Publicador de continguts

Fundació Caixa d'Enginyers entrega la Beca Isabel de P. Trabal a l'investigador Jorge Querol Borrás

03.01.2018
Fundació Caixa d'Enginyers ha escollit a Jorge Querol Borrás, de la Universitat Politècnica de Catalunya, com a guanyador de la 5ª edició de la Beca Isabel de P. Trabal 2017. El seu projecte en matèria de desenvolupament d'eines per a la detecció, localització i mitigació d'interferències, així com de sistemes anti-inhibidors de senyals per augmentar la seguretat dels receptors de GPS i GNSS, compleix amb les expectatives de qualitat, excepcionalitat i excel·lència que regeix el certamen.
foto guanyador de la beca
Guanyador de la Beca Isabel de P. Trabal : Jorge Querol Borrás

Aquesta 5ª edició ha comptat amb la participació de 104 projectes presentats, dels quals es van seleccionar 10 finalistes que van ser analitzats i estudiats per un jurat. La decisió final ha sigut, per unanimitat, que el projecte guanyador sigui el de Jorge Querol Borrás i que, per tant, se li concedeixi la beca premiada amb 10.000€ de dotació econòmica.  

La beca Isabel de P. Trabal rendeix homenatge a la primera Presidenta d'Honor de Caixa d'Enginyers, que va ocupar el càrrec entre 1991 i 2007. Isabel de P. Trabal va ser la primera de la seva promoció, la segona dona enginyera d'Espanya i la primera de l'Escola de Barcelona. Trabal es va consolidar com a un referent en les entitats financeres per la seva contribució al desenvolupament de l'activitat econòmica del país i el suport als professionals.

El treball, l'esforç i l'excepcionalitat que caracteritzaven Isabel de P. Trabal han sigut les virtuts predominants a l'hora de seleccionar el premiat.

Jorge Querol ha volgut agrair aquest reconeixement: "Vull donar les gràcies a la Fundació Caixa d'Enginyers pel seu suport i per fomentar la investigació i el desenvolupament". A més,  ha explicat què el va impulsar a realitzar aquest projecte guanyador:"Des de que vaig començar la meva tesi doctoral, sempre vaig tenir clar que volia formar part del procés de transferència de la tecnologia de la universitat cap a l'empresa. Després de 4 anys, estem molt a prop de que tota la investigació dedicada a millorar la seguretat dels dispositius GPS i GNSS enfront als inhibidors i altres interferències es materialitzi en un producte anomenat FENIX, desenvolupat per la Universitat Politècnica de Catalunya, i comercialitzat per l'spin-off MITIC Solutions. Tinc clar que el premi contribuirà a que FENIX sigui una realitat en els pròxims mesos"

 

Sobre Jorge Querol, guanyador de la beca Isabel de P. Trabal

Jorge Querol és investigador del departament de `Teoria del Senyal i Comunicacions' de la Universitat Politècnica de Catalunya, i fundador de MITIC Solutions. Ha obtingut els títols d'Enginyer de Telecomunicació, Enginyer en Electrònica, Màster en Fotònica, i en pocs mesos, Doctor en Telecomunicacions per la UPC. És autor i co-autor d'una patent, 10 publicacions a revistes i 28 ponències en congressos científics. Ha rebut el premi al millor expedient acadèmic de la promoció 2011/2012 d'Enginyeria Electrónica de la UPC, guanyador de l'European Satellite Navigation Competition (ESNC) Barcelona Challenge 2015 amb el projecte FENIX, millor projecte del programa de valoració de mercat EADA MAP 2016, i membre del primer equip espanyol que ha participat en el programa BEXUS de l'agència espacial europea ESA. També ha participat en diferents cursos dedicats al màrqueting i l'emprenedoria. 

La V edició dels Premis Emprenedoria de la Fundació Caixa d'Enginyers ja tenen guanyadors

04.01.2018
Fundació Caixa d'Enginyers premia el talent i l'excel·lència professional de les start-ups espanyoles amb la V edició dels Premis Emprenedoria 2017 per a la Ciència, la Tecnologia i la Innovació. L'Entitat té l'objectiu de potenciar el negoci dels projectes, constituïts a partir de gener de 2016, i beneficiar així el seu desenvolupament i creixement.

Aquesta edició ha comptat amb la participació de 61 projectes, 10 dels quals van ser seleccionats com a finalistes. Després d'una extensa valoració, el jurat va decidir per unanimitat premiar a INSULCLOCK, CREATSENS i MESBOOK amb una dotació de 5.000€ per a cadascun d'ells. 

Insulclock

Equipo de Insulclock

És una empresa espanyola que treballa per a incrementar la qualitat de vida i millorar el control de les malalties de pacients crònics. Per això, i amb base tecnològica, dissenya dispositius electrònics i solucions digitals basats en I+D per a millorar el seguiment del tractament, en el qual es necessita un dispositiu per a administrar la medicació. 

 

CreatSens

Equipo de CreatSens

És una eina que pretén millorar el benestar de les persones mitjançant el control de paràmetres bioquímics de la sang de manera descentralitzada. Amb aquest dispositiu s'evitarà la necessitat de fer arribar mostres de sang dels pacients al laboratori, ja que genera la informació clínica més important de manera simple i assequible. 

 

MESbook

Equipo de MESbook

És una eina de l'empresa Industria 4.0. Té com a objectiu millorar la competitivitat de la indústria espanyola aconseguint ser més eficient gràcies a la tecnologia, actuant sobre àrees clau, com compres, producció, qualitat, costos, logística, màrqueting, ventes, planificació i finances. De manera que s'aconsegueix augmentar la producció, millorar-la i reduir alhora el cost.

Fundació Caixa d'Enginyers entrega els premis del concurs Acció 50 a Ongawa i Sèlvans

01.02.2018
Fundació Caixa d'Enginyers, va fer entrega dels premis del concurs Acció 50 a la ONG Ongawa, pel seu projecte de sostenibilitat "Arròs que il·lumina", i a l'Associació Sèlvans, pel seu projecte ecològic "Os Bru i boscos madurs: preservant les joies dels Pirineus".
foto del concurs Acció 50
Josep Oriol Sala, President de la Fundació Caixa d'Enginyers; Belén García, Presidenta de la ONG Ongawa; i el Coordinador General de l'Associació Sèlvans, Jaume Hidalgo, acompanyat d'Stefan Esser.

En el marc del 50 aniversari de Caixa d'Enginyers, la seva Fundació ha volgut involucrar els seus socis en l'elecció dels guanyadors. Per això, va obrir, el darrer mes de juny, un període de participació per a que els socis votessin el seu projecte preferit d'entre els que integren les seves tres línies d'actuació (Formació, Reinserció Laboral i Sostenibilitat), en reconeixement a la seva implicació i compromís en accions socials. Els participants han entrat al sorteig d'un viatge a Moçambic per a conèixer els projectes que duen a terme la ONG Enginyeria Sense Fronteres, amb la que la Fundació col·labora. Mª Pilar Grau Vendrell ha sigut la guanyadora d'entre més de 8.000 socis.

 

Firma Ongawa

 

El projecte guanyador del primer premi "Arròs que il·lumina" de l'ONG Ongawa consisteix en una formació orientada a joves de Tanzània per a l'operació d'una planta de generació d'electricitat i a dones per a l'operació i explotació comercial de carbó verd generat. L'objectiu és reduir la pobresa a través de l'accés a fonts d'energia neta i assequible que garanteixin la sostenibilitat ambiental en zones rurals aïllades. 

 

Firma Selvans

 

Per altra banda, el segon projecte guanyador "Os bru i boscos madurs: preservant les joies dels Pirineus", de l'Associació Sèlvans, consisteix en el treball per a la configuració d'un santuari forestal en zones de presència d'os bru, on els boscos i la naturalesa puguin desplegar lliurement tot el seu potencial i la seva maduresa; a més de la compra i manutenció de cadells de gos protector de ramats. 

La Fundació Caixa d'Enginyers recolza diferents iniciatives durant el cap de setmana

19.02.2018
El darrer cap de setmana la Fundació Caixa d'Enginyers ha recolzat diferents institucions amb les que manté convenis de col·laboració.
Foto concert
Concert "Et toca a tu"

Arrel de l'acord signat entre la Fundació Caixa d'Enginyers i L'Auditori, divendres es va celebrar el concert emmarcat dins el projecte social 'Et toca a tu', a càrrec de l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, dirigit per Kazushi Ono i protagonitzat pels nens de la Big Band de l'Institut Guillem Catà i Coral Escodines.

'Et toca a tu' és una iniciativa social que utilitza la música com a eina per a la integració social i se suma als projectes inclosos en la línia d'actuació d'iniciativa social i reinserció laboral de la Fundació.

 

Dissabte al matí, Víctor Cardona, director d'RSC i Comunicació de Caixa d'Enginyers, va estar presentar a la inauguració del programa 'Talent i noves tecnologies' a La Salle, on van participar 20 alumnes de primer de batxillerat tecnològic de diferents escoles de Catalunya que han obtingut una nota final d'ESO de Notable o Excel·lent. En total, es realitzaran sis tallers centrats en temes com aplicacions mòbils, robòtica, web, videojocs i ciberseguretat. La Fundació Caixa d'Enginyers col·labora amb aquesta iniciativa de formació per tal de promoure les TIC entre alumnes de batxillerat.

 

 

Dissabte també es va celebrar el sisè torneig classificatori de la 'First Lego League' (FLL), on van participar 36 equips de la categoria FLL (entre 10 i 16 anys) i 36 equips de la categoria Junior (entre 6 i 9 anys).

La Fundació Caixa d'Enginyers dona suport finançant els tornejos territorials 'First Lego League' i 'Junior First Lego League' destinats a estudiants d'educació primària i secundaria.

Fundació Caixa d'Enginyers impulsa tres projectes d'emprenedoria amb el concurs Ideas Making Point

22.02.2018
La Fundació Caixa d'Enginyers ha anunciat els tres guanyadors del seu concurs anual Ideas Making Point, dirigit a emprenedors en els àmbits de la ciència, la tecnologia i la innovació. El jurat ha seleccionat els tres projectes més creatius -Ai Scope, Biothers i Gain Motorcycles-, que rebran una dotació econòmica de 5.000€, 4.000€ i 3.000€ respectivament per fomentar el seu desenvolupament.

A més del seu component innovador, els tres premiats en la present edició han destacat pel seu alt compromís social, un factor clau per a participar en aquest certamen. Dels 40 projectes presentats, la Fundació Caixa d'Enginyers ha seleccionat en aquesta quarta edició propostes dirigides a l'àmbit de la millora de la salut, en concret a la diagnosi de la malària, al sector elèctric i a la innovació i eficiència en el sector del motor.

 

Idees Making Point forma part del conjunt d'iniciatives que desenvolupa la Fundació Caixa d'Enginyers. Aquesta institució té com a objectiu el desenvolupament social, econòmic i cultural dels seus socis i de la societat en general. D'una banda, impulsa l'emprenedoria de projectes relacionats amb la ciència, la tecnologia i la innovació, amb les iniciatives Ideas Making Point i els Premis Emprenedoria. D'altra banda, contribueix al desenvolupament professional de la societat oferint beques, com la Beca Isabel P. Trabal, i cursos de formació, a més d'apostar per la integració social amb la iniciativa Acció 50.

 

Tres projectes guanyadors amb gran impacte social:

 1. AI SCOPE - Detecció de la malària utilitzant la intel·ligència artificial
  Ai Scope és un projecte que té com a objectiu facilitar el diagnòstic de la malària en tots els racons del món a través de l'ús de la intel·ligència artificial i amb una tecnologia open source. Per a això compta, d'una banda, amb un microscopi que realitza l'observació a partir d'una fotografia realitzada amb un mòbil i, per l'altre, conté un software que usant Machine Learning i visió per a ordinador, localitza els paràsits existents en aquesta prova (a través de la fotografia).

 2. BIOTHERS - electricitat generada directament del foc 
  Nabla Thermoelectrics, una spin-off de la Universitat de Girona, està llançant al mercat bioThERS (biomass Thermoelectric Energy Recovery System), un equip capaç de generar electricitat a partir del foc. Aquesta solució permet als habitatges aïllats de la xarxa elèctrica generar la seva pròpia calor i electricitat al mateix temps. A més, es tracta d'energia 100% renovable generada a partir de biomassa i es pot integrar amb altres energies com la fotovoltaica i/o l'eòlica.

 3. GAIN MOTORCYCLES - motos elèctriques i eficients per a un millor repartiment a domicili
  Gain Motorcycles és un projecte que té com a objectiu la fabricació de motos elèctriques. A això s'uneix el desenvolupament d'un software que millora la seva eficiència per fer-les més responsables mediambientalment. El software, a més de per a monitoritzar paràmetres dels components electrònics, està enfocat a empreses de repartiment a domicili, facilitant la millora de les rutes de lliurament de comandes i la gestió de la seva flota.

Més informació sobre els guanyadors a Ideas Making Point.

 

Una edició de Ideas Making Point amb destacades novetats

Fomentar la formació és també un dels objectius de la Fundació Caixa d'Enginyers i, per aquest motiu, aquesta edició d'Ideas Making Point s'ha renovat i ha aportat continguts i cursos online de valor per als emprenedors inscrits al concurs.

A més, una altra novetat d'aquesta edició ha estat que els participants de l'edició passada es podien tornar a presentar, a excepció dels guanyadors.

Acte de l'Observatori de Divulgació Financera IEF-Fundació Caixa d'Enginyers

09.05.2018
El dilluns 7 de maig a la Borsa de Barcelona, es va dur a terme l'acte de l'Observatori de Divulgació Financera (ODF): "El cicle demogràfic i els seus efectes en l'economia i els mercats: el cas d'Espanya", amb la col·laboració de la Fundació Caixa d'Enginyers.
imatge del Acte de l'Observatori de Divulgació Financera (ODF)

Van introduir l'acte Josep Soler, director general de l'Institut d'Estudis Financers i en David Murano, director de gestió global del risc de Caixa d'Enginyers. Moderava el debat Luis Torras, advisor a Panda Agriculture & Water Fun i membre del comitè editor de l'ODF.

Al debat, en el que cada ponent va exposar la seva visió sobre els efectes dels canvis demogràfics actuals, es van analitzar entre d'altres les conseqüències de l'increment en l'esperança de vida, hàbits de consum, la repercussió de la vida laboral dels mil·lenials en un futur immediat i el panorama en concret de les pensions a Espanya.

El cicle demogràfic i els seus efectes en l'economia i els mercats:

 • La ponència de Francisco Salvador, fundador de FGA i director FGA/M&G Valores, va englobar les diferents piràmides demogràfiques i va analitzar passat, present i futur de diferents països occidentals, tot comparant cicles econòmics, estils de vida i hàbits de consum paral·lelament amb la situació espanyola.
 • Pere Ventura, analista financer del Grupo EDM va incidir en la necessitat d'assumir riscos per a millorar inversions a curt termini.
 • Pau Miret, investigador del Centre d'Estudis de la UAV es va centrar en com afecta l'arribada del Baby Boom a Espanya 10 anys més tard que a Europa.

Antoni Fernandez, director general de Caixa d'Enginyers Vida i Pensions va realitzar la seva intervenció al voltant de la longevitat i l'evolució de l'esperança de vida a l'estat espanyol - (llegeix la seva exposició

Acte final del programa Emprenedors de la Fundació Caixa d'Enginyers

09.05.2018
El passat divendres 4 de maig es va celebrar l'acte de clausura del programa Emprenedors de l'Institut de Formació Contínua IL3-UB i Fundació Caixa d'Enginyers.
foto assistents al acte

La Sala d'Actes d'IL3-UB va ser l'escenari de la clausura del programa, on es van donar cita estudiants, representants d'IL3-UB, de la Fundació Caixa d'Enginyers i el ponent convidat Xavier Dumont de Barcelona Activa.

Va inaugurar l'acte el Sr. Adrià Comella, director comercial de l'Institut de Formació Contínua, el qual va cedir la paraula a Víctor Cardona, director d'RSC i Comunicació de Caixa d'Enginyers, qui en la seva intervenció va destacar l'aposta de la Fundació per l'emprenedoria: "Per a la Fundació Caixa d'Enginyers és un objectiu fomentar la innovació, la tecnologia i l'emprenedoria, perquè creiem que suposa un avenç per a la societat".

Tot seguit es van lliurar els diplomes a tots els participants en el programa, i els tres estudiants guanyadors del projecte final de curs van tenir l'ocasió de presentar les seves propostes davant tots els assistents: Oriol Baró amb "Liken Skis", Clara Gil amb "The Honest Project" i Ramon Julián amb "Footy Dooky".

Finalment, el ponent convidat Sr. Xavier Dumont, responsable del Centre de Recursos per a l'Emprenedoria de Barcelona Activa, va oferir la sessió magistral "Lliçons apreses (i per aprendre) a emprendre".

Felicitats a tots els participants, i molt especialment als tres finalistes!

La Fundació Caixa d'Enginyers entrega dues beques de 5.000€ per a la realització tesis doctorals en enginyeria

14.06.2018
En el marc de la Diada de l'Enginyer, celebrada el 12 de juny a Barcelona, la Fundació Caixa d'Enginyers va entregar dues beques de 5.000€ per a la realització de dues tesis doctorals en l'àmbit de l'enginyeria.
Foto becats
Els becats han estat Alexandre Serrano Fontova i Daniel Alegre Carrasquer.

Els becats han estat Alexandre Serrano Fontova i Daniel Alegre Carrasquer.

El president de la Fundació Caixa d'Enginyers, Josep Oriol Sala, va entregar les beques als premiats en un acte que va comptar amb la presència de Jordi Renom, president de l'Associació d'Enginyers Industrials de Catalunya, i Quim Torra, president de la Generalitat de Catalunya.

La Fundació Caixa d'Enginyers col·labora amb l'Observatori de les Fundacions de Catalunya

25.06.2018
La Coordinadora Catalana de Fundacions i la Fundació Caixa d'Enginyers han signat un conveni de col·laboració mitjançant el qual, la Fundació Caixa d'Enginyers dóna suport a l'Observatori de les Fundacions de Catalunya impulsat per la Coordinadora.
foto firma conveni
Pere-A Fàbregas, president de la Coordinadora Catalana de Fundacions, i Josep Oriol Sala, president de la Fundació Caixa d'Enginyers

Han signat el document, que té una vigència d'un any, Pere-A Fàbregas, president de la Coordinadora Catalana de Fundacions, i Josep Oriol Sala, president de la Fundació Caixa d'Enginyers.

En virtut d'aquest acord, la Fundació Caixa d'Enginyers promou aquesta nova iniciativa de la Coordinadora Catalana de Fundacions. A més, la col·laboració inclou la incorporació de  Carme Botifoll, membre del Patronat de la Fundació i Consellera de Caixa d'Enginyers, al Consell Assessor de l'Observatori de les Fundacions de Catalunya que orienta i valida les línies mestres d'actuació i recerca.

L'Observatori pretén disposar de forma continuada d'informació quantitativa i qualitativa sobre les fundacions a Catalunya,  potenciar la creació de coneixement especialitzat sobre el món fundacional i ajudar a la seva difusió, fent més efectiva i visible a la societat l'activitat i l'impacte de les fundacions com agent econòmic i social.

 

Coordinadora Catalana de Fundacions

La Coordinadora Catalana de Fundacions, creada fa 40 anys, és la única institució de segon nivell que representa els interessos de més de 570 fundacions catalanes davant les administracions públiques, els agents polítics i legisladors i l'opinió pública. Actuen bàsicament en els camps de la cultura, l'ensenyament, la sanitat, els serveis socials, la recerca i la cooperació.

Sisena edició del renovat Premi Emprenedoria de la Fundació Caixa d'Enginyers

05.07.2018
Fundació Caixa d'Enginyers obre de nou el termini d'inscripció per a la VI Edició del seu Premi Emprenedoria. El certamen està dirigit a aquelles start-ups que precisin potenciar el seu negoci i impulsar el seu desenvolupament durant la fase inicial de creació.

En aquesta sisena edició el premi s'ha renovat, atorgant un únic reconeixement de 15.000€ -durant les anterior edicions es van lliurar 3 premis de 5.000€- per donar un major impuls al projecte guanyador i fomentar el seu desenvolupament. Per poder optar a aquest premi, les start-ups han de tenir un any de vida, o bé, fins i tot havent-se constituït anteriorment, demostrar activitat a partir de gener de 2017.

L'objectiu d'aquest premi és reconèixer el talent i l'excel·lència professional d'aquelles empreses que llancen nous projectes relacionats amb els àmbits de la Ciència, la Tecnologia, la Innovació i la Sostenibilitat.

Per a escollir el projecte guanyador, un panell d'experts valorarà la viabilitat i innovació de cadascuna de les propostes i escollirà finalment el projecte més innovador, que es donarà a conèixer a fi d'any.

"La raó de ser de la Fundació Caixa d'Enginyers és contribuir al desenvolupament social, econòmic i cultural de la societat. Per això, seguim fomentant el desenvolupament de start-ups amb propostes de valor rellevants a través dels Premi Emprenedoria. Apostem per l'esforç innovador i volem estar al costat d'aquestes persones que han optat per portar a terme el seu projecte a idees", comenta Víctor Cardona, Director de RSC i Comunicació de Caixa d'Enginyers.

Pots consultar les bases del concurs i emplenar el formulari d'inscripció fins al proper 31 d'octubre del 2018.

El Premi està organitzat en col·laboració amb Seed&Click, organització que aporta el seu coneixement en el món de l'emprenedoria i dóna suport a la Fundació en la divulgació del Premi entre l'ecosistema de start-up nacional i la gestió de tot el procés del mateix.

La Fundació Caixa d'Enginyers participa en l'exposició "Quatre segles d'enginyeria espanyola a ultramar: segles XVI-XIX", a Sevilla.

16.07.2018
El president de la Fundació Caixa d'Enginyers, Josep Oriol Sala, va visitar l'exposició "Quatre segles d'enginyeria espanyola a ultramar: segles XVI-XIX" a l'Arxiu General d'Índies de Sevilla el passat 4 de juliol.

La mostra, organitzada per l'Asociación Empresarial de Ingenieros Consultores de Andalucía (ASICA) i amb el suport de la Fundació Caixa d'Enginyers, es podrà veure fins al 30 de setembre a la institució sevillana.


L'exposició, que ha estat comissariada per Ignacio Sánchez de Mora, president d'ASICA, i per María Antonia Colomar, exdirectora de l'Arxiu General d'Índies i arxivera emèrita, s'ha articulat en vuit apartats per tal d'aportar al visitant una visió de la història dels enginyers i de les diferents branques i dels treballs més destacats que van dur a terme durant quatre segles a Amèrica.


En el transcurs de la visita del nostre president a l'exposició, el president d'ASICA va mantenir una conversa que tot seguit transcrivim.

 

1.- Després de la seva visita a l'Arxiu General d'Índies de Sevilla, quina impressió li mereix l'exposició "Quatre segles d'enginyeria espanyola a ultramar: segles XVI-XIX"?

Em va semblar una exposició increïble i impressionant, que fa valer el treball dels enginyers i la seva aposta per la innovació i el desenvolupament. Sens dubte, s'ha dut a terme un treball molt interessant de recuperació de documents i peces històriques que ens permeten tenir una visió molt clara de la tasca que van desenvolupar en aquella època.

A més, no podem oblidar que aquesta exposició es troba en un marc incomparable, l'Arxiu General d'Índies, un espai únic que recomano a tothom que visiti, i més ara aprofitant que hi ha una exposició tan única.

 

2.- Com a membres del Comitè Organitzador de l'exposició, què persegueix la Fundació Caixa d'Enginyers patrocinant-la?

Un dels nostres objectius és donar suport i estar al costat dels enginyers, així que per a nosaltres tenia tot el sentit patrocinar aquesta exposició que demostra la capacitat de l'enginyeria per al progrés des de fa ja molts anys.

A més, volem fomentar aquelles iniciatives que contribueixen al desenvolupament, a la cultura i a la promoció del territori en el qual som presents, en aquest cas Sevilla i Andalusia. I aquesta exposició n'és un clar exemple.

 

3.- Com a enginyer, quina és la peça o l'àmbit que més li ha cridat l'atenció?

L'exposició és molt variada en abordar totes les branques de l'enginyeria entre els segles xvi-xix a través de 138 peces, raó per la que resulta difícil escollir-ne una. Potser, pel seu disseny i vistositat, triaria la maqueta i la làmina del projecte del pont sobre el riu Pasig de Manila de l'enginyer militar Nicolás Valdés, qui va desenvolupar la seva carrera a les Filipines. A l'exposició podem observar la maqueta d'un pont de gelosia de ferro dotat d'un ventall menor giratori per permetre el pas d'embarcacions. Aquest enginyer va ser també l'autor del primer Manual de l'enginyer a Espanya, publicat el 1859, peça que també s'exhibeix a l'exposició.

 

4.- Considera que les empreses d'enginyeria espanyoles veuen reforçada la seva imatge de marca i reputació en el seu procés d'internacionalització a través de projectes culturals d'aquest tipus?

Per descomptat. La cultura és un vehicle clau per donar visibilitat a molts projectes. En aquest cas, amb aquest tipus d'exposicions d'un calibre tan destacable i que recupera documents històrics molt rellevants, s'ajuda a la reputació i imatge d'aquest col·lectiu professional i a la seva internacionalització, perquè demostra la capacitat i l'abast de les seves competències i el seu potencial. Al cap i a la fi, aquesta exposició és un clar exemple d'allò que es pot aconseguir amb treball, tenacitat i, sens dubte, experiència.

 

foto de l'exposició

Fundació Caixa d’Enginyers renova el seu Compromís amb el projecte d’inclusió social i laboral de persones sol·licitants de refugi de la UAB

23.07.2018
La Fundació Autònoma Solidària i la Fundació Caixa d’Enginyers han signat la renovació del conveni de col·laboració en el marc del Programa d’Acollida de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
foto signatura acord

La Fundació Autònoma Solidària i la Fundació Caixa d'Enginyers han signat la renovació del conveni de col·laboració en el marc del Programa d'Acollida de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

 

El programa Acollida a persones sol·licitants de refugi de la Autònoma contribueix a la plena integració de les persones sol·licitants de protecció internacional residents al campus de la UAB a través de la implicació de la població universitària en el desenvolupament d'accions d'acollida i acompanyament. L'educació és una de las vies d'inclusió més importants perquè fomenta la relació des d'edats joves i el coneixement de la idiosincràsia local, a la vegada que facilita l'accés al món laboral. Per això, des de 2016 es du a terme aquest projecte de col·laboració entre la Fundació Autònoma Solidària de la UAB i la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat per fomentar accions per a l'autonomia de les persones refugiades a través d'un model d'acció inclusiu.

 

Durant el 2017 s'han aconseguit els següents resultats:

 • En l'àmbit de l'habitatge, 73 sol·licitants d'asil resideixen en dispositius d'acollida, el 100% dels sol·licitants han tingut accés als serveis del Campus de la UAB, 45 persones han rebut acompanyament social i s'han involucrat 57 persones com a voluntàries.
 • En l'àmbit de l'educació formal universitària i formació per a la integració sociolaboral, 66 persones s'han beneficiat dels cursos oferts com el de llengua, el d'orientació laboral o l'assessorament acadèmic, a més d'atorgar algunes beques d'estudi a la UAB.
 • Sobre la incidència curricular o mobilització social, 5 facultats han participat al programa i gairebé 200 persones han participat als actes organitzats, que han comptat amb el compromís de la UAB i l'administració pública del territori.
 • En relació a la socialització de recursos i intercanvi d'experiències, s'ha establert un treball en xarxa interuniversitari, s'ha comptat amb la col·laboració de la societat civil de forma organitzada i s'han creat sinergies en l'àmbit local, estatal i internacional.

 

Perfil dels beneficiaris

Les persones beneficiaries d'aquest programa són sol·licitants de protecció internacional de l'Estat espanyol i de nacionalitats diverses que es troben en fase de primera acollida, en la qual el seu expedient d'asil no ha estat encara resolt. Tenint en consideració les característiques del campus universitari com a context d'arribada i dispositiu d'habitatge, les persones sol·licitats de protecció internacional a qui s'assigna una plaça comparteixen les característiques de ser persones joves sense càrregues familiars.

La I edició del Premi idees innovadores Isabel P. Trabal dóna com a guanyador el "KIT Autònom de Serveis Bàsics"

13.11.2018
La Fundació Caixa d'Enginyers ha seleccionat a Mario Pascual Ochoa com a guanyador de la I edició del Premi idees innovadores Isabel P. Trabal, pel seu projecte sobre el disseny i la comercialització del KIT Autònom de Serveis Bàsics.

El guanyador rep com a premi 10.000€ per promoure i desenvolupar el seu projecte, en fase d'iniciació.

L'objectiu d'aquest premi és fomentar la iniciativa emprenedora i impulsar la transformació d'idees de negoci en una realitat, sempre sota els paràmetres de la sostenibilitat, la ciència, la tecnologia i la innovació.

Mario Pascual és arquitecte a Madrid i ha desenvolupat la seva carrera professional en el sector industrial i de l'enginyeria. La seva idea ha estat seleccionada pel jurat tant pel seu component innovador com per la seva aposta per la sostenibilitat i el seu compromís social. Aquest projecte aporta valor i eficiència a les organitzacions del tercer sector que treballen en àrees devastades per catàstrofes naturals, així com per a propietaris de terrenys rústics i/o agrícoles que vulguin comptar amb uns subministraments bàsics.

L'objectiu de l'empresa és el disseny d'un prototip de KIT de subministrament autònom de serveis bàsics com l'aigua potable o l'energia, de fàcil muntatge i desmuntatge, donant prioritat a la sostenibilitat i l'ús de recursos renovables. Concretament, la idea consisteix en el disseny i comercialització d'un mòdul compacte que permeti disposar d'aquests subministraments de manera autònoma en un sol sistema integrat, en condicions d'absència de subministraments bàsics, com en el cas de les catàstrofes naturals o zones rurals aïllades.

El guanyador ha estat seleccionat d'entre 10 iniciatives finalistes. Tots elles han pogut participar d'un programa de mentoring de 3 mesos que els ha servit per avançar en les seves idees de negoci.

Els deu finalistes han estat els projectes myPulpo, de Nacho Balaguer Serra; AQUREM, d'Ernest Marco Urrea; Deriva Conmigo, de Nacho Montserrat Mestre; MakeHappy, de David Fernández López; PisCity de Sergi Ramon Viñas; InvestoSail, d'Albert Val; MOVe-O, d'Helena Aguilar; Disseny i Comercialització del KIT Autònom de Serveis Bàsics, de Mario Pascual Ochoa; Terrakit, de Carmen Larragay Bueno; i AcEnergy, de Jaime López.

La I edició del Premi idees innovadores Isabel P. Trabal és el nou format de concurs que dóna continuïtat als anteriors certàmens Idees Meeting Point i Idees Making Point organitzats per la Fundació Caixa d'Enginyers.

Premi idees innovadores Isabel P. trabal

La Fundació Caixa d'Enginyers i l'ODF organitzen l'acte 'Inversió Socialment Responsable 2.0. de l'exclusió a la integració'

30.11.2018
El 20 de novembre es va celebrar a la Borsa de Barcelona l'acte 'Inversió Socialment Responsable 2.0. De l'exclusió a la integració', organitzat per l'Observatori de Divulgació Financera (ODF) i la Fundació Caixa d'Enginyers.
fots dels assistents
Bas Fransen, director de mercat de capitals de Caixa d'Enginyers; Josep Soler, director general de l'Institut d'Estudis catalans; Xosé Garrido, portfolio manager de Caixa Enginyers Gestió i Salvador Torra, professor de la Universitat de Barcelona i membre del comitè editor de l'ODF

Bas Fransen, director de mercat de capitals de Caixa d'Enginyers, i Josep Soler, director general de l'Institut d'Estudis catalans van ser els encarregats de presentar l'acte. A més, Xosé Garrido, portfolio manager de Caixa Enginyers Gestió, va realitzar una ponència on va destacar la importància de la Inversió Socialment Responsable (ISR) envers la qualitat de vida de les persones, la millora del medi ambient, el fre del canvi climàtic i la rendibilitat que aquest tipus de productes ofereixen. La gestió de residus, l'accés a la salut o la transparència ètica i professional son  alguns dels exemples que va posar sobre accions d'integració de factors ASG.

Bas Fransen també va donar suport a la iniciativa pels valors que Caixa d'Enginyers representa. "Entre els nostres valors fonamentals està la responsabilitat i el compromís amb el soci. És per això que considerem imprescindible la tasca que desenvolupa aquesta organització per oferir la màxima informació i formació financera a la societat". El director de mercat de capitals de Caixa d'Enginyers va remarcar que aquesta és la manera d'ajudar a les persones a ser capaces de prendre les millors decisions segons les seves necessitats amb seguretat.

La taula rodona posterior, encapçalada per Salvador Torra, professor de la Universitat de Barcelona i membre del comitè editor de l'ODF, va comptar amb la participació de Gonzalo Rodríguez, coordinador del Centre de Financers Islàmiques de l'IE Business School, Hector Robelló, FRM, professor de finances/research SRI de l'Institut d'Estudis Financers, i Xavier Pont, co-fundador de la Fundació Ship2B.

foto de la ponència

Nova convocatòria de la VII Edició del Premi Emprenedoria de la Fundació Caixa d'Enginyers

25.02.2019
Fundación Caja de Ingenieros abre de nuevo el plazo de inscripción para la VII Edición de su Premio Emprendimiento Fundación Caja de Ingenieros 2019. El certamen está dirigido a aquellas startups que precisen potenciar su negocio e impulsar su desarrollo durante su fase inicial de creación.

El objetivo de este premio es reconocer el talento y la excelencia profesional de aquellas empresas que lancen nuevos proyectos relacionados con los ámbitos de la Ciencia, la Tecnología, la Innovación y la Sostenibilidad con claro enfoque industrial y tecnológico. Así, un panel de expertos valorará la viabilidad, factibilidad e innovación de cada una de las propuestas y escogerá finalmente al proyecto más innovador, que se le otorgará un premio de 15.000€.

“Tras el éxito del año pasado en el que participaron 120 startups, animamos a todos aquellos emprendedores que estén iniciando su negocio a inscribirse en los Premios Emprendimiento Fundación Caja de ingenieros 2019. La misión social de la Fundación Caja de Ingenieros nos invita a apoyar la carrera de aquellos jóvenes profesionales que desarrollen nuevos proyectos de carácter innovador. Estos premios pretenden destacar su esfuerzo, así como potenciar sus negocios para otorgarles una mayor viabilidad en su desarrollo”, comenta Victor Cardona, Director de RSC y Comunicación de Caja de Ingenieros.

Los interesados en participar pueden consultar las bases del concurso y rellenar el formulario de inscripción hasta el próximo 31 de julio del 2019.

Sensing Solutions, guanyador del Premi Emprenedoria de la Fundació Caixa d'Enginyers

20.12.2018
La Fundació Caixa d'Enginyers atorga el premi de la VI edició del Premi Emprenedoria a Sensing Solutions S.L., que rebrà 15.000€ per a impulsar la seva start-up.
foto Sensing Solutions

El projecte guanyador, una empresa del sector salut, ha aconseguit alçar-se amb el premi entre 84 start-ups presentades, un 25% més que en l'edició anterior. Amb aquests premis l'Entitat té l'objectiu de potenciar el negoci dels projectes emergents en els àmbits de la ciència, la tecnologia i la innovació i beneficiar així el seu desenvolupament i creixement.

Per a seleccionar al guanyador s'ha avaluat la viabilitat de mercat del projecte, així com el perfil de l'equip professional i l'oportunitat de la solució presentada, a fi de premiar aquella start-up amb més possibilitats de prosseguir amb èxit. En aquest cas, Sensing Solutions S.L. ha presentat un Sistema Intel·ligent de Prevenció de Legionel·la (Hydro-S3DP).

Es tracta d'un sistema de monitorització i tractament d'aigua totalment autònom que utilitza la tecnologia de sensors electroquímics d'última generació per a poder monitoritzar en temps real la instal·lació. Addicionalment, s'aplica la tecnologia Big Data i Machine Learning per a un tractament preventiu gràcies al seu sistema de predicció sense generar productes tòxics.

La particularitat del sistema també recau que la solució inclou un sistema d'alarmes i enviament de dades a diferents dispositius en temps real quan els paràmetres surten fora dels seus rangs. D'aquesta forma, s'evita un possible brot sense necessitat de fer un tractament agressiu perjudicial per a la salut i el medi ambient i altament corrosiu amb els sistemes de distribució de l'aigua.

La Fundació Caixa d'Enginyers impulsa una formació per millorar la marca personal a LinkedIn

21.03.2019
El nostre compromís per dotar de competències i capacitats als nostres socis es materialitza a través dels cursos que ofereix la Fundació Caixa d'Enginyers. El passat 14 de març de 2019 es va organitzar a la seu del Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics Industrials i Perits Industrials de Madrid (COITIM), la Jornada “Crea la teva marca professional en LinkedIn”, a càrrec de Victoria Redondo, experta en Recursos Humans i Comunicació Digital i Formació.

La sessió va proporcionar als nostres socis les eines necessàries perquè puguin:

 • Construir la seva marca personal i posicionar el seu perfil professional en l'entorn online
 • Trobar nous reptes professionals
 • Gestionar i ampliar la seva xarxa de contactes, la qual cosa els permetrà estar en contacte amb proveïdors, clients i potencials clients, per a aconseguir noves oportunitats de negoci
 • Estar al dia de notícies i avanços
 • Divulgar continguts rellevants per convertir-se en líder d'opinió en el seu sector d'activitat

El Degà del COITIM, José Antonio Galdón Ruiz, va ser l'encarregat de presentar l'acte i de donar la benvinguda tant a la ponent com als nombrosos assistents que van assistir a la formació. A continuació, va agrair a Miguel Ángel Morals de Caixa d'Enginyers la seva col·laboració en l'organització de la Jornada.

A continuació va donar pas a la ponent, Victoria Redondo, autora del blog “Lidera el teu futur, treballa la teva ocupabilitat”, que s'ha convertit en un referent dins del món laboral i de les xarxes socials. Amb més de 20 anys d'experiència en el seu sector, actualment col·labora com a formadora a Escoles de Negoci i Centres d'FP de Cicles Formatius de Grau Superior i també al programa de ràdio Canal UNED.

La Fundació Caixa d'Enginyers organitza un programa propi de cursos de formació amb l’objectiu de promoure la reinserció laboral dels socis que es troben en situació de desocupació i ajudar als joves a accedir al mercat laboral. El 2018 es van organitzar 8 sessions de formació en les quals van participar més de 500 socis i sòcies.

Comença la II Edició del ‘Premi Idees Innovadores Isabel P. Trabal’, organitzat per la Fundació Caixa d'Enginyers

01.04.2019
Fundació Caixa d’Enginyers obre el termini d’inscripció a la II edició del “Premi Idees Innovadores Isabel P. Trabal”, concurs que té l'objectiu d'impulsar el desenvolupament de projectes en fase d'iniciació, que fomenten la iniciativa emprenedora i impulsen la transformació d'idees de negoci en empreses reals.

Després de la primera edició, en la qual es van rebre 124 idees, aquesta segona presenta com a novetat la incorporació de la categoria medi ambient, que se suma a les de: ciència, tecnologia, innovació i sostenibilitat. La conservació del medi ambient i la sostenibilitat són prioritàries per al Grup Caixa d'Enginyers. Per això, des de la Fundació es duen a terme diferents iniciatives de sensibilització que recolzen el compromís de l'Entitat amb tots dos àmbits.

Logo premi idees innovadores Isabel P.Trabal

“Premi Idees Innovadores Isabel P. Trabal” comptarà amb un Comitè de Selecció, encarregat d'avaluar la viabilitat de cada projecte i de seleccionar els 10 millors projectes presentats. Aquestes 10 idees seleccionades rebran sessions individuals i en grup per a refinar els seus “Business Model Canvas” durant els 3 mesos següents i seran assessorats per experts del Comitè de Selecció.

Aquest Comitè estarà format per l'equip fundador de Sharing Academy, empresa guanyadora el 2016 del concurs Idees Meeting Point, que integra perfils en els àmbits de l'estratègia, negocis, màrqueting i tecnologia, així com per la Fundació Caixa d'Enginyers.

Finalment, el Jurat, compost pel Director General de Sharing Academy i el President i un Patró de la Fundació Caixa d'Enginyers, seleccionarà el projecte guanyador, qui rebrà un premi de 10.000€. Els interessats poden consultar les bases del concurs i emplenar el formulari d'inscripció a través https://premioideasinnovadoras.com/ca/ fins el 30 d'abril de 2019.

Neix l’ "Observatorio de la Ingeniería" a Espanya

24.04.2019
El dijous 11 d’abril es va crear l’’Observatorio de la Ingeniería Española’ amb la constitució del Consell Rector del qual formen part diverses entitats i institucions de prestigi en l’àmbit de l’enginyeria a Espanya. L’acte va tenir lloc a la Real Academia de la Ingeniería a Madrid.
Consell Rector de l’’Observatorio de la Ingeniería Española’ durant l’acte de constitució que va tenir lloc a la Real Academia de la Ingeniería a Madrid

L’objectiu de l’’Observatorio’ és analitzar la realitat del sector de l’enginyeria espanyola, conèixer les seves necessitats pel desenvolupament competitiu de les empreses i la seva projecció. Per portar-ho a terme s’elaborarà un informe a partir d’enquestes al col·lectiu d’enginyers i al món empresarial, acadèmic i institucional, i el seu resultat està previst que es presenti en el termini d'un any i mig després de la constitució del Consell Rector.

Aquesta iniciativa compta amb el suport d’una àmplia representació del sector, com s’observa a la formació del Consell, organisme que definirà l’orientació estratègica de l’observatori i les seves principals línies d’actuació. Formen part del Consell Rector: la Dirección General de la Indústria y de la Pequeña y Mediana Empresa, del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo; la Real Academia de Ingeniería de España; el Instituto de Ingeniería de España; la Unión Profesional de Colegios de Ingenieros, el consejo General de Ingenieros Industriales; el Consejo General de Ingenieros Agrónomos; el Consejo General de Ingenieros Técnicos Industriales; la Universidad Politécnica de Madrid; la Universitat Politècnica de Catalunya; la Universitat Politècnica de València; Col·legi i Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya; el Colegio de Ingenieros Industriales de la Comunidad Valenciana i la Fundació Caixa d’Enginyers.

L’’Observatorio’ ha estat impulsat per la Fundació Caixa d’Enginyers, que ja ha promogut iniciatives similars al llarg dels últims anys – com l’Observatori de l’Enginyeria a Catalunya o el ‘Barómetro Industrial de España’-, amb l’objectiu de comunicar a la societat espanyola la realitat present i futura dels enginyers i l’enginyeria.

Logo observatorio de la ingeniería

Un múscul en un xip: cap a la medicina personalitzada

07.05.2019
La bioenginyeria avança a passos de gegant i ofereix oportunitats inesperades per a la societat. Tecnologies que poden sonar a ciència-ficció s'estan gestant avui per traçar un futur -molt proper- cap a la medicina personalitzada. Imagines una rèplica del teu múscul en un xip? Quins beneficis pot aportar a les persones?

“Múscul en un xip” és un projecte de l'Institute for Bioengineering of Catalonia (IBEC) emmarcat en el programa Faster Future, que busca accelerar la investigació de projectes que es troben en una etapa de desenvolupament avançada perquè puguin arribar abans a hospitals i pacients. En aquest cas, l'objectiu és que el múscul en un xip pugui ajudar els pacients amb distròfia muscular miotònica, DM1, una malaltia neuromuscular rara que afecta 1 de cada 8.000 adults a Espanya i que causa debilitat i pèrdua de massa muscular progressiva. Actualment no hi ha cap cura.

El projecte consisteix a crear múscul esquelètic funcional a partir de cèl·lules del mateix pacient i incorporar-lo a un xip amb biosensors capaços de mesurar el seu comportament (com el consum de glucosa). A més de monitorar l'evolució del pacient de forma personalitzada, la plataforma permetrà provar diferents fàrmacs en condicions molt similars a les de l'organisme.

Parlem d'avaluar tractaments de forma més eficaç, menys invasiva, i sense testejar en animals. Un pas molt gran en la medicina personalitzada. Per conèixer millor la història d'aquesta idea parlem amb Javier Ramón, el líder del projecte.

 

Quina és la teva història amb el projecte? D'on ve la idea?

Ve de lluny. Vaig estar treballant al Japó amb nous biomaterials per encapsular cèl·lules de múscul esquelètic i la seva posterior estimulació elèctrica. Quan vaig tornar a Espanya, vaig seguir evolucionant el treball i vaig contactar amb investigadors clínics per poder introduir cèl·lules humanes. Quan vaig presentar la tecnologia vam entendre que era important provar amb cèl·lules de persones sanes, però encara ho era més utilitzar les de pacients amb algun tipus de distròfia muscular. Allà va començar tot.

La bioenginyeria al servei de les persones. I has tingut contacte amb pacients directament?

Sí, sempre és important saber per a qui treballes, i nosaltres, els científics de centres d'investigació com l'IBEC, treballem per a la societat. Tenir contacte amb pacients és indispensable i enriquidor. Les necessitats reals són les que mouen de veritat la investigació i els recursos.

I en quin punt està exactament el projecte?

El xip amb el model de múscul de ratolí ja està llest; la publicació sortirà ben aviat. Ara estem integrant el model humà a partir de cèl·lules de la pell transdiferenciades. Encara que és difícil tenir una data, pensem que l'any que ve n’obtindrem els primers resultats. I en paral·lel estem en contacte amb grups clínics que estan desenvolupant els nous tractaments que provarem en aquest model de múscul humà.

Aquesta tecnologia pot aplicar-se a altres patologies humanes o investigacions?

Sí, i tant! Ara mateix tenim línies d'investigació a pàncrees i fetge amb la mateixa idea bàsica en ment. És com tenir biòpsies dels pacients de forma il·limitada, sense haver de sotmetre'ls a cirurgia, per provar tractaments d'una forma molt més propera al pacient, i sense utilitzar animals.

Estem aleshores a l'inici d'una medicina de precisió o avançada?

La medicina personalitzada és el camí lògic en què la medicina ha d'avançar. Cada persona és diferent, i un tractament que és vàlid per a un pacient pot ser fins i tot contraproduent per a un altre, simplement perquè té algun condicionament genètic que ignorem. La bioenginyeria és l'eina que ens permet avançar en aquest nou camí de medicina personalitzada, i serà clau en el futur.

 

A la Fundació Caixa d'Enginyers som conscients que no hi ha progrés sense investigació. Per això, aquest projecte és una aliança clau tant en el nostre compromís amb l'excel·lència professional en l'enginyeria com en la construcció d'una societat més justa i amb igualtat d'oportunitats.

Aplicacions anidades
Botón noticias fundación
Ves Superior