Publicador de continguts

Caixa Enginyers preveu una estabilització de la inflació superior al 2%

19.10.2023
Els experts de l'Entitat han presentat als seus socis i sòcies l'informe sobre perspectives econòmiques i financeres per a l'últim semestre de 2023

Des de Caixa Enginyers apunten que l'actual política monetària restrictiva impactarà en l'economia provocant una situació de recessió o deterioració moderada, la qual cosa han denominat com a light recession

L'interès mediàtic per la inflació i la recessió són els principals riscos per a la inversió

 

Grup Caixa Enginyers, cooperativa de crèdit de serveis financers i asseguradors, ha presentat el seu informe per a socis i socis sobre les perspectives econòmiques i financeres per a l'últim trimestre de 2023. La Cooperativa realitza aquesta presentació amb l'objectiu d'orientar als socis i sòcies de l'Entitat en la presa de decisions financeres i d'inversió.

Joan Cavallé, director general de Caixa Enginyers, va iniciar la jornada reflexionant sobre la profunda transformació que ha comportat per al sector bancari i financer la caiguda de Lehman Brothers ara fa ja 15 anys. En concret, ha assenyalat que, com a conseqüència a la crisi de 2008, a Espanya han desaparegut 40 entitats bancàries o caixes d'estalvi, s'han tancat 26.000 oficines i s'ha reduït en un 41% l'ocupació que hi havia en el sector. No obstant això, ha reconegut que “la crisi de Lehman Brothers ha posat en valor el model de la nostra entitat com a banca cooperativa”.

A més, ha aprofitat l'ocasió per posar en valor la quantitat de factors que impacten de manera directa en els mercats financers. En aquest sentit, ha reconegut que “les autoritats monetàries han desenvolupat polítiques i mesures que ens estan portant a una situació de complexitat màxima en la interpretació de l'economia”. En aquesta mateixa línia, s'ha referit a qüestions com la importància que estan adquirint els criteris de sostenibilitat, la irrupció de noves tecnologies com la Intel·ligència Artificial o la influència de la situació geopolítica tant en el mercat financer com en els mercats borsaris.

Light recession i estabilització de la inflació a nivells superiors al 2%

Bas Fransen, director de Mercat de Capitals de Caixa Enginyers, va reflexionar sobre el risc de recessió de l'economia actual. “Encara que els economistes porten temps dient que les polítiques monetàries tan agressives de l'últim any haurien de desembocar en una recessió, encara no el veiem avui dia” ha comentat. Sobre aquesta situació, ha afirmat que les polítiques monetàries restrictives triguen un temps a provocar canvis (normalment entre 18 mesos i 3 anys) i ha destacat que la demanda interna (consum i demanda empresarial) es manté forta gràcies als excessos d'estalvi acumulats durant la pandèmia. A més, ha destacat que el sector públic continua amb un impuls fiscal elevat. Davant aquesta tessitura, Bas Fransen ha afirmat que els experts de l'Entitat sí que creuen que vindrà una recessió o una deterioració moderada de l'economia, la qual cosa ha definit com una situació de light recession.

Quant a la inflació, ha reconegut que estem en un procés de moderació que es mantindrà en els pròxims mesos. No obstant això, ha assenyalat que existeixen diferents factors estructurals que dificultaran aconseguir els objectius d'inflació del 2% en el mitjà termini degut a diferents factors de risc com la relocalització i la desglobalització, la transició cap a la descarbonització, les tendències demogràfiques o l'elevat deute públic. En aquest context, Bas Fransen ha explicat que la política monetària està prop de la fi de les pujades, però lluny de les retallades. Segons apunta l'expert, “FED i BCE estan prop de la fi del cicle de pujades dels tipus d'interès, però previsiblement trigaran a aplicar retallades amb l'objectiu d'ancorar les expectatives d'inflació i evitar el risc de segona ronda via els salaris”.

Bas Fransen també ha aprofitat la seva intervenció per incidir en l'evolució de les diferents tipologies de carteres. Després d'un any molt dur tant per a la renda fixa com per a la variable, Bas Fransen s'ha mostrat optimista de cara al 2024. “La nostra recomanació és la incorporació de deute públic en les carteres, via fons d'inversió, carteres gestionades o altres opcions, amb l'objectiu de generar income i incrementar l'estabilitat” ha afirmat. En concret, ha assegurat que els tipus d'interès que s'estan veient en països com Espanya, Alemanya, Itàlia i els EUA són elevats i es mantindran en el temps. Quant a la renda fixa corporativa, reconeix que la inversió ha de ser selectiva, diversificada, cautelosa i enfocada en la qualitat creditícia.

Principals riscos en la inversió: interès mediàtic per la inflació i la recessió

Dídac Pérez, director d'Inversions de Caixa Enginyers Gestió, ha centrat la seva intervenció a integrar les variables macroeconòmiques dins de l'entorn microeconòmic i empresarial actual. En primer lloc, ha afirmat que per analitzar com serà l'evolució del mercat en els pròxims mesos, és necessari tenir en compte sis variables clau: vendes, marges empresarials, beneficis empresarials, els fonamentals empresarials, les valoracions i els factors tècnics del mercat.

Sobre aquestes variables, Dídac Pérez ha destacat que les vendes, els fonamentals i els factors tècnics albiren un escenari favorable. “Les expectatives de vendes empresarials es situen en zona de màxims històrics ajudades a pujar per una inflació més persistent del que inicialment esperava el mercat”, ha afirmat. D'altra banda, s'ha mostrat moderadament positiu respecte als beneficis per acció. En concret, ha afirmat que “els marges empresarials estan en màxims però és possible que continuïn retrocedint lleugerament” i ha assenyalat que “els beneficis per acció seran sòlids i, encara que les expectatives del mercat es troben una mica elevades, esperem que millorin a futur”.

Finalment, ha reconegut que els principals riscos del mercat són factors tècnics com l'alta inflació, els problemes geopolítics i l'interès mediàtic per la recessió. No obstant això, ha reconegut que “els inversors ja s'estan posicionant per protegir-se enfront de la recessió” i, per tant, les cotitzacions en renda variable ja incorporen una probabilitat elevada que això succeeixi, la qual cosa ofereix cert suport als preus futurs.

 

Aquí pots veure la conferència completa 'Outlook 2023: Perspectives econòmiques i financeres'.

Aquí pots descarregar la presentació de l’acte.

Aplicacions anidades
Ves Superior