar estereotips i de visibilitzar el talent de la dona en les empreses. La segona taula rodona es va centrar en el futur professional de l'enginyeria i en allò que s'espera de les professionals implicades. Finalment, la sessió de networking es va basar en un esmorzar informal amb una dinàmica per afavorir el contacte directe entre les estudiants i les professionals sènior.

Aplicacions anidades
Botón noticias fundación
Ves Superior