Publicador de continguts

BCN Fem Tech: més dones en tecnologia; menys precarietat laboral femenina

13.07.2023
Projecte impulsat per la Fundació Caixa d'Enginyers i va adreçat a dones en situació de vulnerabilitat

BCN Fem Tech és un projecte creat per Formació i Treball juntament amb Factoria F5 i impulsat per la Fundació Caixa d'Enginyers, el qual va adreçat a dones en situació de vulnerabilitat i que consisteix en un curs becat de desenvolupament web full stack de sis mesos i en la posterior incorporació al sector tecnològic.

Una iniciativa a la qual donem suport pel seu doble objectiu social: combatre la bretxa de gènere en la tecnologia i donar l'oportunitat a dones d'accedir a un sector amb una demanda creixent i òptimes condicions laborals. D’aquesta manera es trenca amb el cicle de precarietat i la pobresa femenina.

Descobreix aquest projecte amb la Candy, una participant de la segona promoció (ja van per la quarta) que ja fa un any que treballa com a programadora a Adevinta, empresa digital de referència.

Com era la teva vida laboral abans de fer aquest curs?

Inexistent, no tenia experiència laboral. Vaig començar a estudiar Enginyeria Electrònica a la República Dominicana, el meu país d'origen, però ho vaig deixar per mudar-me aquí. Quan vaig arribar, vaig estar més de sis mesos buscant feina, però no en sortia cap i no sabia per on tirar. Un amic em va parlar de Factoria F5 perquè hi havia fet un bootcamp i havia trobat feina com a programador. Així que hi vaig anar a informar-me i després vaig aplicar per a BCN Fem Tech, el programa per a dones.

Què és el que més et va motivar per apuntar-t’hi?

Principalment, que no trobava feina i que si volia seguir estudiant aquí era molt difícil fer-ho per la formació reglada: m'havia de portar tots els papers, homologar-los, passar per tot el procés d'admissió… Tot això era molt de temps i molts diners, i no era possible sense feina. A més, també m'interessava molt que fos una formació molt pràctica, perquè em va molt millor aprendre coses fent-les.

I com va ser la formació?

Molt intensa! Són 6 mesos, 8 hores cada dia, de 8 del matí a 4 de la tarda. Les classes avancen molt de pressa perquè són molts temes en poc temps. T'expliquen un concepte i el poses en pràctica. A més, et demanen que li dediquis temps fora de les classes. Jo, en aquest sentit, tenia una posició privilegiada, perquè podia dedicar-hi tot el temps, però per a algunes de les meves companyes no era tan fàcil perquè tenien fills o havien de treballar després.

És clar, és una formació molt demandant... Tenies altres suports a més del curs per poder afrontar-ho?

Sí, des de l'escola ens donaven una beca, una ajuda mensual. Jo ho vaig saber després d'apuntar-m’hi, però gràcies a això em vaig poder centrar totalment en el curs. A més, les classes eren en línia, però també t'oferien un espai per fer-les. Jo a casa meva no les podia fer, així que hi anava cada dia, com moltes companyes. Això també va fer que tinguéssim molta proximitat amb els professors i entre nosaltres. De vegades costava seguir els temes i ens posàvem una mica emocionals, en el sentit 'no puc!', però sempre ens ajudàvem i al final sortien les coses. També moltes no tenien portàtil i l’escola te’l deixava.

Com va ser la incorporació a la teva empresa?

A banda de la formació tècnica, també ens van donar moltes classes de com fer servir eines de recerca, com millorar el currículum, com fer entrevistes… Fins i tot teníem empreses externes que venien per fer entrevistes flash.

En el cas de la meva empresa, Adevinta, ells estaven donant suport a la promoció BCN Fem Tech i a una altra mixta. Van fer un procés preliminar, escollint unes 20 persones, i ens van donar una formació més estesa. Després ens van entrevistar i van contractar 10 persones.

I tu n’eres una, enhorabona! I com ha canviat la teva vida aquesta formació?

Moltíssim, tant en l'àmbit laboral com personal. Quan vaig entrar en el bootcamp estava molt perduda, acabava d'arribar i no sabia què fer. Ara tinc una feina, bones condicions, estabilitat… i de fet m'acabo de mudar sola, que és una cosa que mai no m'hauria imaginat quan vaig arribar. Estic molt agraïda amb l'escola i amb tota la gent que em va donar aquesta oportunitat.

Recomanaries aquest programa a més dones? Què els diries?

Per a mi, l'experiència ha estat molt bona, però soc conscient que no tenia les mateixes càrregues que tenien altres companyes que eren mares o havien de compaginar-lo amb la feina.

Igualment, no el limitaria, perquè elles també l’han pogut fer, i l'escola dona moltíssimes facilitats precisament per a això. Els diria que és un esforç important, però és una superoportunitat perquè tens moltíssima ajuda, i el tomb que pot fer la teva vida paga totalment la pena.

 

Aplicacions anidades
Botón noticias fundación
Ves Superior