Publicador de continguts

El món cooperatiu reivindica el seu model com a element clau per al desenvolupament econòmic

19.07.2022
En el marc del dia internacional de les cooperatives, Caixa d’Enginyers va organitzar una jornada en què es va fer palesa “La contribució del cooperativisme al desenvolupament econòmic de Catalunya”.

En el marc del Dia Mundial de les Cooperatives, que el passat 3 de juliol va celebrar la seva 100ª edició, Caixa d’Enginyers, cooperativa de crèdit, serveis financers i asseguradors, va organitzar la jornada “La contribució del cooperativisme al desenvolupament econòmic de Catalunya”. La sessió va estar moderada i presentada pel periodista Albert Martín i va comptar amb la participació d'Eloi Serrano, director de la Càtedra d'Economia Social de l'Escola Superior de Ciències Socials i Empresa del Tecnocampus – UPF; Joan Cavallé, director general de Caixa d'Enginyers; David Cos, president del Grup Clade; Tomàs Llompart, codirector general de Suara i Carles Fàbregas, director general de Tusgsal.

Durant la jornada, Eloi Serrano va presentar l'estudi sobre l'adopció dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) en les cooperatives industrials de Catalunya, realitzat per l'equip de la Càtedra d'Economia Social de l'Escola Superior de Ciències Socials i Empresa del Tecnocampus-UPF i que ha comptat amb el suport de la Fundació Caixa d'Enginyers. Aquesta publicació, que es pot consultar en aquest enllaç, corrobora de manera empírica el paper que tenen les cooperatives industrials en el canvi de model empresarial i analitza fins a quin punt adopten els ODS en la seva manera de produir.

Els resultats de l’estudi manifesten que les cooperatives i les empreses d'economia social, per la seva naturalesa, estan perfectament alineades amb els 17 ODS. La seva visió de situar la persona en l'eix, de ser organitzacions de base democràtica, d'estar preocupades per l'impacte ecològic i de contribuir al benestar dels integrants i de la comunitat, fa que siguin organitzacions que integren intrínsecament en el seu ADN els objectius de desenvolupament sostenible de l'Agenda 2030” assenyala Serrano.

Arran de la temàtica de la diada d’enguany, 'Les cooperatives construeixen un món millor', l’acte es va centrar en l’economia social i en quina és la resposta del model cooperatiu davant el context actual. Els ponents de la sessió van defensar el model cooperatiu com a via per a emergir de la recessió econòmica, tot avançant cap a la construcció d’un model econòmic més “just, sostenible i centrat en les persones”.

Davant del panorama social i econòmic, el model cooperatiu posa en valor els conceptes com el bé comú, l’ajuda mútua o la cooperació, que precisament formen part de l’ADN de les cooperatives. En aquest sentit, el director general de Caixa d’Enginyers, Joan Cavallé, va assenyalar que “la nostra missió és fer viable un model financer de banca cooperativa on la transparència, la generació de confiança amb els socis, així com l’economia social i les finances sostenibles siguin una realitat. Les cooperatives actuen per convicció, i no per conveniència.

Per la seva banda, David Cos, president del Grup Clade, va manifestar que “el nostre objectiu és que les diferents organitzacions de l'economia social puguin treballar conjuntament i que qualsevol ciutadà del país pugui viure proveït i participant d’empreses cooperatives i d’empreses de l’economia social.”

En la mateixa línia, Carles Fàbregas, director general de Tusgsal, va expressar la implicació en el territori de la cooperativa i la proximitat i la relació amb els seus socis i sòcies. De fet, dels seus 850 treballadors i treballadores, 850 en són socis. Segons Fàbregas, “els treballadors de la companyia, tenen un sentiment d’identitat perquè la propietat és de tots.

Per tant, es pot afirmar que “l'economia social i el cooperativisme representen una concepció de l'economia que s'enquadra perfectament en els plans previstos per fer front als grans reptes del segle XXI”, planteja Tomàs Llompart, codirector general de Suara.

Els ponents van destacar que la millora del model cooperatiu podia passar per incorporar un punt més de competitivitat en la gestió sense vulnerar els valors del cooperativisme, el qual no posa tant èmfasi en maximitzar el benefici econòmic sinó en les necessitats dels clients, el grau de satisfacció dels socis i sòcies, i el bé comú de la societat, tal com conclou Joan Cavallé: "Tenim molt clar que hem d’aportar valor a la societat amb un model basat en l’economia circular. Amb aquest ferm compromís treballem dia a dia perquè el nostre negoci tingui un impacte positiu en les persones i en el nostre entorn”.

En el següent enllaç podeu veure el vídeo complet de la jornada.

Aplicacions anidades
Ves Superior