Publicador de continguts

La Fundació Caixa d’Enginyers presenta el ‘Futur de l’Enginyeria’ com a motor econòmic al Parlament de Catalunya

08.03.2023
La Fundació Caixa d'Enginyers, juntament amb els agents socials i els representants del món universitari català, han compartit en Audiència al Parlament de Catalunya, les principals conclusions de l’estudi dut a terme per l’Observatori de l’Enginyeria

A Catalunya es necessitaran entre 55.000 i 72.000 nous professionals de l’enginyeria en els propers 10 anys, segons l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP), que relaciona el PIB industrial amb el número d’enginyers d’un país

La Fundació Caixa d’Enginyers ha impulsat l’Observatori de l’Enginyeria d’Espanya per l’estreta vinculació amb els Enginyers, que van fundar l’Entitat l’any 1967

 

Agents socials i representants del món universitari, econòmic i social, juntament amb la Fundació Caixa d'Enginyers, han reflexionat sobre el futur i els reptes de l'enginyeria com a motor econòmic del nostre país en una Audiència al Parlament de Catalunya, anomenada ‘El Futur de l'Enginyeria’.

‘El Futur de l’Enginyeria’ ha comptat amb la presència d’Alba Vergés, vicepresidenta primera del Parlament; Assumpta Escarp, vicepresidenta segona del Parlament; Félix Masjuan, president de la Fundació Caixa d’Enginyers i del Grup Caixa d’Enginyers; Joan Cavallé, director general del Grup Caixa d’Enginyers; Josep Oriol Sala, president de l’Observatori de l’Enginyeria; Daniel Crespo, rector de la Universitat Politècnica de Catalunya - BarcelonaTech (UPC) i president de l’ACUP; així com de diversos representants d’universitats (rectors i rectores, vicerectors i vicerectores), patronals i col.legis professionals, que han posat en valor el paper clau de l’enginyeria com a un dels principals impulsors de l’activitat econòmica del país. Segons dades de l’ACUP, que relacionen el PIB industrial amb el nombre d’enginyers i enginyeres d’un país, es preveu que Catalunya necessitarà entre 55.000 i 72.000 nous professionals de l’enginyeria en la propera dècada.

Segons ha explicat Félix Masjuan, president de la Fundació Caixa d’Enginyers i del Grup Caixa d’Enginyers: “La Fundació Caixa d’Enginyers ha impulsat l’Observatori de l’Enginyeria per l’estreta relació amb aquest col·lectiu professional, que van fundar l’Entitat l’any 1967. Tot i que avui som una banca cooperativa oberta a tothom, el 30% dels nostres socis i sòcies segueixen sent enginyers”.

200.000 nous enginyers i enginyeres en els pròxims 10 anys

L'Observatori de l'Enginyeria d'Espanya alerta que, per a la dècada vinent, es necessitaran 200.000 nous enginyers i enginyeres a tota Espanya. Fent enfàsi en la situació d’aquest col·lectiu a altres països com Alemanya, per exemple, que té un PIB industrial del 29% i una taxa de 20,4 enginyers i enginyeres per cada 1.000 habitants. En el cas d’Espanya, amb un PIB industrial del 14,5%, aconsegueix una ràtio de 15,7. Catalunya concentra el 16% de la població d'Espanya i contribueix amb el 21% al PIB estatal. El PIB industrial de Catalunya és del 18,9% i l'aspiració del Govern català és incrementar el PIB industrial fins al 25% l'any 2030. Segons aquests càlculs, es necessitaran més de 55.000 nous professionals de l’enginyeria.

Per a Joan Cavallé, director general del Grup Caixa d'Enginyersa Catalunya existeix talent i existeix capacitat; les empreses catalanes estan en un bon moment per a captar professionals, i també cal tenir en compte l'atracció que genera Catalunya i el seu ecosistema digital, per la retenció de talent i l’establiment de seus d'importants multinacionals”. Cavallé també ha posat en valor la contribució del model cooperatiu de Caixa d’Enginyers a l’economia i la importància de l’economia social i el tercer sector per al conjunt de la societat: “Com a Entitat transparent, solvent, propera i amb una clara vocació de servei personalitzat, estarem sempre compromesos amb la societat i amb el planeta. I aquesta és una de les raons per les quals estem avui aquí”.

En aquest context, durant l’Audiència al Parlament de Catalunya, s'ha conclòs que és clau el paper d'empreses, institucions educatives i agents socials per apostar per aquest col·lectiu professional, tant en l'oferta laboral, com en l'àmbit de la formació i del marc legal. En aquest sentit, i segons la Vicepresidenta primera, Alba Vergés: “Els enginyers i enginyeres tenen un paper capdal a la societat, i aquí a Catalunya tenim capacitat a les nostres universitats per formar-los molt bé i convertir-los en referents. El Parlament, i jo mateixa com a enginyera que soc, estem compromessos a ser part proactiva en aquest canvi de mirada per tal d’enfrontar-nos a tots els reptes que tenim, ja sigui la bretxa salarial o la disponibilitat de professionals. Anys enrere era impossible trobar un informe que exposès totes aquestes dades i gràcies a l’Observatori de l’Enginyeria podem donar un pas i contribuir a aquesta professió tan necessària pel nostre país”.

A més, segons paraules del president de l’ACUP i rector de la UPC, Daniel Crespo: “La formació d’enginyers i d’enginyeres és imprescindible per permetre l’increment del PIB industrial que Catalunya necessita, recollit al Pacte Nacional per la Indústria. El sistema universitari públic de Catalunya està preparat per respondre a aquest repte si es compleix el Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement”. Fes clic aquí per descarregar l’informe de l’Observatori de l’Enginyeria.

Fes clic aquí per descarregar l’informe de l’Observatori de l’Enginyeria.

Aplicacions anidades
Botón noticias fundación
Ves Superior