Publicador de continguts

La màgia dels boscos està en tot el que ens aporten

07.05.2019
Els boscos sempre s'han relacionat amb la màgia, el misteri, l’inconegut. Són escenari de contes, referents de la nostra cultura i font d'inspiració en l'art. Però la màgia dels boscos també es troba en el pla empíric: tenen el poder de protegir el medi ambient i la societat mitjançant processos naturals.

Quan parlem de boscos, l'edat és important. Encara que en poc més d'un segle la superfície forestal ha passat d'un mínim a un màxim històric, en aquest procés han sobreviscut poquíssims boscos madurs o vells. Aquests boscos -amb arbres centenaris i una gran diversitat d'espècies animals i vegetals- són com el “nucli antic” del medi forestal i tenen una importància vital en funcions com ara regular els cicles de l'aigua, conservar els sòls més profunds i fèrtils i ser reservoris de biodiversitat. En definitiva, els boscos madurs cuiden de la salut, el benestar i la seguretat de les persones.

Un altre dels seus grans poders és ajudar-nos a mitigar el canvi climàtic i a adaptar-nos als seus efectes. D'una banda, emmagatzemen grans quantitats de carboni que s’alliberarien a l'atmosfera en forma de CO2 si aquests es talessin. I alhora, són una via per a l'adaptació, sobretot per la regulació dels cicles hídrics (funcionen com a esponges evitant inundacions) i per ser veritables laboratoris en la investigació de les dinàmiques naturals autoregulades (podem aprendre molt de la seva manera d’adaptar-se al canvi climàtic).

Aquests processos són el que s’anomenen serveis ecosistèmics. Tot i que és una paraula moderna, explica el que ha passat durant segles: els boscos sempre han estat venerats com a éssers ancestrals de protecció del poble. És ara quan més desconnectats estem de la naturalesa i cal prendre’n consciència i mesures. Aquesta és la raó que va portar a Jaume Hidalgo a fundar Sèlvans, una associació de persones que treballen per preservar els boscos més singulars, implicant societat i empreses per fer-ho. La Fundació Caixa d'Enginyers hi col·labora des de fa 7 anys, i és una aliança clau en el nostre compromís amb la sostenibilitat i el medi ambient.

 

Boscos alquimistes

A més de tot el que aporten, la màgia també està en el com ho fan. Perquè tot això succeeixi, només cal deixar aquests boscos a dinàmica natural, és a dir, deixar-los ser i deixar-los fer. Un bosc antic és un bosc savi, un ecosistema que s'autoregula sense necessitat de l'acció humana. Així desplega tot el seu potencial i crea, com a alquimistes, tots aquests béns i serveis per al planeta.

Per assegurar aquest procés natural, Sèlvans elabora mecanismes com la Reserva Forestal Privada, un contracte amb el qual els propietaris d'aquests boscos es comprometen a “no tocar-los” i amb el qual s’obtenen beneficis econòmics i fiscals que compensen aquesta no tala amb què guanyem tots. Continuant amb l'analogia del “nucli antic” d’un espai urbà, “oi que a ningú no se li ocorreria enderrocar-lo per vendre'l a pes?”, explica Stefan de Sèlvans. Realment, fer-ho suposa perdre la biodiversitat i els seus serveis associats durant més d'un segle.

Un altre dels projectes de Sèlvans és la creació d'una xarxa de boscos terapèutics, una experiència inspirada en els “shinrin-yoku” del Japó i pionera a Europa. La comunitat científica, sota el concepte de “medicina forestal”, investiga com les característiques físiques i bioquímiques dels boscos més naturals aporten beneficis a l'organisme tant a nivell físic com psicològic.

Can Fornaca (Caldes de Malavella) és el primer d'aquests boscos i s’ha implementat amb el patrocini de la Fundació Caixa d'Enginyers. Si t'hem despertat les ganes de reconnectar amb la naturalesa, t'animem a experimentar el seu poder en el teu cos amb un bany de bosc. T'estaràs cuidant de tu i d’ells.

Aplicacions anidades
Botón noticias fundación
Ves Superior