Publicador de continguts

El YouTube que dona veu

17.07.2019
El fenomen youtuber obre una finestra per connectar amb els joves d’una manera més directa, en el seu codi. “Fes clic a YouTube” és un projecte innovador que utilitza aquest efecte crida per educar i crear un impacte positiu en joves en situacions de vulnerabilitat. És un clic cap a una integració social efectiva i transformadora.
Roc (youtuber formador) i Juanma (participant)

“Fes clic a YouTube” és un taller creat per la Fundació IRES en col·laboració amb la Fundació Caixa d’Enginyers, el qual neix de la necessitat de fer un projecte que unís la integració d’aquests joves amb la formació en noves tecnologies. Forma part del projecte “Click”, un programa socioeducatiu que busca potenciar les habilitats socials i les capacitats de joves en situacions de risc.

Els perfils són molt diversos, així com les seves realitats i dificultats. Des de la Fundació remarquen que el que és vulnerable és la situació, no la persona. D’aquesta manera, es fuig d’etiquetes i se subratlla el caràcter temporal i reversible. D’una situació vulnerable en pot sortir una oportunitat. Per conèixer i entendre millor el projecte, parlem amb alguns dels seus protagonistes

Quin n’és l’objectiu?

Parlem amb el Carles, educador social i responsable del projecte.

Té un doble objectiu. D’una banda, està la part tècnica, de formació en TIC. Els nois i noies aprenen sobre el procés creatiu dels vídeos: el guió, el so, la gravació, l’edició… Però aquesta part és gairebé una excusa per treballar la part emocional i educativa: empoderar donant eines per promoure l’esperit crític, fomentant el treball en equip i la creativitat.

Molts dels joves que tenim no encaixen en els estereotips socials, i a l’adolescència això suposa un risc d’exclusió, que se suma a les situacions que poden patir. Per això és molt important treballar les capacitats i habilitats per guanyar confiança en un mateix.

Com fer de YouTube una eina per a la integració?

Parlem amb en Roc, youtuber professionalitzat i formador del taller.

El Roc és periodista esportiu, i d’entre el munt de coses que ha provat en la seva vida professional hi ha el canal de YouTube. I va funcionar. Avui dia compta amb gairebé 800.000 seguidors, i el seu contingut són principalment vídeos de gaming. L’entrevista amb en Roc és per Skype; té una agenda força moguda, però no ha costat gens fer-hi un forat.

Com és la dinàmica de les sessions?

Tot s’adapta sempre al grup. El primer any vaig arribar amb molts prejudicis inconscientment: pensava que eren joves que havien passat per situacions difícils i que a través dels vídeos voldrien explicar la seva història, donar un missatge... Quan vaig arribar-hi, em van dir que el que volien era fer vídeos d’humor. El contingut s’explica amb la pràctica, és a dir, mentre treballem el guió o ens posem a gravar. No tenim la intenció de ser acadèmics, és molt millor connectar amb ells i centrar-se en la dinàmica de grup. En ser una dinàmica flexible crees un espai en què tothom pugui trobar el seu lloc: fent d’actors, gravant, editant… El que realment els enganxa és sentir que ells també poden, que la seva veu és important. Això els empodera.

Quin és l’impacte real?

Parlem amb el Juanma, participant des de la primera edició.

Hem quedat al casal de Click, al 22@, un entorn molt tecnològic. Abans d’arribar-hi, el Juanma envia un whatsapp per preguntar si pot gravar l’entrevista. Després, parlant amb ell, veig que aprofita qualsevol oportunitat per crear continguts. Com molts dels joves, el Juanma va arribar al taller atret per la formació en YouTube.

Ell ja tenia un canal abans, però volia aprendre amb un youtuber professional. Actualment, treballa com a recepcionista i segueix apuntant-se al taller i a altres concursos d’audiovisuals. Tot i que té clar que per a ell això és un hobby, és també molt més que un entreteniment: l'ésser humà és creatiu per naturalesa, i crear vídeos reforça les seves capacitats i valor.

En què creus que t’ha ajudat el taller?

Abans era més tancat. Després del taller em vaig sentir més obert i més segur. Vaig començar a provar coses noves al meu canal, a fer un estil propi i a no tenir por de les crítiques.

I què en penses de YouTube com a eina d’expressió?

Hi ha gent que vol dir moltes coses, però no s’hi atreveix. Aquí pots expressar-te perquè és més íntim. Des de la webcam a la teva habitació és més fàcil explicar els teus sentiments, ajuda molt “a treure”.

En Roc reflexiona sobre aquesta capacitat democratitzadora de YouTube: “A través de YouTube, les persones poden fer-se ressò de temes tabú o donar veu a col·lectius que fins ara havien estat invisibles, com per exemple el col·lectiu LGTBI. És democratitzador per a qui crea contingut, però també perquè hi ha més veus que ens representen”.

Sens dubte, les xarxes socials i les TIC han transformat la societat, i saber aprofitar el seu potencial per crear un impacte positiu n’és el repte.

Aplicacions anidades
Botón noticias fundación
Ves Superior