Publicador de continguts

Packaging intel·ligent per reduir el desaprofitament alimentari

15.04.2020
ColorSensing és una start-up tecnològica que ha guanyat el Premi Emprenedoria 2019 de la Fundació Caixa d'Enginyers. Es tracta d'un projecte que uneix enginyeria, innovació i sostenibilitat. Parlem amb la seva CEO, María Eugenia Martín Hidalgo.

Com neix ColorSensing?

ColorSensing és una spin-off de la Universitat de Barcelona. És a dir, és una empresa que neix d'una tecnologia desenvolupada en un grup d'investigació, que té al Dr. J. Daniel Prades com a investigador principal.

Jo em vaig unir al projecte per ocupar-me de buscar aplicacions comercials per a la tecnologia i comprovar en quina indústria podia encaixar millor. Soc enginyera electrònica industrial, però també m'he format en gestió empresarial, així que el projecte em permetia combinar els dos interessos i, per això, vam fundar l'empresa el 2018.

 

Trobar l'encaix, descobrir on es pot aportar valor és el que diferencia realment una tecnologia d'un producte. En què consisteix la vostra tecnologia? I quines són les aplicacions més importants que heu detectat?

La tecnologia consisteix en un mètode de reconeixement i correcció automàtica del color. Quan fas una foto, els colors poden variar molt depenent de la il·luminació i de la càmera. Aquesta distorsió del color no és un problema per a les fotos d’ús personal, però en molts entorns professionals sí que ho és.

Nosaltres hem desenvolupat un algoritme que dissenya patrons de color ad-hoc per a cada imatge basats en la tecnologia QR. Quan s'escaneja el codi QR des de qualsevol càmera, l'algoritme processa la imatge i fa una correcció del color fiable. Aquesta normalització pot ser molt útil, per exemple, en el sector mèdic, com en telemedicina o en dermatologia.

Aquesta seria una de les aplicacions detectades, però la més important, en la qual estem enfocats actualment, és la seva aplicació en la indústria del packaging alimentari. Estem desenvolupant un producte basat en etiquetes intel·ligents per ajudar els fabricants i distribuïdors a millorar els controls de qualitat i seguretat dels productes i reduir desaprofitaments.

 

En quina fase del projecte us trobeu? Quina previsió teniu de negoci?

Estem en fase de desenvolupament de producte. El 2021, tenim previst començar les proves pilot de les primeres versions amb fabricants, i a partir d'aquí anirem evolucionant el producte. També tenim sol·licitada una patent per a una part del desenvolupament tecnològic. Al sud d'Europa hi ha molts productors d'aliments frescos envasats; és un mercat molt interessant en el qual podem aportar valor.

 

Quin és l'impacte social del projecte?

Molt gran. Cada any es llencen a les escombraries més de 1.300 milions de tones de menjar a tot el món, la qual cosa té un gran impacte econòmic i mediambiental. Una part important es deu a les dates de caducitat, que s'estableixen en el procés de packaging i que romanen fixes durant la seva vida útil. Amb l'ús d'etiquetes intel·ligents podem fer el seguiment de tots els factors externs que afecten el producte (transport, emmagatzematge...) i així assegurar la qualitat dels aliments i evitar el seu desaprofitament en detectar i preveure problemes. Tot amb un cost molt baix. 

Aplicacions anidades
Botón noticias fundación
Ves Superior