Publicador de continguts

La Fundació i tu, per un futur més sostenible

05.01.2017
El Grup Caixa d'Enginyers reforça el seu compromís amb l'acció social i la sostenibilitat potenciant el paper de la Fundació i les accions de responsabilitat social corporativa amb un augment progressiu de recursos per construir un futur més sostenible.

Fundació Caixa d'Enginyers impulsa l'emprenedoria amb el desenvolupament dels tres projectes guanyadors d'Ideas Making Point

09.01.2017
La Fundació Caixa d'Enginyers ha anunciat oficialment aquest dilluns els tres guanyadors del seu concurs anual dirigit a projectes de l'àmbit emprenedor Ideas Making Point.
foto Ideas Making point

L'entitat ha seleccionat les propostes més creatives en els àmbits de la ciència, la tecnologia i la innovació i atorgarà una dotació econòmica de 5.000€, 4.000€ i 3.000€ respectivament per fomentar el seu desenvolupament.

A més del seu component innovador, els tres premiats en la present edició han destacat pel seu alt compromís social. Dels 37 projectes presentats, la Fundació Caixa d'Enginyers ha seleccionat en aquesta edició propostes dirigides a facilitar aspectes de la vida diària de col·lectius desfavorits o a reforçar les mesures de seguretat tant a la mar com a la carretera.

 

Tres projectes guanyadors amb gran impacte social

En aquest sentit, el primer premi ha estat per Moving Mood, projecte centrat en el disseny de sistemes que donin resposta a la necessitat de vestir-se de persones amb diversitat, fomentant la seva autonomia i introduint la innovació al món de la moda. L'objectiu és integrar l'accessibilitat en el sector tèxtil normalitzant l'acció de compra de més de 390 milions de persones amb diversitat funcional física a tot el món. 

El segon lloc ha estat per a Auxdron Lifeguard, dron dissenyat per a actuacions d'emergència a alta mar que persegueix un objectiu clar, salvar el major nombre de vides possibles. El projecte consisteix en el disseny d'un dispositiu que compti amb dos flotadors emmagatzemats de manera compacta i proporcionin el suport de flotabilitat necessari per calmar i protegir a la víctima fins a l'arribada dels equips de salvament. 

Finalment, la tercera proposta premiada ha estat la de Orbit, projecte que consisteix en la instal·lació de semàfors intel·ligents situats en punts estratègics de circulació com a entrades i sortides de municipis. Els dispositius s'anticipen a possibles conflictes de mobilitat definint patrons de comportament per establir freqüències de canvi adaptades a la franja horària, el flux de cotxes o la tipologia de vehicles en circulació. 

A més, els guanyadors i altres tres finalistes podran gaudir de tres mesos com a membres de l'espai de coworking Makers of Barcelona (MOB).

 

Tres edicions recolzant al sector emprenedor

La Fundació Caixa d'Enginyers va engegar aquest concurs el passat mes de juliol després de la celebració de dues edicions anteriors: Idees per al progrés (2014) i Idees Meeting Point (2015). Aquest certamen reforça el continu compromís de l'entitat amb el desenvolupament social i econòmic en incentivar projectes emprenedors amb un fort component innovador. 

Per a la tercera edició d'aquesta iniciativa l'entitat va desenvolupar una plataforma basada en el model P2P que fomentava la filosofia de treball col·laboratiu amb l'objectiu que els participants poguessin optar per presentar les seves idees en la plataforma o bé adherir-se a altres projectes ja creats en els quals el seu perfil suposés una aportació de valor i talent per al seu progrés.

Imatges dels projectes guanyadors en alta resolució.

La Fundació Caixa d'Enginyers i la UPM premien als millors expedients acadèmics

16.02.2017
La Fundació Caixa d'Enginyers va fer lliurament, el passat divendres 27 de gener, de les beques i premis que s'atorguen als alumnes de la Universitat Politècnica de Madrid que han obtingut un expedient acadèmic brillant.
foto dels premis

L'Entitat ha premiat i becat a un total de 26 alumnes de la universitat madrilenya. 

La Fundació Caixa d'Enginyers va concedir 20 beques a l'Excel·lència Acadèmica a aquells alumnes de primer curs amb els millors expedients d'entre els títols de grau que s'imparteixen a la Universitat.

 

Així mateix, va donar 6 premis a alumnes graduats distingits amb els millors expedients.

Fundació Caixa d'Enginyers impulsa la divulgació financera

17.02.2017
La Fundació Caixa d'Enginyers ha signat un acord de col·laboració amb l'Institut d'Estudis Financers, IEF, per impulsar l'Observatori de Divulgació Financera, ODF, en el marc del seu compromís amb el foment de l'educació financera, la recerca i la innovació.
foto del acto
Imatge de l'acte del 14/02/2017

El ODF és una plataforma electrònica d'accés lliure i gratuït en la qual es publiquen documents de divulgació i recerca financera i que el seu objectiu és difondre novetats i innovacions que es produeixin en la pràctica dels mercats financers i les seves institucions mitjançant la generació de outputs de coneixement.

La signatura del conveni es va realitzar en les instal·lacions de la Fundació de Caixa d'Enginyers i van signar l'acord Josep Oriol Sala , President de la Fundació de la Caixa d'Enginyers i Josep Soler, Director general de la Fundació IEF.

Fundació Caixa d'Enginyers promou la ciència i la tecnologia entre els joves

21.02.2017
La Fundació Caixa d'Enginyers, en el marc de la col·laboració amb la UVic, patrocina la cinquena edició de la First Lego League que va tenir lloc el 18 de febrer a la Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC).
foto First Lego League

Aquesta competició és una de les deu proves territorials de la FLL i va comptar amb 68 equips participants. L'entitat patrocina l'esdeveniment amb l'objectiu de promoure el coneixement científic i tecnològic. La Fundació Caixa d'enginyers lliura el segon premi: una copa construïda amb peces de Lego.


First Lego League (FLL) és una competició d'àmbit internacional que pretén despertar l'interès dels joves per la ciència i la tecnologia. Els participants, joves de 10 a 16 anys, dissenyen, construeixen, proven i programen robots a través de la tecnologia Lego Mindstorms. L'exercici els ensenya a afrontar desafiaments similars als que resolen els científics d'avui i apliquen conceptes de matemàtiques i ciències que els serveix per desenvolupar habilitats i competències actuals.

La Fundació i Tecnocampus Mataró junts en un estudi sobre els usos de les Xarxes Socials en les empreses cooperatives i d'economia social.

17.03.2017
La Universitat Tecnocampus de Mataró, arran del conveni signat amb la Fundació Caixa d'Enginyers, realitza un estudi en l'àmbit de l'economia social que representa una innovació en el camp de l'Economia Social.
foto de l'acte
Víctor Cardona, Director de RSC/Comunicació de Caixa d'Enginyers; Josep Oriol Sala, President de la Fundació Caixa d'Enginyers i Joan Cavallé, Director General de Caixa d'Enginyers

L'estudi, titulat: "Usos de les xarxes socials en les empreses catalanes cooperatives i d'economia social", s'emmarca dins de la línies d'actuació de la Fundació, més concretament pel que fa a "Educació, Divulgació i Formació".

La recerca es presenta com una novetat ja que, fins ara, tots els estudis existents indaguen sobre les xarxes socials de pimes i grans marques. Però, l'estudi de la Fundació Caixa d'Enginyers - Tecnocampus, centra el seu focus d'anàlisi en les empreses cooperatives i d'economia social.

Clausura del Programa Superior en Emprenedoria

27.03.2017
El 17 de març es va realitzar l'acte de clausura del Programa Superior en Emprenedoria, un projecte de la Fundació Caixa d'Enginyers en col·laboració amb UB-IL3 (Institut de Formació Contínua de la Universitat de Barcelona), que posa a disposició dels nostres socis 20 beques per a emprenedors amb l'objectiu de contribuir al desenvolupament professional de les persones que volen començar el seu propi projecte.
foto dels finalistes
de Fernando Ozores, Co-Director del Programa de Emprenedoria, Antonio Fornés, Director Comercial d'UB-IL3, i Víctor Cardona, Director de RSC/Comunicació de Caixa d'Enginyers con los finalistas

El curs va comptar amb la participació de 20 projectes, que van assistir al mentoring personalitzat, per dissenyar la seva idea de negoci adaptada a la competitivitat del mercat actual i al nou entorn. Al finalitzar, es van seleccionar 3 projectes finalistes que els seus desenvolupadors van presentar en l'acte de clausura davant de Fernando Ozores, Co-Director del Programa de Emprenedoria, Antonio Fornés, Director Comercial d'UB-IL3, i Víctor Cardona, Director de RSC/Comunicació de Caixa d'Enginyers. Els 3 projectes finalistes van ser: Colors d'Àfrica, productes fabricats artesanalment a Barcelona amb l'essència de les teles africanes i dissenys occidentals, HakunaBCN, una nova marca de llenceria femenina que sense renunciar al disseny proporciona comoditat, i Hacker Challenge, una plataforma de cerca de candidats per a ocupació que usa unes innovadores eines per saber els seus interessos i preferències. Els assistents a l'acte també van poder gaudir d'una conferència d'Albert Torruella titulada: " Emprenedors com Homer Simpson, Mac Gyver, Són Goku i uns altres com tu".

Conferència/Debat - El món després del Brexit i Trump: canvis i conseqüències en l'agenda política global

28.03.2017
En el marc de l'acord de col·laboració signat entre la Fundació Caixa d'Enginyers i l'Institut d'Estudis Financers, IEF, amb l'objectiu d'impulsar l'Observatori de Divulgació Financera, ODF, el 22 de març s'ha realitzat un esdeveniment, amb una assistència de 200 persones, a la Sala d'Actes de la Borsa de Barcelona, que sota el títol: El món després del Brexit i Trump: canvis i conseqüències en l'agenda política global, va permetre tractar temes d'interès i actualitat econòmica i financera.
foto del debat
Ramón Alfonso, Director d'Inversions en Gar Investment Advisors EAFI; Luis Torras, Advisor en Panda Agriculture & Water Fund i membre del comitè editor de ODF; Álvaro Imbernón, Investigador en Quantio i ECFR, i Bas Fransen, Director del Departament de Mercat de Capitals a Caixa d'Enginyers

L'acte va ser presentat per Josep Soler, Director General del IEF, i Joan Cavallé, Director General de Caixa d'Enginyers. Es va iniciar amb la presentació de Indicadors de conjuntura en un nou entorn econòmic, una publicació de ODF realitzada i exposada en l'acte per Ramón Alfonso, Director d'Inversions en Gar Investment Advisors EAFI. Seguidament es va realitzar un debat moderat per Luis Torras, Advisor en Panda Agriculture & Water Fund i membre del comitè editor de ODF, en el qual participaven Álvaro Imbernón, Investigador en Quantio i ECFR, i Bas Fransen, Director del Departament de Mercat de Capitals a Caixa d'Enginyers.

"Dona i Enginyeria" fa lliurament de les 16 beques Fundació Caixa d'Enginyers

04.04.2017
El 6 d'abril, arran de la col·laboració entre la Fundació Caixa d'Enginyers i la Reial Acadèmia d'Enginyeria per impulsar el programa "Acollida i acompanyament a Noves estudiants", es fa el lliurament de les 16 beques que s'atorguen a alumnes de l'UPM (Universitat Politècnica de Madrid) i UC3M (Universitat Carlos III de Madrid).
foto del discurs
Josep Oriol Sala, President de la Fundació Caixa d'Enginyers

L'acte compta amb l'assistència del President de la Fundació Caixa d'Enginyers, Josep Oriol Sala, del Vicepresident de la Reial Acadèmia d'Enginyeria, Manuel Márquez, i la directora del projecte "Dona i Enginyeria", Sara Gómez. En el transcurs de l'acte, es podrà escoltar de primera mà l'experiència del projecte, a través de les intervencions de dos mentores: Carmen Martínez, mentora per la UPM, i Carolina Calvo, mentora per la UC3M.

El programa consisteix en activitats de mentoring, en què les estudiants d'últim curs o de Màster en Enginyeria o Arquitectura (les "mentores") faciliten a les Noves estudiants informació sobre el conjunt de la Universitat, des d'una perspectiva acadèmica, social i personal. El projecte té l'objectiu de facilitar, a les alumnes seleccionades, la seva integració en les carreres tècniques que s'imparteixen a la Universitat.

Fundació Caixa d'Enginyers donant suport a les empreses cooperatives

10.05.2017
Divendres passat,5 de maig, al Parc Tecnològic Barcelona Nord, es va realitzar la IV Jornada Financoop (Finances Cooperatives), un punt de trobada de l'ecosistema financer cooperatiu en el qual empreses d'economia social i cooperatives presenten els seus projectes amb l'objectiu de buscar finançament i posar en comú les seves necessitats financeres.
foto del discurs
Joan Cavallé, director general de Caixa d'Enginyers, al discurs de tancament institucional

Van ser més de 200 cooperativistes i entitats que van donar suport al desenvolupament i la projecció del cooperativisme i l'economia social. Aquest any es van donar a conèixer experiències d'altres països, com a font d'inspiració, en aquest tipus d'inversió i finançament.

Durant la trobada es van realitzar dues rondes de presentacions de projectes que es trobaven en recerca de finançament. Les entitats que van realitzar la seva presentació van ser Som Energia, Escola Nou Patufet, Sostre Cívic, Emelcat, Cos i Teb.

A les rondes de finançament, els responsables de les empreses van presentar els seus projectes a les entitats financeres, moment en què els gerents de Banca Empreses de Caixa d'Enginyers van mantenir trobades amb més de 20 cooperatives.

La Fundació Caixa d'Enginyers va col·laborar com a entitat organitzadora i el director general de Caixa d'Enginyers, Joan Cavallé, va pronunciar el discurs de tancament institucional.

foto de la jornada

Renovació del conveni entre la Fundació i IQS

22.06.2017
El 6 de juny va tenir lloc la renovació del conveni de col·laboració acadèmica entre la Fundació Empreses IQS i Fundació Caixa d'Enginyers.
foto de la firma del conveni
José Oriol Sala Arlandis, president de La Fundació Caixa d'Enginyers, i Víctor Cardona, Director RSC i Comunicació; Dr. Pere Regull, director general IQS, i Rosa Curt, Relacions Externes de la Fundació Empreses IQS

A través d'aquest acord, aquesta última es compromet a aportar una dotació econòmica que anirà destinada a atorgar beques a l'Excel·lència Acadèmica per a aquells estudiants que desitgin cursar alguns dels estudis universitaris que ofereix IQS: Doble Grau en Enginyeria en Tecnologies Industrials i Administració i Direcció d'Empreses i Grau en Enginyeria en Tecnologies Industrials.

Els assistents a la signatura de renovació del conveni van ser, per part de Fundació Caixa d'Enginyers, el Sr. José Oriol Sala Arlandis, president, i el Sr. Víctor Cardona, Director RSC i Comunicació; que van ser rebuts pel Dr. Pere Regull, director general IQS, i la Sra. Rosa Curt, Relacions Externes de la Fundació Empreses IQS.

La renovació d'aquestes beques de grau, a l'Excel·lència Acadèmica, contempla la dotació econòmica per a aquells alumnes, de Grau o Doble Grau, que iniciïn els seus estudis a IQS. Les beques consisteixen en la gratuïtat parcial de la matrícula per als alumnes d'excel·lent expedient acadèmic i amb recursos econòmics limitats. Aquestes beques podran ser renovables, any rere any, i fins a la finalització dels estudis de l'alumne, sempre que aquest superi les seves qualificacions amb una mitjana de notable.

El comitè de selecció de cada beca, a l'hora de la seva concessió, valorarà l'expedient de l'alumne, la seva evolució al llarg dels estudis i les notes obtingudes. Així mateix, tindrà en compte l'excel·lència dels estudiants valorant la seva iniciativa, versatilitat, lideratge, competència tècnica, responsabilitat, comunicació, treball en equip i coneixement de la llengua anglesa.

Acte de l'Observatori de Divulgació Financera (ODF)

27.06.2017
El dilluns 26 de juny, a la Sala d'Actes de la Borsa de Barcelona (Passeig de Gracia, 19, Barcelona) i dins de l'acord de col·laboració entre la Fundació Caixa d'Enginyers amb l'Institut d'Estudis Financers (IEF), que té com a objectiu la impulsió de l'Observatori de Divulgació Financera (ODF), es va realitzar una jornada sota el títol: "La revolució Blockchain i els mercats financers".
foto de l'acte ODF
Josep Soler, director general de l’IEF: David Murano, director de Gestió Global de Risc de Caixa d’Enginyers; Albert Castellana, CEO d'Atraura;Luis Torras, assessor a Panda Agriculture & Water Fund i Japan Deep Value i membre del comitè editor de l’ODF; Eloi Noya, director de Desenvolupament de Negoci de LoanBook, i Alejandra Sánchez, advocada experta en Blockchain

Les entitats bancàries i financeres es troben en plena transformació digital i la irrupció de la tecnologia Blockchain té el potencial d'aportar canvis significatius al sector. Què és? Com afectarà i beneficiarà aquesta nova tecnologia al sector bancari i financer? Quines són les possibilitats i quins son els reptes? Aquestes preguntes es van veure respostes durant el desenvolupament de l'acte.

Josep Soler, director general de l'IEF, i David Murano, director de Gestió Global de Risc de Caixa d'Enginyers, van obrir l'acte presentant als ponents i destacant la revolució que suposarà el Blockchain durant els propers anys.

El debat es va iniciar amb la presentació d'Albert Castellana, CEO d'Atraura, qui va donar les bases d'aquesta tecnologia, en què consisteix i perquè és tan avantatjosa. Castellana va explicar que la blockchain, o "cadena de blocs", és una tecnologia que permet emmagatzemar dades de manera distribuïda, no centralitzada en cap punt, de manera molt eficient i segura, mantenint un control absolut dels fluxos de dades, motiu pel qual aquesta tecnologia té un gran potencial.

El debat va estar moderat per Luis Torras, assessor a Panda Agriculture & Water Fund i Japan Deep Value i membre del comitè editor de l'ODF, que va destacar com el "Blockchain es una peça central dins la Revolució Digital", una tecnologia que porta la desintermediació a un "altre nivell", i va afegir que "passem de un Internet que permetia el lliure i directe intercanvi d'informació a un Internet que permet el lliure i directe intercanvi de valor. Les conseqüències per el conjunt del sector financer són enormes". Al debat va comptar amb la participació  d'Eloi Noya, director de Desenvolupament de Negoci de LoanBook, i Alejandra Sánchez, advocada experta en Blockchain.

L'Eloi Noya, va centrar la seva intervenció en destacar com la tecnologia blockchain s'està traduint en iniciatives empresarials concretes i sobre quines poden ser les seves aplicacions,  i finalment Alejandra Sánchez va parlar de les implicacions i reptes legals que suposa aquest nou escenari.

Fundación Caja de Ingenieros se une al proyecto de inclusión social y laboral de personas refugiadas de la UAB

04.07.2017
El conveni de col·laboració entre la Fundació Autònoma Solidària i la Fundació Caixa d'Enginyers promou la plena integració de persones sol·licitants de protecció internacional. El programa Acollida de la UAB és una experiència pionera d'intervenció en matèria d'acollida integral de persones refugiades a l'àmbit universitari que, des de l'octubre del 2016, acull a joves refugiats que s'allotgen a la Vila Universitària UAB.
foto del conveni

Aquest dilluns 3 de juliol s'ha signat un conveni de col·laboració entre la Fundació Autònoma Solidària i la Fundació Caixa d'Enginyers en el marc del Programa d'Acollida de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

El programa Acollida a persones refugiades de l'Autònoma pretén contribuir a la plena integració de les persones sol·licitants de protecció internacional residents al campus de la UAB a través de la implicació de la població universitària en el desenvolupament d'accions d'acollida i acompanyament. A principis del 2016 es va iniciar aquest projecte de col·laboració entre la Fundació Autònoma Solidària de la UAB i la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat per fomentar accions per l'autonomia de les persones refugiades a través d'un model d'acció inclusiu.

Les persones beneficiàries d'aquest programa són sol·licitants de protecció internacional a l'Estat espanyol i de nacionalitats diverses que es troben en fase de primera acollida, en la qual el seu expedient d'asil no ha estat encara resolt. Tenint en consideració les característiques del campus universitari com a context d'arribada i dispositiu d'habitatge, les persones sol·licitants de protecció internacional a qui s'assigna una plaça comparteixen les característiques de ser persones joves sense càrregues familiars.

Durant l'any 2017 les places s'ocuparan per part de tres grups de 16 persones (octubre-març 2017; abril-setembre 2017; octubre 2017-març 2018), la qual cosa equival a un total de 48 persones beneficiàries. El projecte ha comptat fins ara amb la col·laboració de 39 persones voluntàries (estudiants de la universitat i personal laboral i docent i investigador).

 

Principals accions

Les principals accions dutes a terme han estat: un pla d'acollida que ha garantit el ple accés al conjunt de serveis i recursos a partir de la creació d'un dispositiu residencial al campus universitari; un acompanyament per aconseguir la integració a través d'una xarxa de voluntariat d'acompanyament lingüístic i psicosocial; la promoció acadèmica i la sensibilització a través de xerrades, jornades, etc.

 

El conveni amb Fundació Caixa d'Enginyers

El conveni signat amb la Fundació Caixa d'Enginyers suposa l'aportació de 15.000 euros, i farà possible durant aquest 2017 la consolidació del programa. A més, està previst iniciar una nova línia de treball enfocada a l'acompanyament en la detecció de capacitats i habilitats i apropament al món laboral. En aquest sentit, es desenvolupa un itinerari personal d'inserció mitjançant accions  d'orientació i d'informació professional.

La Fundació Caixa Enginyers porta a terme aquesta col·laboració en el marc d'una de les seves línies d'actuació social, que dóna suport al retorn social i reinserció laboral.

Fundació Caixa d'Enginyers firma un acord per col·laborar amb el Banc dels Aliments

21.07.2017
La signatura del nou conveni dóna continuïtat a una col·laboració per contribuir a la distribució d'aliments refrigerats i congelats
foto de l'acord
Josep Oriol Sala, President de Caixa d’Enginyers, i Eduard Arruga i Valeri President de la Fundació Privada Banc dels Aliments

Fundació Caixa d'Enginyers ha signat un nou conveni amb el Banc dels Aliments per seguir col·laborant amb l'entitat a través del projecte Xarxa del fred. Aquest acord dóna continuïtat a una col·laboració iniciada el 2016 per la qual la Fundació contribueix a la compra de material que permeti la distribució d'aliments refrigerats i congelats.

A la signatura han assistit Josep Oriol Sala, President de Caixa d'Enginyers, i Eduard Arruga i Valeri President de la Fundació Privada Banc dels Aliments, que han recordat la importància de portar a terme col·laboracions que aportin un benefici directe a la societat.

Aquest conveni s'emmarca dins la línia estratègica de la Fundació Caixa d'Enginyers centrada en la reinserció laboral i el retorn social, i permetrà al Banc dels Aliments adquirir material pel projecte Xarxa del Fred.

Fundació Caja d'Enginyers aposta per la integració social de joves en situació de vulnerabilitat

15.09.2017
Fundació Caixa d'Enginyers i Sant Pere Claver - Fundació Serveis Socials signen un acord de col·laboració en el qual l'Entitat col·labora en el Centre de Capacitació "My Life", un projecte pedagògic dirigit a persones en risc d'exclusió social per fomentar la seva autonomia
foto firma de l'acord

Fundació Caixa d'Enginyers ha signat aquest dijous, 14 de setembre, un acord de col·laboració amb Sant Pere Claver - Fundació Serveis Socials amb l'objectiu de contribuir al desenvolupament de les persones amb risc d'exclusió social. L'acord es centra en el projecte "My Life", el primer centre de capacitació de Barcelona amb un programa d'aprenentatge dirigit a joves i adults, d'entre 16 i 40 anys, amb discapacitat intel·lectual i/o amb problemes de salut mental per afavorir la seva integració social a la comunitat.

 

La Fundació està compromesa amb les accions socials i el desenvolupament de la societat, vol contribuir al programa "My Life" amb la finalitat que un major número de persones en risc d'exclusió social i que no disposen de recursos econòmics suficients, puguin participar; 15 joves es beneficiaran d'aquesta ajuda. Tots ells tindran l'oportunitat d'aprendre qüestions imprescindibles del dia a dia d'una persona per a millorar la seva autonomia i tenir l'oportunitat d'incorporar-se en el món sociolaboral.

 

Programa My Life

"My Life" és una metodologia pedagògica d'intervenció social nova que està donant excel·lents resultats. El seu objectiu és que les persones en formació assumeixin la seva posició dins de la societat i reclamin la part de ciutadania que els correspon, com són els seus drets i obligacions. Així mateix, intenta identificar i desenvolupar un model d'integració dignificant per a les persones amb dificultats, en una comunitat i amb un ambient positiu d'aprenentatge, comprensió i col·laboració.

 

El programa està format per 21 mòduls d'activitats en què inclou qüestions d'higiene personal, alimentació saludable, habilitats comunicatives, relacions interpersonals, així com formació per preparar-los per a la cerca de treball, gestió de l'habitatge i preparació de la transició cap a una vida més independent.

Les fundacions Caixa d'Enginyers i Acció Solidària Contra l'Atur signen un conveni per fomentar l'emprenedoria

05.10.2017
Amb una dotació de 35.000 euros, l'objectiu és finançar projectes joves, a cost zero.
foto firma del conveni
Josep Oriol Sala Arlandis, President de la Fundació Caixa d’Enginyers, i Oriol Romances, President de la Fundació Acció Solidària Contra l’Atur (ASCA)

El senyor Josep Oriol Sala Arlandis, President de la Fundació Caixa d'Enginyers, i el senyor Oriol Romances, President de la Fundació Acció Solidària Contra l'Atur (ASCA), han signat un conveni mitjançant el qual ASCA gestionarà un fons de 35.000 euros aportat per la Fundació Caixa d'Enginyers per finançar projectes de joves emprenedors, principalment en el camp de la ciència, la innovació i la tecnologia. Aquest acord té una vigència de quatre anys renovables.

El Conveni preveu que ASCA seleccioni els beneficiaris dels préstecs, d'un màxim de 15.000 euros cadascun, i n'estableixi les condicions d'amortització. Trimestralment, ASCA informarà al Comitè d'Avaluació, format per dos membres designats per la Fundació Caixa d'Enginyers i dos d'ASCA, de les ajudes concedides, les condicions establertes i de la situació del Fons.

"Ajudar al desenvolupament econòmic en l'àmbit de la ciència i la tecnologia, fomentant l'emprenedoria, és un dels objectius de la nostra Fundació", comenta Josep Oriol Sala, "i ASCA ha demostrat amb la seva experiència, des de fa més de 35 anys, que és qui millor pot garantir la bona gestió dels nostre fons", afegeix. Per la seva part, Oriol Romances, manifesta que "és per a nosaltres un honor la confiança que ens demostren encarregant-nos la gestió del fons per a joves emprenedors".

El curs "Fes Clic a Youtube" finalitza amb 14 joves formats i motivats

15.09.2017
El 6 de setembre, en el Casal de Barri Bac de Roda Poblenou, es va celebrar l'acte de clausura del projecte "Fes Clic a Youtube", un curs gratuït finançat per la Fundació Caixa d'Enginyers i organitzat per la Fundació IRES que donava l'oportunitat a 14 joves d'aprendre de Roc Masseguer (Outconsumer), un reconegut youtuber i periodista.
foto del curs

Durant les 2 setmanes de formació, els alumnes van poder formar-se a escriure guions d'humor, gravar escenes, fer muntatges, integrar música i efectes als vídeos, etc. A més van comptar amb la participació de Loulogio, un youtuber còmic de gran renom. 
 

L'acte va comptar amb la visualització dels vídeos, presentats pel formador del curs Roc Masseguer, i amb la participació de cadascun dels joves. A través de les peces es va poder veure la seva gran evolució i així ho va comentar Silvia Mitjavila de la Fundació Caixa d'Enginyers: "Avui hem pogut veure els treballs finals, com a resultat de tot el procés d'aprenentatge". 

Donat el correcte desenvolupament del projecte i la gran motivació per part dels joves i el seu formador, el proper trimestre es donarà continuïtat al curs de formació en Youtube amb noves propostes que ajudin als alumnes a potenciar la seva veu pròpia i crítica.

Fundación Caja de Ingenieros se une a la primera red de Bosques Saludables e Itinerarios Terapéuticos de España

13.11.2017
El projecte és un concepte innovador d'ecoturisme de salut i contribueix a la protecció i conservació dels boscos. "Banys de bosc" és un itinerari terapèutic amb exercicis sensorials beneficiosos per a la salut de les persones. Fundació Caixa d'Enginyers és el patrocinador oficial del bosc de Can Fornaca, Caldes de Malavella, un dels primers a posar-se en marxa.
foto selvans

En la seva aposta per contribuir al benestar social, la innovació i l'emprenedoria, Fundació Caixa d'Enginyers s'ha unit com a col·laborador a la primera xarxa de Boscos Saludables i Itineraris Terapèutics d'Espanya. Aquesta iniciativa, accessible al públic des d'aquest mes de novembre, coincideix amb "L'Any de la Sostenibilitat de la Costa Brava i el Pirineu de Girona". Per això, l'Associació Selvans posa en marxa aquest projecte amb l'objectiu de contribuir a la protecció i conservació dels boscos madurs i singulars amb valor natural de la zona, a través de la creació d'un concepte innovador d'ecoturisme de salut.


Aquest projecte, inspirat en models ja existents en països com el Japó, Estats Units, Corea del Sud i Alemanya, es dirigeix tant a persones sanes com a aquelles amb risc o en procés de patir malalties cròniques.

El bosc de Can Fornaca (Caldes de Malavella, Girona), ha estat un dels primers a implantar aquesta iniciativa gràcies a la col·laboració de la Fundació Caixa d'Enginyers. Els visitants podran gaudir dels anomenats "banys de bosc", itineraris terapèutics per a la millora del benestar personal. Aquests itineraris estan basats en un mètode terapèutic que consisteix a realitzar un recorregut a peu de 2 hores -slow walk- durant el qual els assistents poden practicar exercicis sensorials guiats (respiració, observació, silenci i aerobiologia) totalment beneficiosos per a l'organisme de l'ésser humà.


La Fundació Caixa d'Enginyers recolza aquesta iniciativa conscient de la importància de contribuir al benestar social i en la seva aposta per aquelles propostes innovadores, com el cas dels boscos terapèutics, que ja compten amb un ampli reconeixement internacional en societats com, per exemple, la japonesa, entre d'altres.

 

Fundació Caixa d'Enginyers

La Fundació Caixa d'Enginyers és l'expressió de la vocació de responsabilitat social corporativa de Caixa d'Enginyers. Creada el 2011, la institució té l'objectiu de reforçar i vehicular l'acció social de l'Entitat i optimitzar l'eficiència dels seus recursos.


La Fundació Caixa d'Enginyers és un element clau de la Responsabilitat Social Corporativa del Grup Caixa d'Enginyers en la seva aposta per contribuir a l'entorn econòmic i social. Per aquesta raó, l'entitat duu a terme nombroses accions que contribueixen al desenvolupament social i ha destinat ja, des de la seva creació, més de 2,5M€ a 270 projectes i ha concedit 150 beques a premis en l'àmbit acadèmic i professional.


La Fundació Caixa d'Enginyers canalitza els seus recursos a través de tres línies d'actuació: formació, excel·lència professional, beques i premis, tornada social i reinserció laboral i ecologia i sostenibilitat.

Premis Bonaplata 2017 per la valoració del patrimoni industrial tècnic i científic

01.12.2017
El passat 29 de novembre es va celebrar el lliurament dels premis BONAPLATA 2017, on hi va participar Víctor Cardona, director RSC / Comunicació de Caixa d'Enginyers.
foto guanyadors
Guanyadors Premis Bonaplata Joves 2017

Aquests Premis estan organitzats per l'Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d'Arqueologia Industrial de Catalunya i tenen com a finalitat premiar l'interès per recuperar i difondre el patrimoni industrial de Catalunya. El seu objectiu és sensibilitzar l'opinió pública sobre la importància del patrimoni industrial, testimoni de la nostra història.

Els premis que es van lliurar estaven agrupats en tres categories:

  • Premi Especial de Patrimoni: adreçat a les persones i/o institucions que hagin contribuït a valorar el patrimoni industrial en els aspectes de difusió, promoció del turisme industrial, accions en la didàctica i reivindicacions del patrimoni industrial, persones que hagin destacat algun aspecte concret del patrimoni industrial o del coneixement de la industrialització de Catalunya i a la col·laboració amb algun dels museus integrats en el Sistema del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.
  • Premi Estudis - Fundació Caixa d'Enginyers: als estudis originals relacionats amb el coneixement d'un paisatge industrial o d'un lloc productiu concret, d'una instal·lació industrial, tècnica o científica, de béns mobles o de documentacions industrials, tècniques o científiques.
  • Béns Mobles: als millors treballs de rehabilitació d'instal·lacions o béns mobles industrials, tècnics o científics.

 

PREMI ESTUDIS - FUNDACIÓ CAIXA D'ENGINYERS

El jurat del Premi Estudis - Fundació Caixa d'Enginyers dels Premis Bonaplata, format per Ferran Espuñes Serra, Pere Pascual Domènech, Rosa Serra Rotés i Mercè Tatjer Mir, van decidir atorgar el Premi Estudis patrocinat per Fundació Caixa d'Enginyers, al treball : «Arqueologia i patrimoni Industrial a les comarques de Tarragona », editat per l'Institut d'Estudis Vallencs, EMETERI FABREGAT, NÚRIA JANÉ, FRANCESC MURILLO, SÒNIA ROCA, RAMON ROQUÉ, ANNA I. SERRA, SÒNIA VAQUER I JACOBO VIDAL.

L'Estudi és una mostra de la gran varietat d'indústries existents. Des de Molins de paper, d'oli, adoberies, Fassines, Bòbiles, destil·leries, industria del tabac, escorxadors, vies de transport i comunicacions, residencies, centres associatius i assistencials de treballadors, serveis públics i paisatges.

Els projectes de l'ONG Ongawa i Selvans, guanyadors del concurs Acció 50 de la Fundació Caixa d'Enginyers

20.12.2017
Els projectes de sostenibilitat "Arròs que il·lumina", de l'ONG Ongawa (34% dels vots), i "Ós Bru i boscos madurs: preservant les joies dels Pirineus", de l'associació Selvans (21% dels vots), són els dos guanyadors del concurs Acció 50, organitzat per la Fundació Caixa d'Enginyers, institució que centra els seus esforços en el desenvolupament integral de la societat.
foto guanyadora sorteig
Mª Pilar Grau Vendrell, guanyadora del sorteig d¿un viatge a Moçambic per a conèixer els projectes que desenvolupa l'ONG Enginyeria sense Fronteres, amb la que la Fundació col·labora

En el marc del 50 aniversari de Caixa d'Enginyers, la seva Fundació ha volgut involucrar als seus socis en la tria dels guanyadors. Per això, el passat mes de juny va obrir un període de participació per a que els socis votessin el seu projecte preferit, integrat en les tres línies solidàries d'actuació (Formació, Reinserció laboral i Sostenibilitat), en reconeixement de la seva implicació i compromís en accions socials. Els participants han entrat en el sorteig d'un viatge a Moçambic per a conèixer els projectes que desenvolupa l'ONG Enginyeria sense Fronteres, amb la que la Fundació col·labora. Mª Pilar Grau Vendrell ha estat la guanyadora del viatge, entre més de 8.000 socis.

Com a resultat, el projecte guanyador del primer premi Arròs que il·lumina de l'ONG Ongawa rebrà una ajuda econòmica de 15.000 euros. El projecte consisteix en una formació orientada a joves africans per a l'operació d'una planta de generació d'electricitat i a dones per a l'operació i explotació comercial del carbó verd generat. L'objectiu és reduir la pobresa a través de l'accés a fonts renovables d'energia neta i assequible que garanteixin la sostenibilitat ambiental en zones rurals aïllades.   

Per altra banda, el segon projecte guanyador Ós Bru i boscos madurs: preservant les joies dels Pirineus, de l'associació Selvans, rebrà una ajuda econòmica de 10.000 euros. En aquest cas, el projecte consisteix en la feina per a la configuració d'un santuari forestal en zona de presència de l'ós, on els boscos i la naturalesa puguin desplegar lliurement tot el seu potencial i la seva maduresa; a més de la compra i manutenció d'un mínim de tres cadells de gos protector de ramats.

Els projectes que van participar en la línia de "Formació" van ser Worldreader (8% dels vots) i Acnur (8% dels vots); i en la línia de "Reinserció laboral", Save the Children (16% dels vots) i Fundació Èxit (13% dels vots).

Aplicacions anidades
Botón noticias fundación
Ves Superior